Va aflati in:

Articole / Cariera

Scrisoare de intentie

Publicat: 02.06.2006

cum se realizeaza o scrisoare de intentie, ce sa scriu in scricoarea de intentie, cum se incepe scrisoare de intentie,cum sa obtin un job bine platit, cum sa impresionez angajatorul, cum sa fac o impresie buna la interviu, cum se concepe o scrisoare de intentie,scrisoare de intentie, scrisoarea de intentie, cum se scrie o scrisoare de intentie, ce este o scrisoare de intentie, cum trebuie scrisa o scrisoare de intentie, scrisori de intentie

O scrisoare de intentie, indiferent de cat de buna este, nu iti va aduce singura un job.
Oricum, o scrisoare de intentie buna va atrage atentia managerului resurselor umane si iti va asigura un interviu. Scopul unei scrisori de intentie este sa prezinte experienta si calificarile pe care le ai unui potential angajator.
Daca acestuia ii place ce vede, te va contacta pentru o intalnire "fata in fata".

Gandeste-te la scrisoarea ta de intentie tau ca la o brosura promotionala despre tine.
Trebuie sa ii arati unui posibil angajator in ce constau experienta si priceperile tale. Strategia ta ar trebui sa surprinda experienta si aptitudinile care l-ar putea interesa pe un anumit angajator.

Scrisoarea de intentie este de asemenea un exemplu al rentabilitatii comunicarii si aptitudinii tale organizationale. Scrisoare de intentie bine realizata arata de la sine ce fel de angajata ai putea fi. Contrar, vei fi descalificata inainte de a ajunge la start.
Exista multe informatii disponibile in mai toate scrisorile de intentie – unele sunt necesare, altele nu. Incearca sa fii cat mai mult la curent cu ultimele materiale – si in realizarea scrisorilor de intentie exista un trend. Internetul este locul in care poti gasi multe informatii gratis si sfaturi folositoare.

O scrisoare de intentie perfecta trebuie sa fie concisa si la obiect!
Angajatorii au multe de facut, deci nu ii sili sa citeasca scrisoare de intentie prea lunga. O scrisoare de intentie prea stufoasa, cu multe cuvinte, lunga, se poate lovi de refuzul inconstient al celui care o va vedea de a fi citita. O scrisoare de intentie ar trebui sa aiba o pagina daca este posibil, si doua daca este absolut necesar sa descrii experienta relevanta. O scrisoare de intentie interminabila nu te avantajeaza daca este plina de informatii care nu sunt relevante in job-ul pentru care aplici.

Fa-ti cuvintele din scrisoarea de intentie sa conteze!
Limbajul este extrem de important – trebuie sa “te vinzi” angajatorului rapid si eficient. Adreseaza-te cu un scris clar, concis.
Evita paragrafele lungi (care au mai mult de 6-7 randuri). Scrisorile de intentie sunt deseori „scanate” de managerii care se ocupa de angajari. Daca oferi bucati mici, digestibile, de informatii, vei avea o sansa mai mare. Foloseste verbe de actiune cum ar fi: “dezvoltat”, “creat”, “condus” pentru a-ti sublinia sarcinile.
Nu folosi propozitii declarative cum ar fi: “ –Eu am dezvoltat…” sau “ –Eu am asistat…”; renunta la persoana I.
Evita constuctiile la diateza pasiva, cum ar fi: “ –Am fost responsabila cu …”. Nu e numai mai eficient sa spui “Responsabila”, ci e si mai activ si mai puternic.


Scrisoare de intentie: Pune-te in valoare la maxim!
Potentialii angajatori au nevoie sa stie ce ai realizat ca sa isi poata face o idee despre ce ai putea face tu pentru ei.
Nu fi vaga! Descrie lucrurile obiectiv. Spunand cuiva ca ai dezvoltat eficienta nu spune prea multe. Spune-le ca ai „salvat” 20% dintre investitiile firmei, deci 3.300 euro intr-un an. Acest sigur va conta mult mai mult.
Angajatorii vor dori mai mult sa te angajeze daca pot te pot verifica.
Fii sincera! Este o diferenta intre a prezenta informatia si a o exagera sau falsifica. Scrisoarile de intentie pline de informatii false pot fi detectate usor de un angajator (daca nu imediat, atunci in timpul interviului) si daca nu iti aduce bile negre la obtinerea postului, vei avea de suferit mai tarziu.

