Va aflati in:

Articole / Cultura

Istoria ciocolatei

Publicat: 02.04.2007

despre cacao si ciocolataIstoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a patra lui calatorie in Lumea Noua a adus regelui Ferdinand si reginei Isabela boabe de cacao.

In timpul invaziei in Mexic a lui Herny Corty, in 1519, indienii azteci au fost gasiti folosind boabe de cacao in prepararea unei bauturi regesti, numita chocolatle, adica „lichid fierbinte“. Considerau ca aceasta bautura era „mancarea zeilor“. Chocolatle era foarte amara, drept pentru care Corty si insotitorii lui au emis ideea indulcirii ei cu trestie de zahar. Tot ei au luat aceasta bautura in Spania si au imbunatatit-o, punandu-i scortisoara si vanilie. Au decis ca bautura are gust mai bun daca este servita fierbinte.

Noua bautura de ciocolata a prins foarte bine, mai ales la aristocratii spanioli. Spaniolii au inceput sa planteze cacao in coloniile lor dand nastere unei afaceri prospere. Ei au tinut secreta aceasta industrie multe sute de ani, dar niste calugari spanioli au lasat pana la urma secretul sa scape.

Aceasta bautura s-a raspandit repede in Europa si in 1657 a aparut una dintre cele mai faimoase case englezesti de ciocolata. In 1828 au aparut tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao (presa pentru boabele de cacao), care au dus la scaderea pretului ciocolatei.

Datorita acestei prese a fost imbunatatita si bautura din cacao, pentru ca prin presare era stoarsa grasimea pe care o contineau boabele de cacao.
In secolul XIX au avut loc doua mari revolutii in istoria ciocolatei: o companie engleza a produs prima ciocolata solida, iar in 1876 elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata si a creat un produs care si astazi aduce bucurie: ciocolata cu lapte.

In America a avut mare succes si s-a dezvoltat foarte repede. In 1765 a aparut prima fabrica de ciocolata. Ciocolata a facut parte din ratia soldatilor americani inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial si este nelipsita din dieta astronautilor.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
ioana - 23/04/2008

e foarte interesant cum un lucru atat de banal ca ciocolata are o istorie atat de interesanta!! cred ca este cel mai bun desert care exista pe pamant!!

Cultura

Martisorul in zilele noastre

Martisoare, martisoare... Strazile s-au umplut...

Cultura

Razboiul sfarsitului lumii

Mario Vargas Llosa:  Razboiul sfarsitului ...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Editorial

Pregatirile pentru Paste: Cumpatare, draga mea!

Ti-ai propus in fiecare an ca in Sapamana Mare ...

Editorial

5 tipuri de prietene de care are nevoie o femeie

Omul, ca fiinta sociala, se afla permanent in i...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.