Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Alimentatia copiilor: copii mofturosi si copii mancaciosi

Publicat: 19.10.2015

Alimentatia copiilor: copii mofturosi si copiii mancaciosi
Una dintre obsesiile si sursa sigura de stres si nervi pentru majoritatea mamelor este fara indoiala alimentatia copilului. Oricat de bine ar decurge orele de masa, o mama are intotdeauna impresia ca cel mic ori nu mananca suficient de bine, ori mananca prea mult.
Dupa varsta de un an, alimentatia copilului devine din ce in ce mai diversificata, urmand ca dupa doi trei ani, el sa poata manca aproape orice, cu exceptia mancarurilor prea condimentate, a unor conserve si evident a bauturilor alcoolice si a cafelei. Dupa ce te-ai obisnuit sa ii administrezi, la ore fixe biberonul cu lapte, trecerea la un regim alimentar care se doreste a fi cat mai apropiat de cel al unui adult, dar care in primii ani de viata este inca departe de a fi asa, poate fi un adevarat soc. Apetitul este variabil de la un copil la altul. Unii copii mananca orice, de cinci sase ori pe zi, in vreme ce altii nu accepta mai mult de trei mese pe zi, si acelea finalizate cu greu. In aceste conditii, poate sa apara din partea mamei semne de indoiala legate de satisfacerea nevoilor nutritionale ale celui mic. Si evident, mai ales daca, asa cum se intampla de obicei, se fac in mod permanent comparatii si cu alti copii, se naste intrebarea obsesiva: "Copilul meu mananca prea mult sau prea putin?". Problema apare si ca urmare a faptului ca in conditiile vietii moderne, copilul este adesea ingrijit de mai multe persoane cu viziuni diferite, cu capacitatea de a avea sau nu rabdarea necesara pentru a alerga dupa cel mic cu lingurita in mana. Specialistii sunt de parere ca parintii, buncii sau daca este cazul educatoarele de la gradinita, trebuie sa tina cont de faptul ca apetitul este diferit de la un copil la altul si, in acelasi timp, la acelasi copil pot fi observate variatii in modul cum mananca, de la o zi la alta, sau chiar de la o masa la alta. In aceste conditii este dificil de stabilit daca un copil are un apetit capricios, mai ales daca el este sanatos si plin de energie.

Lipsa poftei de mancare
Adesea, mai ales in intervalul 1 – 3 ani, foarte multe mame se plang de faptul ca micutul lor nu are pofta de mancare. Medicii spun ca acest lucru nu trebuie sa insemne neaparat ca este ceva anormal. Copilul sanatos, chiar daca este ma slabut, va manca atat cat are nevoie. Primul pas ce trebuie respectat pentru a stimula un copil care nu are pofta de mancare este acela de a il face sa se obisnuiasca cu ore regulate de masa. In plus, intre mese, el nu trebuie sa manance. Cel mult sa rontaie un fruct. Daca copilul refuza sa manance, el nu trebuie fortat pentru ca va percepe masa ca pe o agresiune sau un ritual ce il va face nefericit. De asemenea, parintii nu trebuie sa isi manifeste furiile legate de lipsa poftei de mancare a copilului, de fata cu acesta. Insistentele marcate de expresii de genul "mama ma innebunesti ca nu mananci" sau "hai, puiule, ca nu mai stiu ce sa ma fac cu tine" au si rolul de a-l transforma pe copil intr-un mic tiran. El va folosi masa ca pe un instrument ideal pentru a capta atentia celor din jur.

O solutie ar fi ca toate aceste probleme sa fie rezolvate sub forma de joaca. Daca copilul refuza un aliment sau mai multe, poti incerca mici smecherii pentru a fi totusi sigura ca el asimileaza hrana de care are nevoie pentru a fi sanatos. Evident ca in cazul in care copilul refuza sa manance si apare si o scadere alarmanta in greutate, medicul este singurul care poate recomanda modalitatea prin care copilul poate fi stimulat. Dar un astfel de moment critic poate fi evitat daca mama incearca sa elimine motivele care conduc la o astfel de problema. In primii ani de viata, copilul se adapteaza la tot ceea ce este in jurul lui si acest lucru include si alimentatia.

Trecerea la o alimentatie diversificata dupa ce a fost obisnuit in primul an numai cu gustul de lapte sau cu doua trei variatii gen creme de fructe, mar cu biscuiti sau branza de vaci, nu este usoara. Daca refuza un aliment sau mai multe incearca sa inventezi. Sa incerci sa le asociezi cu alimentele care vezi ca ii fac placere. Apoi, poate ca lipsa poftei de mancare este provocata de un consum exagerat de sucuri sau, de ce nu, de o atmosfera tensionata in timpul mesei.