Scrisoare de intentie: Nu neglija aparentele!
Scrisoarea de intentie lasa prima impresie pe care si-o face un posibil angajator, si de aceea o scrisoare de intentie de succes depinde de ceea ce incluzi in ea; si cum o prezinti este la fel de important insa.

Verifica-ti scrisoarea de intentie si ai grija sa nu contina posibile greseli de gramatica, de scriere, de exprimare; fii atenta la detalii. Nimic nu iti poate distruge sansa de a obtine repede un job decat scrisoare de intentie care are greseli de ortografie.

Alege sa prezinti ceva care nu oboseste ochiul. Foloseste margini normale (1" deasupra si jos, 1.25" in laterale) si nu inghesui textul in pagina. Lasa un loc de “respirat” intre partile diferite. Evita tipurile de scris exotice: foloseste-le pe cele normale, care au un "look" profesional.

Foloseste hartie fina, fara textura, alba sau ivorie. Aminteste-ti ca hartia inchisa la culoare nu se poate copia bine, iar angajatorul poate vrea sa faca niste copii si pentru cei care se mai ocupa de angajari.

Daca vrei sa iti copiezi scrisoarea de intentie, asigura-te ca foile de hartie sunt curate. Pana si cea mai atragatoare scrisoare de intentie poate fi „stricata” de un copiator slab calitativ. Foloseste-le doar pe cele profesionale.


Scrisoare de intentie: La obiect. Numai la obiect!
Axeaza-te pe ceea ce poti oferi angajatorlui. Fii clara, specifica. Daca aplici pentru mai multe job-uri deodata, adapteaza pentru fiecare. Aminteste-ti sa incluzi doar experienta necesara fiecarui post.

Scrisoare de intentie: Scapa de detaliile nesemnificative
Detaliile care nu intereseaza pot ocupa loc valoros in scrisoarea de intentie. Nu mentiona caracteristici personale cum ar fi varsta, inaltimea, greutatea. Acestea sunt informatii care legal nu ar trebui sa iti fie solicitate decat numai in anumite meserii si probabil angajatorii vor fi mai bucurosi ca nu te-ai oferit voluntara in oferirea lor.

Puncteaza hobby-urile si interesele doar daca le poti lega de postul pentru care aplici. Daca ai nevoie de loc pentru a vorbi despre experienta, poti renunta la ele.

Propozitia: “Referintele pot fi oferite la cerere” poate fi lasata deoparte de asemenea daca ai nevoie de loc pentru experienta. Cei mai multi angajatori presupun ca ai referinte pe care le pot contacta, si iti vor cere aceste date daca vor considera ca este nevoie.

Evita afirmatia obiectiva – obiectivul tau ar trebui clar precizat in scrisoarea de intentie. Daca totusi incluzi un obiectiv, specifica. Afirmatiile vagi cum ar fi: “ –Doresc sa imi folosesc cunostintele de marketing” sau “ –Caut o pozitie buna” nu adauga nimic scrisorii tale de intentie. Mai rau, te pot pune chiar intr-o lumina proasta.

Scrisoare de intentie: La ce foloseste o scrisoare de intentie?
O scrisoare de intentie este, de fapt, o scrisoare de afaceri prin care se transmit mai multe date decat intr-un CV unui posibil angajator.
O scrisoare de intentie este o metoda buna de a sublinia cele mai importante lucruri din CV. Sau se foloseste pentru a face cunoscuta angajatorului intentia si trecutul tau profesional.
O scrisoare de intentie
serveste drept scrisoare de “vanzare”, deoarece rolul ei este de a convinge un posibil angajator ca ai ceva valoros cu care sa contribui si ca ai merita sa primesti un interviu.

