Va aflati in:

Articole / Cariera

Un CV perfect

Publicat: 28.05.2006

scrisoare de intentie, cv, cum sa scrii un cv perfect, complet, cum se face un cv, ce este un cv, cum sa scriu un cv, la ce ajuta un cv, loc de munca, angajare, serviciu, job, cum se realizeaza un CV, cariera, femei de cariera, ce trebuie sa scrie un cv, ce trebuie sa scriu in cv, cum sa convig prin cv, Elady.ro te invata prin intermediul acestui articol cum sa iti faci un CV corect. Vei gasi de asemenea la se sectiunea “Sfaturi” niste idei care te pot ajuta. Am inclus sfaturi mai multe pentru un CV cat mai bine realizat.

Introducere
Aproape orice persoana pe care o vei intreba cum se face un CV iti va spune rolul acestuia este de a ta “vinde” angajatorilor. Dar ce inseamna acest lucru de fapt?
Gandeste-te la o achizitie mai mare din ultima perioada. Ce te-a atras in mod special la acel produs incat l-ai cumparat? Pentru inceput, interesul tau poate sa fi fost starnit de o reclama care ti-ar fi dat o impresie despre cum arata produsul, in vreme ce ii sublinia caracteristicile cele mai importante. Te-ai decis sa il privesti mai atenta, probabil intr-un supermarket sau pe un sit web, sa ceri mai multe detalii. Incurajata de ceea ce ai aflat, probabil te-ai interesat despre produs la cunoscutii tai pentru a vedea daca sunt sau nu multumiti.
Care era scopul acestui exemplu? Ei bine, gandeste-te la tine ca la acel produs si la angajator ca la cumparator. CV-ul tau trebuie sa aiba acelasi efect ca reclama initiala si ca impulsul datorit caruia ai cautat mai multe informatii despre produs. Daca totul e in regula, angajatorul iti va cere un interviu si asa isi vor putea forma o prima parere. In orice caz, tu esti “un produs” extrem de complex. Printre caracteristicile tale nu se numara numai experienta in alte locuri, ci si potentialul in job-ul urmator, la fel ca si trasaturile specifice unui angajat.
Nu este deci surprinzator deci ca in timp ce tu stai si privesti o foaie alba este greu sa stii unde sa incepi sau cum sa incepi. Iata cateva reguli de baza care te vor ajuta sa realizezi CV-ul care va atrage atentia.

Inainte de toate, formatul
Aparentele conteaza la fel de mult ca si continutul. Felul in care CV-ul tau este prezentat si organizat vor face o enorma diferenta in ceea ce priveste atragerea atentiei. Daca nu este ordonat, angajatorii sor va opri din citit dupa cateva linii. Aminteste-ti ca ei nu au timp prea mult, deci trec peste multe aplicatii. Iata de ce trebuie sa le usurezi treaba si sa ii incurajezi sa vrea sa iti citeasca CV-ul.

Cele mai bune CV-uri nu au de obicei mai mult de doua pagini,doar informatiile vitale fiind trecute sumar in partea de sus a paginii numarul trei. Informatia este prezentata clar, concis, cu multe liniute. Lasa locuri si spatii dupa paragrafe pentru a face CV-ul mai usor de citit. Un stil de scris usor de urmarit il va face pe angajator sa se concentreze pe ceea ce conteaza: pe continut. Scrisul cu bucle, prea mic, inghesuit, dezordonat, ii vor ingreuna angajatorului munca.

Profilul tau
Partea aceasta a CV-ului tau este ca fotografia din publicitate. Dar spre deosebire de fotogratie, ea nu iti arata fata – in locul ei se afla o enumerare a experientei si aptitudinilor tale. Este plasata fix sub nume si date de contact. Daca o faci corect il vei determina pe angajator sa citeasca mai departe. In doua sau trei propozitii trebuie sa subliniezi una sau doua domenii importante ale experientei tale si sa enumeri doua-trei abilitati si priceperi pe care le ai. Asigura-te ca ele sunt folositoare job-ului la care aplici (le poti schimba in functie de postul pentru care aplici). Poti sa mentionezi si ce tintesti in cariera ta sau ce astepti de la noul loc de munca. Asigura-te ca aceasta parte este concisa – oricine cauta o angajata motivata!

Realizari
Urmeaza in CV sectia de realizari. Gandeste-te la ea ca la informatiile pe care le primesti in plus prin reclama. O realizare este un rezultat pe care l-ai obtinut in postul anterior sau curent. Nu este necesar ca toti din compartiment sa fi facut acel lucru – este insa evidentiat ca tu ai facut o diferenta. Din acest motiv, arati angajatorului ce ai putea face pentru firma sa.

Cele mai bune rezultate care ar trebui incluse sunt cele care pot fi masurate in cifre financiare, statistici, numar de persoane sau unitati, la fel ca si cele care arata care a fost contributia ta la o anumita activitate. Rezultate mai pot fi si diferentele pe care le-ai facut in ceea ce priveste sistemele sau organizarea, rapoarte pe care le-ai facut sau premii pe care le-ai castigat. De asemenea, si promovarile rapide din cadrul firmei merita incluse. Puncteaza in jur de sase rezultate in ordinea impactului lor.