Pofta prea mare de mancare la copii
In egala masura excesul alimentar constituie o problema ce trebuie tinuta in frau pentru ca un copil dolofan nu este mai sanatos decat unul slab. Din contra, excesul de greutate poate avea repercursiuni asupra randamentului fizic sau intelectual pentru ca el este in general produs tocmai de acele alimente care nu ii asigura necesarul zilnic de proteine si vitamine.

Pe de alta parte, excesul ponderal din copilarie persista in adolescenta si la varsta adulta si scade durata de viata. Dincolo de problemele de ordin social, emotional si estetic, un copil obez are tensiunea arteriala si colesterolul marite si prezinta un grad pronuntat de risc in ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare.

Daca observi ca copilul tau are tendinta de a acumula excesiv in greutate, nu intra in panica si nu adopta o atitudine agresiva. Ca si in cazul copiilor care nu au pofta de mancare, trebuie mai intai sa cauti cauza acestui fenomen si sa incerci sa o elimini. Important este sa actionezi insa cat mai repede controlandu-i in primul rand alimentatia, dar provocandu-l in acelasi timp sa practice si exercitii fizice.

Potrivit unui studiu realizat de specialistii americani, este important sa nu faci vreo referire la excesul de greutate al copilului tau pentru ca exista riscul aparitiei unor complexe de inferioritate greu de depasit.

Si aparitia excesului de greutate depinde in mare masura de stilul de viata al parintilor si mai ales, pe educatia pe care ei au capacitatea de a i-o transmite inca din primii ani de viata. Adultii, avand o viata agitata, marcata de probleme si insatisfatii, nu mai au puterea sa stea tot timpul cu ochii pe cel mic si il pot scapa din mana. Foarte multi parinti scapa de grija mesei copilului, ducandu-l la un fast-food, punandu-i in fata o farfurie cu cartofi prajiti sau un pachet de biscuiti sau pufuleti pe care acesta ii rontaie toata ziua. In egala masura, ca urmare a consumului exagerat de dulciuri si a sedentarismului, fie statul la televizor, fie in fata calclatorului, tot mai multi copii de varsta frageda se confrunta cu probleme generate de excesul de greutate. Daca la acestea se mai adauga si un orar neregulat al meselor, sansele ca el sa ramana dedicat acestui stil de viata cu care este fortat sa se obisnuiasca sunt foarte mari si rezultatul este pe masura.

Daca copilului i se fac toate poftele, mai ales daca a existat o perioada mai indelungata in care a facut mofturi, exista riscul ca el sa manance numai ce ii place in cantitati foarte mari. Supraalimentarea poate sa apara si la acei copii, unici la parinti, care sunt supraingrijiti sau foarte alintati. De aceea, adultii trebuie sa controleze si sa de un exemplu pentru copilul lor. Mancarea trebuie sa fie cat mai variata, copilul nu trebuie laudat sau stimulat daca mananca sau amenintat cu pedepse daca nu vrea un anumit aliment.

Sfat: Daca copilul isi pierde apetitul pentru un anumit tip de alimete in favoarea celor dulci exista posibilitatea ca acest lucru sa fie provocat si de stres. O viata de familie agitata sau dezorganizata poate conduce la aparitia unor probleme de alimentatie.

Chiar daca ai o fetita de doar cativa anisori, nu vorbi prea mult in fata ei de frumusete, silueta si cure de slabire. Visul de a deveni fotomodel apare de la cea mai frageda varsta si nu e cazul sa risti sa iti vezi copila stand toata ziua cu ochii pe cantar si refuzand sa manance alimente de care a auzit ea de la mama ei ca ingrasa.

La nivel mondial se considera ca exista chiar o epidemie de obezitate deoarece 15% dintre tineri sufera de aceasta problema. In Franta, proportia copiilor care sufera de obezitate a crescut in ultimii 20 de ani, de la 5% la 20%, iar in Statele Unite, 20% dintre adolescenti sunt obezi.

Atentie: Obiceiurile alimentare nesanatoase il fac pe copil sa devina mofturos sau mancacios. Daca aceste obiceiuri se repeta sistematic devenind obisnuinta, exista riscul ca nici medicul sa nu mai poata face mare lucru.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Care este cel mai potrivit cadou pentru copilul tau?

Suntem pe ultima suta de metri in ceea ce prive...

Bebelusi si Copii

Cum se ingrijeste pielea copiilor

Copiii au o piele fina, fara riduri, supla, net...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Fitness

Autoaparare in stil Krav-Maga

Cei care sunt pasionati de artele martiale au a...

Fitness

Activitati de relaxare si fitness in natura

Nu putine sunt afectiunile care au ca punct de ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...