Va aflati in:

Articole / Cultura

Enigma Mona Lisei

Publicat: 07.04.2007

mona lisa gioconda mister surasDe peste 500 de ani, oamenii de stiinta si criticii de arta s-au intrecut in tot felul de ipoteze pe marginea misterului ce insoteste fascinantul zambet al Monna Lisei.

Un posibil raspuns soseste acum de la un grup de cercetatori de la Universitatea din Amsterdam, care a decis sa foloseasca un computer care sa interpreteze obiectiv expresia femeii portretizate de Leonardo Da Vinci.

Din punct de vedere al elaborarii imaginii si din indiciile descoperite de calculator, principalele sentimente transmise de Gioconda ar fi fericirea, in proportie de 83 la suta indignare, noua la suta teama, sase la suta si dezaprobare doi la suta.

Acest amestec complex explica intr-un anumit fel expresia misterioasa si intriganta a celui mai cunoscut si mai controversat portret al lui Leonardo si justifica diferitele interpretari date portretului.

Anticipat de saptamanalul britanic „New Scientist“, care ii dedica un articol in exclusivitate, acest studiu s-a realizat din punct de vedere tehnic cu ajutorul unui program informatic capabil sa distinga emotiile pe baza trasaturilor somatice ale chipului, precum si cu ajutorul unui algoritm special, realizat ad-hoc de cercetatorii de la Universitatea din Illinois.

Potrivit specialistilor olandezi, Gioconda era deosebit de fericita, insa ceva, ceva pare sa fi scapat si obiectivei analize a calculatorului, astfel ca fascinatia tainica a surasului Mona Lisei, numita si Gioconda, continua.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Eminescu: poetul si lectura

Nota redactiei: 166 de ani de la nasterea poetu...

Cultura

Budismul

Budismul este una dintre cele mai vechi, dar s...

Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015

Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...

Divertisment

Visul Cassandrei

Titlu original: CASSANDRA'S DREAMAn: 2007Regiza...

Divertisment

E tare complicat!

Scenarista si regizoarea Nancy Meyers (cunoscut...

Articole importante
Newsletter elady

Moda 2018: pantofi de piele eleganti pentru femei

Modelele de pantofi cocheti sunt mereu trendy. Vezi mai jos modele de pantofi eleganti de dama din piele naturala de cea mai buna calitate de la TedShoes.ro. . Pentru ca la orice petrecere ai merge, pantofii iti completeaza si definesc tinuta de ocazie.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Fotografii de nunta - Cum faci sa ramai cu cele mai frumoase amintiri

O nunta implica astazi mai multe decizii de luat, mai multe lucruri de pus la punct si mai multe tendinte. Asadar, intra in discutie subiecte precum candy bar, aranjamente florale, spectacol artistic cu dansatori, marturii...