Experienta
Intorcandu-ne la exemplul nostru cu obiectul cumparat, aceasta ar fi informatia in plus pe care o gasesti pe un site, sau ceea ce observi cand analizezi produsul intr-un magazin. Este partea care aduce completare informatiilor generale despre produs (tu). Incepe cu job-ul curent sau cel mai recent si “ruleaza” experienta. Pentru fiecare loc de munca, scrie numele angajatorului si adresa, numele postului ocupat precum si datele la care ai inceput si incheiat (scrie doar anii, nu si lunile).
Apoi da detalii privind indatoririle fiecarui post. Fa acest lucru pentru job-urile pe care le-ai avut in ultimii 10 ani. Incepe de la responsabilitatea cea mai importanta. Puncteaza cam cinci-sase sarcini si mentioneaza fiecare rezultat care nu este deja trecut in partea Rezultate. Foloseste liniute pentru a da un aspect placut si clar.
Daca ai pauze in experienta datorita lipsei unui job sau din cauza unui concediu natal, incearca sa explici acest lucru pe scurt.

Educatie / Calificari
Contrar gandirii generale, nu este nevoie sa scrii despre fiecare examen pe care l-ai trecut in timpul scolii. Daca ai terminat un nivel de invatamant acum 10 ani, este posibil ca acest lucru sa nu fie atat de important datorita timpului care s-a scurs de atunci. Deci puncteaza doar ce ai obtinut, impreuna cu locul in care ai studiat si datele calificarii. Daca ai un grad, el este tot ceea ce trebuie inclus – nu e nevoie sa pomenesti de realizarile de pana la 18 ani.
Daca esti inca la inceputul carierei si ai avut doar unul sau doua posturi, atunci s-ar putea sa merite sa oferi mai multe detalii despre calificari, dar numai in cazul in care ele sunt relevante pentru postul pentru care aplici.
De asemenea, include orice calificare profesionala si orice merit de grup.

IT si alte priceperi
Depinzand de job-ul care te intereseaza, in aceasta sectiune poti include priceperile care sunt relevante. IT-ul este important in multe sectoare, deci ai putea scrie aici despre experienta ta in acest domeniu. Daca IT-ul nu este important pentru job, ai putea sa incluzi totusi detalii (parte hardware, sisteme de operare s.a.).
Daca limbile straine si dactilografierea sunt relevante, include-le si pe ele.

Date personale si hobby-uri
Nu toata lumea include aceste sectiuni personale in zilele noastre. Daca incluzi o parte care sa contina date personale, adaug-o la sfarsitul CV-ului si include data de nastere, permisul de conducere (daca este relevant), statutul marital si nationalitatea. Ultimele doua sunt optionale – angajatorul nu doreste neaparat sa le vada.
Hobby-urile si interesele nu sunt intotdeauna importante pentru angajator. Oricum, pentru unele job-uri interesul tau pentru anumite actiuni poate spune mai multe despre tine – cum ar fi personalitate, potential de conducere sau de lucru in echipa.

La fel de important… limba pe care o folosesti
Acum stii ce trebuie inclus in CV-ul tau. Urmeaza recitirea. Ti se pare ca te poate "vinde” unui angajator? Sau e doar o insiruire de liste plictisitoare, aride? Daca nu are factorul “Cumpara acum!”, poate fi din cauza limbajului folosit. La fel cum e si in reclame, stilul de scris folosit este la fel de important ca si continutul.
Descrierile tale trebuie sa fie scurte si concise, dar in acelasi timp trebuie sa fie convingatoare si usor de citit din punctul de vedere al angajatorului. Incearca sa folosesti afrimatii si limbaj profesional. Fii intotdeauna optimista si pastreaza limbajul concret – acest lucru face CV-ul mai placut la citit. Fa-l sa sune ca si cum tu ai facut ca lucrurile sa se intample in loc ca ele sa se intample in jurul tau. Foloseste verbe active. Si scrie intotdeauna la persoana a treia, evitand cat mai mult pronumele “eu”.
Evita repetarea folosind cuvinte diferite pentru joburi. De asemenea, citeste descrierea job-ului pentru care aplici si include cateva dintre cuvintele de acolo.

Acum verifica-l… si verifica-l din nou.
Citeste cu atentie fiecare cuvant penru a observa daca nu lipseste vreo litera sau daca nu este scris corect. Reciteste-l. Cititul cu voce tare te va ajuta sa sesizezi greselile gramaticale sau structurile care nu suna bine. Mai roaga pe cineva sa il citeasca si sa isi spuna parerea sincera: te avantajeaza sau nu?

Urmeaza aceste indicii si CV-ul tau va fi un document fin, “lustruit”, care iti va creste considerabil sansele de a fi chemata la interviu.

Succes!
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
aoleu - 07/07/2008

dati detalii si nu mai vbiti generalitati.

andreea - 08/07/2008

Buei, nu vrei sa iti faca ei cv-ul, ca tot sunt ghicitori in stele si tu putoare.... sa se duca ei la interviu in locul tau, ba chiar sa iti faca si munca, tu sa stai acasa sa iti iei salariul, ca esti la mura-n gura,, muieti sunt posmagii... moama ce puturosi...

Cariera

Cum sa va promovati afacerea in 5 pasi simpli

Daca aveti propria dumneavoastra afacere este i...

Cariera

Secretul succesului in afaceri: o viziune bazata pe oameni

Una dintre frazele pe care poate le auzi cineva...

Celebs & Style

Robert Pattinson, imaginea Dior

Robert Pattinson, iubitul actor de cinema brit...

Horoscop

Horoscopul saptamanii 04 Aprilie-10 Aprilie

Horoscopul saptamanii 04 Aprilie-10 Aprilie: Ge...

Horoscop

Cat de senzuala esti in functie de zodie

Senzualitatea fiecarei femei este o arma. O arm...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.