Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Bolile ficatului la caini si catei: Tratament si prognostic

Publicat: 13.08.2016

Bolile ficatului la caini si catei: Tratament si prognostic
Obiectivele in tratarea bolilor de ficat  la caini si catei

Ficatul este unic prin faptul ca are o capacitate de rezerva si o mai mare capacitate de regenerare decat aproape orice alt organ. Ca urmare, bolile hepatice canine de obicei pot fi tratate, sau cel putin tinute sub control, in cazul unui diagnostic precoce. Tratamentul depinde de cauza care sta la baza apartitiei bolii. Scopul in tratarea bolilor hepatice este de a elimina toxinele daunatoare (sau a minimaliza efectele lor negative asupra ficatului), de a ajuta vindecarea si regenerarea tesutului hepatic, de a preveni aparitia unor alte complicatii de disfunctie hepatica, de a trata cauza care sta la baza aparitiei bolii de ficat atunci cand este posibil si de a tine catelul cat mai confortabil si stabil posibil pana cand functia hepatica suficienta va fi restabilita. Optiunile de tratament includ o baza de medicamente care se dau cu prescriptie medicala dar si la liber, suplimente alimentare, modificari ale stilului de viata, de ingrijire, de sustinere suplimentara, proceduri chirurgicale si o serie de alte terapii posibile pe care medicul veterinar curant le va discuta cu proprietarul pacientului cu patru labute.

Tratamentul si prognosticul bolii hepatice la caini: Optiunile de tratament
Protocoale de tratament pentru cainii cu afectiuni hepatice variaza in functie de cauza afectiunii. Bolile de ficat dobandite la caini au cauze extrem de diverse, in special cele cronice, care sunt denumite general "hepatita cronica." Hepatita cronica la caini se refera la o serie de tulburari care au caracteristici istorice si semne clinice similare. Hepatita poate fi genetica (in special la rase precum Bedlington Terrier, Dobermann Pinscher, West Highland Terrier alb, Skye Terrier si Dalmatian), dar, de asemenea, poate fi cauzata de o infectie, de ingerarea anumitor medicamente sau toxine sau de factori necunoscuti. Optiunile de tratament pentru cainii cu boli de ficat pot include unele sau toate dintre urmatoarele abordari si de cele mai multe ori tratamentul va fi pe termen lung.

Tratamentul si prognosticul bolii hepatice la caini: Modificarea dietei (hranei)
Ajustarile dietei sunt recomandate in mod normal, pentru a ne asigura ca un catel care are o boala de ficat primeste aportul caloric si nutritiv necesar pentru a sprijini regenerarea ficatului si pentru a gestiona efectele de produse de o encefalopatie hepatica.
Asa-numitele "diete pentru boli ficat" sunt disponibile in comert, dar pot fi facute si acasa. Mancarurile pentru diete hepatice sunt proiectate ca sa contina elemente extrem de usor de digerat, de inalta calitate, dar cu nivelurile de proteine ​​restrictionate biodisponibil, pentru a reduce solicitarile metabolice asupra ficatului. Restrictia de proteine ​​este importanta pentru a reduce nivelurile de amoniac circulant, amoniac care provine de la defalcarea bacteriana a proteinei in intestin. Surse de proteine ​​non-carne, cum ar fi produsele lactate si ouale, in general, sunt preferate in dietele pentru cainii cu boli de ficat.
Medicul veterinar curant poate recomanda un regim alimentar adecvat, care poate include portii cu atentie reglementate de anumite glucide, vitamine, proteine, minerale si grasimi. Sodiul (sarea) ar trebui sa fie limitat la cainii si cateii care au acumulat lichid in abdomenele lor din cauza bolilor hepatice. Pe langa modificarile de dieta, medicul veterinar va poate sugera vitamine sau alte suplimente orale care pot ajuta la regenerarea ficatului si la imbunatatirea functionarii ficatului, cum ar fi vitamina E, vitamina C, vitamina K, zinc, lapte de ciulin (silibinei), etc.