Organizarea unei scrisori de intentie
Paragraful 1: De ce scrii? Mentioneaza persoana de contact
(cea care ti-a spus despre job) in prima propozitie.
Paragraful 2: De ce ar trebui sa te angajeze? Acesta este cel mai important lucru, deoarece acum trebuie sa prinzi „in capcana” cititorul. “ –Asa cum se observa si din CV…” mentioneaza gradul, experienta de munca, activitatile extracurriculare; pe scurt, un mic rezumat al CV-ului in care sa incluzi doua sau trei lucruri relevante pentru calificari.
Paragraful 3: De ce vrei sa lucrezi pentru acea firma?
Optional. Daca raspunsul este bine argumentat, poti obtine insa o „bila alba”.
Paragraful 4: Incheierea. Fii afirmativa – va voi suna (specifica o data) pentru o intalnire (nu pentru un interviu). "Nu ezitati sa sunati la numarul…"
Daca spui cand vei suna, atunci suna.
Comunicarea prin telefon este foarte importanta.

O scrisoare de intentie trebuie sa fie pe target!

Fa orice efort pentru a gasi numele unei persoane din companie si trimite aplicatia ta pe acel nume.

Scrisoare de intentie: Alte sfaturi

- Scrie scrisoarea de intentie scurt si la obiect;
- Realizeaza o aplicatie usor de urmarit;
- Incearca sa nu depasesti o pagina si in nici un caz sa nu scrii „povesti”;
- Trimite scrisoarea unei anumite persoane. Suna pentru a cere numele si functia unei persoane care se ocupa de angajari. “Domnule / Doamna” nu mai este considerat corect in corespondenta profesionala. Unii oameni sunt jigniti daca le spui asa. Literatura des pecialitate contemporana sugereaza stergerea salutului atunci cand nu stii cui te adresezi. Poti trimite scrisoarea cuiva care are un anumit post, de exemplu „Director al serviciilor de editare”, sau pur si simplu incepe scrisoarea fara un salut.
- Fii pozitiva si increzatoare. Scrisoarea ta de intentie ar trebui sa motiveze cititorul sa afle mai multe despre tine, deci sa iti citeasca si CV-ul si mai mult, sa iti ofere un interviu.
- Scrie atenta o introducere. Aminteste-ti cele trei functii de baza ale ei: a invita, a informa si a starni interesul.
- Numeste pozitia pentru care aplici si arata calificarile relevante. Spune de ce esti potrivita pentru acest job. Nu uita de regula conform careia trebuie sa eviti cat mai mult folosirea pronumelui personal “eu”.
- Axeaza-te pe anumite calificari pe care vrei sa le subliniezi. Nu repeta doar continutul CV-ului. Selecteaza experienta relevanta si detaliaza.
- “Croieste” scrisoarea de intentie dupa nevoile companiei si dupa ceea ce cere pozitia. Ce beneficiu vei aduce prin angajare? Afla mai multe despre compania la care aplici sau despre domeniul ei din publicatii sau reviste specifice, sau cu ajutorul asociatiilor.
- Pune-i la curent pe angajatori cu intentia ta de a-i contacta in urmatoarele saptamani. Da un telefon dupa ce ai trimis CV-ul si scrisoarea de intentie.
Ai grija la marime, nuanta si aspect. In mod normal, hartia de 8 1/2" X 11" este ori alba, ori gri deschis – in orice caz, nu o culoare inchisa!
- Nu te grabi si demonstreaza-ti entuziasmul si creativitatea in aceasta parte importanta a expunerii tale.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Birouri de inchiriat

Principalele criterii care afecteaza rata de in...

Celebs & Style

Sandra Bullock se considera binecuvantata

Sandra Bullock a glumit la Access Hollywood ca...

Divertisment

Cincizeci de umbre ale lui Grey

O carte foarte la moda in acest moment, o cart...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara