Va aflati in:

Articole / Cultura

Enigma Mona Lisei

Publicat: 07.04.2007

mona lisa gioconda mister surasDe peste 500 de ani, oamenii de stiinta si criticii de arta s-au intrecut in tot felul de ipoteze pe marginea misterului ce insoteste fascinantul zambet al Monna Lisei.

Un posibil raspuns soseste acum de la un grup de cercetatori de la Universitatea din Amsterdam, care a decis sa foloseasca un computer care sa interpreteze obiectiv expresia femeii portretizate de Leonardo Da Vinci.

Din punct de vedere al elaborarii imaginii si din indiciile descoperite de calculator, principalele sentimente transmise de Gioconda ar fi fericirea, in proportie de 83 la suta indignare, noua la suta teama, sase la suta si dezaprobare doi la suta.

Acest amestec complex explica intr-un anumit fel expresia misterioasa si intriganta a celui mai cunoscut si mai controversat portret al lui Leonardo si justifica diferitele interpretari date portretului.

Anticipat de saptamanalul britanic „New Scientist“, care ii dedica un articol in exclusivitate, acest studiu s-a realizat din punct de vedere tehnic cu ajutorul unui program informatic capabil sa distinga emotiile pe baza trasaturilor somatice ale chipului, precum si cu ajutorul unui algoritm special, realizat ad-hoc de cercetatorii de la Universitatea din Illinois.

Potrivit specialistilor olandezi, Gioconda era deosebit de fericita, insa ceva, ceva pare sa fi scapat si obiectivei analize a calculatorului, astfel ca fascinatia tainica a surasului Mona Lisei, numita si Gioconda, continua.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Elena Teodorini

Ultima diva din secolul XIX si prima diva a R...

Cultura

Cele mai controversate carti din istorie: Top 5 carti interzise

De ce ar trebui sa te ingrijoreze interzicerea ...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Cariera

Cum alegem agentia de PR sau publicitate

Dedicat tuturor "profesionistilor in PR&qu...

Cariera

Cum putem imbunatati munca in echipa

Companiile sunt structurate pe departamente, fi...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa nu ai picioare umflate a doua zi dupa nunta

Nunta este un eveniment la care orice fata viseaza inca din copilarie. Rochia alba impresionanta, machiajul perfect, coafura impecabila, iubirea vietii la brat, familia si prietenii, ce ai mai putea sa iti doresti pentru o nunta perfecta?