Tratamentul hepatitei asociat cu exces de cupru
Pentru tulburari hepatice asociate cu acumularea anormala de cupru, cantitatea de cupru ingerata trebuie sa fie redusa la minimum. Exista mai multe diete disponibile in comert pe baza de reteta si / sau diete care pot fi facute la domiciliu, care contin niveluri extrem de mici de cupru. Medicul veterinar curant poate recomanda suplimentarea cu agenti de chelatizare de zinc si cupru, care ajuta la eliminarea acestor elemente din fluxul sanguin.

Bolile ficatului la caini si catei: Tratamente medicamentoase
Terapia medicamentoasa este posibila pentru multi caini si catei cu afectiuni hepatice. Glucocorticoizii ("steroizi") au fost folositi pentru a prelungi timpul de viata la cainii si cateii cu afectiuni hepatice, datorita proprietatilor lor anti-inflamatorii si imunosupresoare, desi utilizarea lor si protocoalele adecvate de dozare sunt oarecum controversate. Azatioprina a fost utilizata pentru a gestiona unele dintre efectele adverse ale medicamentelor corticosteroide. Cu toate acestea, azatioprina poate contribui la deteriorarea maduvei osoase. Antibioticele sunt uneori prescrise pentru a combate infectiile bacteriene, in special atunci cand sunt prezente abcese hepatice. Si alte medicamente au fost folosite pentru combaterea fibrozei hepatice, inclusiv colchicina. Studii ale acestui agent anti-fibrotic la persoanele cu boli de ficat fibrotice arata o imbunatatire remarcabila a gravitatii simptomelor si cresterea ratei de supravietuire. Unii caini si catei au beneficiat de utilizarea acestui medicament, cu toate ca au fost raportate reactii adverse care includ diaree, varsaturi si disconfort abdominal.

Alte medicamente sunt disponibile pentru a calma voma (emeza), hemoragiile gastro-intestinale si ulcerele gastrice, daca sunt prezente. Printre acestea se numara in prezent ranitidina, famotidina si omeprazolul, uneori in combinatie cu sucralfat. Lactuloza este prescrisa in cazurile de encefalopatie hepatica pentru a creste toleranta gastro-intestinala a cainelui la proteine.
Lactuloza este "sparta" de bacteriile din colon si care prind ca in niste capcane moleculele de amoniac de acolo, ceea ce le face non-absorbabile si, prin urmare, excretate in fecalele catelului.
Lactuloza modifica metabolismul bacterian, astfel incat,in primul rand, se produce mai putin amoniac. in cazul in care catelul are convulsii asociate bolii sale hepatice, pot fi recomandate barbiturice, cum ar fi fenobarbitalul, cu toate ca, in general, barbituricele sunt evitate in cazuri de boli hepatice.

Alte medicamente vor fi, fara indoiala, inventate de-acum inainte pentru a ajuta la tratarea cauzelor si a consecintelor bolii hepatice la caini si catei. Medicamentele care necesita metabolizarea de catre ficat pentru a deveni eficace (sau care urmeaza sa fie eliminate de catre organism) sunt in mod normal evitate, iar medicamentele sunt prescrise in mod precaut si in doze moderate la cainii cu tulburari hepatice. Protocoalele pentru managementul medical al bolii hepatice canine sunt mereu aflate in schimbare rapida, pe baza rezultatelor studiilor stiintifice si a studiilor facute cu diferite medicamente.

Bolile ficatului la caini si catei: Tratament de sustinere

Uneori, tulburari hepatice sunt tratate doar cu tratament de sustinere, cu toate ca in mod normal, ingrijirea de sustinere insoteste alte metode de tratament. Administrarea de fluide intravenos sau subcutanat poate fi facuta pentru a rezolva deshidratarea si pentru a restabili echilibrul electrolitic adecvat. Antiacidele sau alte medicamente pentru calmarea simptomelor precum varsaturile si diareea pot fi administrate. Desigur, un mediu sigur, calm, linistit, cu un nivel de temperatura constant, o dieta sanatoasa si accesul liber la apa proaspata sunt esentiale in tratarea bolior de ficat.

Tratamentul si prognosticul bolii hepatice la caini: Transfuzie de sange
Transfuziile de sange pot fi potrivite pentru cateii si cainii care au boli hemoragice severe, asociate cu tulburari de coagulare provocate de bolile hepatice. Sange integral proaspat recoltat, celule rosii sanguine ambalate in stare proaspata sau plasma proaspat congelata sunt de obicei utilizate, deoarece produsele din sange conservat contin concentratii ridicate de amoniac, care nu sunt de dorit, in cele mai multe cazuri de boli hepatice. Concentratiile ridicate de amoniac contribuie la schimbarile comportamentale si la simptomele neurologice asociate cu encefalopatia hepatica.

Tratamentul si prognosticul bolii hepatice la caini: Interventie chirurgicala
Cand un caine sau catel are o formatiune identificata pe ficat sau pe vezica biliare, tratamentul ales, de obicei, este indepartarea chirurgicala a formatiunii. Hemoragia interna este cea mai frecventa complicatie a acestor interventii chirurgicale si produse din sange proaspete ar trebui sa fie la indemana, in caz ca transfuzia este necesara inainte, in timpul sau dupa interventia chirurgicala. Caini cu boli hepatice sunt predispusi la riscuri in timpul anesteziei, deoarece majoritatea agentilor anestezici sunt procesati de catre ficat. Chimioterapia si terapia cu radiatii pot fi folosite pentru anumite forme de cancer la ficat. Din nefericire, optiunile de tratament sunt foarte limitate pentru aceste tipuri de cancer care afecteaza mai mult de un lob al ficatului, cat si pentru cateii care au metastaze.

Optiuni de tratament noi, in dezvoltare, pentru cateii cu boli de ficat
Noi optiuni de tratament sunt explorate pentru animalutele de companie cu boli de ficat - in special pentru cei cu cancer (neoplazie). Acestea includ chimioterapia intra-arteriala, chemoembolizare trans-arteriala, injectii cu etanol percutanat, coagulare cu microunde si diverse strategii imunoterapeutice. In timp ce aceste terapii potentiale sunt dincolo de practica de zi cu zi, proprietarii de caini cu boli de ficat pot sa le discute cu medicul veterinar pentru a afla care statutul cel mai actual de dezvoltare al acestor metode noi de tratament, disponibilitatea si costurile aferente.

Tratamentul si prognosticul bolii hepatice la caini: Prognoza
Ficatul este un organ extrem de complex, care poate functiona defectuos si cu toate acestea sa se recupereze in mai multe moduri. Protocoalele de tratament specifice si un prognostic precis depind aproape in intregime de cauza si amploarea disfunctiei hepatice. Numai un medic veterinar specialist poate evalua care metode de tratament sunt cele mai bune, intr-un caz dat de boala de ficat canin si sa ofere un prognostic precis pentru pacientul blanos in cauza.
Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
Catalin - 07/12/2016

Buna ziua, Am o femela Cane Corso in varsta de 6 ani care a inceput sa slabeasca si sa refuze hrana. Am fost cu ea la un control unde la ecograf mi s.a spus ca are pete pe ficat, temperatura 39. I s.a administrat vitamine, antiinflamator si antibiotic toate injectabile apoi intr.o ora a inceput sa manance si 2 zile a mancat regulat. Ieri a refuzat mancare si am zis sa merg cu ea la un control intr.un cabinet mai dotat unde astazi in urma testelor a rezultat o infectie majora la uter si a fost operata imediat. Dupa operatie mi s.a dat o veste si mai proasta. In timpul operatiei au vazut ca ficatul este plin e pete de cancer. Credeti ca are sanse sa scape? Desi nu am fost eu acolo am inteles de la un membtru al familiei ca as putea sa ii fac un tratament de 10 sedinte (nu retin exact tratamentul) dar ca nu il garanteaza nimic...care sunt sansele?

eLady.ro - 07/12/2016

Cel mai bine ar fi sa mergeti cu catelusa la Facultatea de Medicina Veterinara, sa o vada un profesor. Din pacate nu avem cum sa va dam un prognostic - catelul trebuie sa fie vazut de catre un specialist si altii mai buni decat profesori universitari care ii invata pe altii meserie nu exista. Multa sanatate catelusei!

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Cultura

Mahomedanismul

Istoria recunoaste mahomedanismul ca fiind reli...

Cultura

Iubita locotenentului francez

John Fowles: Iubita locotenentului francezAparu...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...