Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Cum scapi de vechituri

Publicat: 18.09.2015

Cum scapi de vechituri
Tendinta oamenilor de a aduna sau de a nu arunca poate ajunge pana la granita patologicului (cu unele cazuri in care a si facut cativa pasi dincolo de aceasta granita). Nu putem tine in casa toate pisicile gasite pe strada (asa cum cu greu ar intelege una dintre vecinele mele care, in timpurile bune, a ajuns la numarul de 27 de animale), nu are rost sa pastram toate ambalajele de margarina goale pentru ca niciodata nu vom avea ce sa facem cu toate. Hai sa vedem ce putem face ca sa nu devenim sclavii obiectelor si sa ajungem asfixiati de ele.

A scapa de lucrurile vechi poate fi o problema chiar daca, in aparenta, nu vezi acest lucru. Am o cunostinta apropiata care abia isi mai croieste drum in apartament din cauza "relicvelor din alte epoci". Ce-i drept, si tatal si fratele ei sunt croiti pe exact acelasi tip. Partea proasta este ca amintirile se aduna, iar din apartamentul lor cu patru camere, doua au ajuns exclusiv spatiu de stocare. Nici in celelalte doua nu te simti prea bine, te sufoca teancuri de reviste vechi si in care nu se mai uita nimeni, niciodata, buchete de flori uscate, televizoare care de multi ani si-au dat obstescul sfarsit.

Exista unele tari in care e bine sa ai grija ce faci de Revelion, nu de altceva, dar poti sa primesti in cap un pat cu arcuri sau un cuptor cu microunde mai vechi. Traditia de a scapa de lucrurile vechi in jurul trecerii dintre ani este o lege nescrisa in anumite locuri. Japonezii o respecta distrugand chiar unele dintre obiecte, astfel incat sa fie siguri ca au scapat de tot de ele. Germanii din anumite regiuni, mai temperati, se multumesc cu a scoate lucrurile in strada, astfel incat cei mai nevoiasi sau care ar putea beneficia de ele sa le ia.

Cum facem calculele
Chiiar daca nu suntem la inceput de an, oricand este un timp propice socotelilor. Poti sa te gandesti ce vrei sa faci in urmatoarele luni, care sunt activitatile care te vor ocupa, atat la lucru, cat si acasa. La lucru, de bine de rau, ai obiectele intr-o relativa ordine, pentru ca altfel s-ar uita colegii lung la tine. Dar acasa tinde sa creasca maldarul de obiecte inutile!

Incearca sa delimitezi clar spatiile de stocare si spatiile de lucru sau de locuit. De exemplu, nu ai nevoie sa ai langa tine toate obiectele care te ajuta la cusut, tricotat, brodat, crosetat etc. Asa ca zona ta cu gheme, ace, andrele, crosete, degetare si nasturi poate fi intr-un sertar mai indepartat sau intr-o incapere destinata hainelor. Ca veni vorba de haine, aici este una dintre problemele mari. Nu vrei sa arunci nimic pentru ca "moda se intoarce". Dar gandeste-te ca pana se intoarce moda poate vei avea niste kilograme in plus sau varsta va face ca purtarea unor anumite culori sau combinatii sa nu te mai avantajeze. Asa ca pregateste un sac de haine pe care stii tu sigur-sigur ca nu le vei mai imbraca (dupa ce esti foarte sincera cu tine insati- daca nu le-ai imbracat in ultimii doi ani, scapa de ele) si hotaraste daca vrei sa-ti tii o debara ocupata cu el sau e mai simplu sa bucuri pe cineva cu mai putini bani. Nu oferi niciodata haine rupte sau murdare, e mai bine sa le arunci, daca nu vrei sa-ti mai faci de lucru cu ele, reparandu-le.
Daca ai inca lucruri bune de care nu te mai folosesti si nici nu te induri sa le daruiesti, pune-le la vanzare pe un site cu anunturi de mica publicitate. Cu banii obtinuti cumpara-ti, de exemplu, un parfum care iti place si care altfel ar fi prea scump pentru buzunarul tau.

Nu transforma obiecte vechi sau urate in bibelouri
Poate ca parintilor tai le placeau anumite obiecte de decoratiuni care nu sunt pe gustul tau. Si nu vrei sa renunti la ele pentru ca iti amintesc de parintii tai. Asta nu inseamna ca trebuie sa le pastrezi neaparat. Daca ai primit cadou un astfel de obiect care nu-ti place, asculta-ti vocea interioara si scapa de el sau ascunde-l. Nu te vei simti vinovata decat o zi, spre deosebire de micul discomfort pe care ti l-ar crea zi de zi de acum incolo.

Unul dintre obiceiurile romanilor de dupa schimbarea regimului comunist este sa "tezaurizeze" pungi. Am vazut la multe cunostinte pungi cu pungi langa... pungi cu pungi. Multe magazine iti pun la dispozitie, acum, sacose pentru cumparaturile facute. Daca tot ai constatat acest lucru, nu strange un stoc prea mare de pungi pentru ca el tinde sa se mareasca necontenit. Un sfat ar fi sa folosesti din aceste pungi cu generozitate cand este vorba sa impachetezi sau protejezi ceva sau cand arunci gunoiul.

Nu strange nici cutii de ambalaje, folii de celofan de la plante, fundite de pachete sau tot ce poate avea legatura cu ambalajele. E mai bine sa nu gasesti niciodata unul cand ai nevoie si sa improvizezi, decat sa lasi aceste ambalaje sa-ti invadeze spatiul vital.

Daca la tine in casa nu mananci decat tu cu perechea ta si eventual cei mai buni prieteni ai vostri, nu visa la servicii de masa fastuoase de 12 persoane, mai ales daca nici n-ai avut spatiu in apartament sa intinzi o masa de 12 persoane... si nici o masa atat de mare.

Nu tine toate jucariile copiilor tai de la varsta de un an incoace in camera lor, daca ei nu tin mortis la acest lucru, pe motiv ca se vor bucura si ei cand se intorc in vacante de la facultate.
Adun-ale si daruieste-le unor familii mai putin norocoase din punct de vedere economic.

Felul in care traim azi tinde sa ne faca sa aducem in casa mai mult decat scoatem. Astfel apare un dezechilibru care ne poate gatui, incet si sigur. De aceea este bine sa stii sa daruiesti din ce ai, sa stii sa renunti, sa calculezi de ce lucruri ai nevoie cu adevarat in preajma ta si care sunt cele care in fapt te incurca. Niciodata nu este un moment prost ales sa te uiti in jurul tau si sa vezi de ce obiecte te-ai mai putea debarasa, fie spre debara, fie spre pod sau spre cosul de gunoi. Vei vedea ca te vei simti mult mai bine cu fiecare pas pe care-l faci spre lejeritatea spatiului tau.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Casa la gri, la rosu sau la alb? Ce alegi?

Daca vrei sa iti achizitionezi o casa dar crezi...

Casa si Gradina

Sfaturi pentru siguranta apartamentului

Amenajarea locuintei este cu siguranta mult mai...

Gastronomie

Carnati de casa (cu sau fara mat)

In mod sigur va plac carnatii, dar cei din come...

Gastronomie

Ciuperci umplute la cuptor

Ciupercile mari si deschise nu pot fi folosite ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.