Va aflati in:

Articole / Cultura

John Fowles: Colectionarul

Publicat: 06.07.2010

John Fowles, carti, Colectionarul, ce mai citim, recenzie Colectionarul de John Fowles

Aparuta in 1963, Colectionarul, cartea scriitorului englez John Fowles a cunoscut un succes fulgerator, consacrandu-l pe autorul ei inca de la debut.

Satira a Angliei conservatoare, cartea cuprinde povestea incredibila si imposibila a doi oameni despartiti de conventii, bariere sociale si mod de perceptie a vietii. Orfan de tata si parasit de mama, Frederick Cleg este crescut de o matusa, alaturi de o fiica infirma. Duce o existenta banala, ca mic functionar la primarie, frustrat de originea, saracia si incultura sa. Singura lui pasiune este colectionarea de fluturi. Dragostea pentru Miranda Grey, o tanara studenta la arte, poate sa se implineasca, dupa parerea sa, atunci cand castiga osuma mare la pronosport, fapt care ii permite sa acceada in lumea la care pana atunci doar visase. Cumpara o casa izolata, unde pregateste o inchisoare " agreabila" la subsol, unde o va tine captiva pe Miranda, pe care o rapeste. Astfel, Frederick adauga colectiei sale de fluturi o viata, in incercarea de a stabili o legatura afectiva imposibila cu fata de care se indragostise. Amestec de naratiune si jurnal, cartea prezinta aceeasi realitate, a captivitatii fetei, din doua perspective, total diferite, a lui Frederick si a Mirandei. Un adevarat psycho, Frederick nu pare a constientiza raul facut. Chiar daca incearca sa-i satisfaca fetei toate capriciile, el o priveaza de fapt de ceea ce era mai important, libertatea. Partea intai a cartii se incheie cu imbolnavirea grava a Mirandei, insa Frederick nu o crede si nu cheama un doctor de teama. Partea a doua cuprinde jurnalul fetei, care se refugiaza in scris si in pictura si rememoreaza scene din viata de "dinainte". Asemeni fluturilor din insectar, odata prinsa, fata nu mai are scapare. Eroina ajunge sa se familiarizeze cu temnicerul sau, el fiind singura sa legatura cu lumea de afara. Ultima parte, relatata de Frederick, ne lasa sa intelegem ca istoria se va repeta, dupa moartea Mirandei, cu alta fata, dar fara aceeasi implicare sufleteasca. Cartea aminteste de "Furtuna" lui Shakespeare, prin numele personajului feminine si prin asemanarea dintre numele personajelor masculine (Frederick si Ferdinand). Insesi personajele romanului fac analogii cu opera shakespeariana, Miranda numindu-l pe cel care o tine captiva Caliban, spirit al intunericului si al raului.

Un articol de
Mariana Dobrica
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Despre Sfantul Valentin

14 Februarie este ziua in care oamenii sarbator...

Cultura

Traviata: Adevarata poveste

Care este adevarata poveste a Traviatei, celebr...

Celebs & Style

Sharon Osbourne a suferit o operatie de dubla mastectomie

La 10 ani dupa ce a invins cancerul de colon, S...

Animale de companie

Presarea capului la caini si pisici

Un comportament caraghios si simpatic al animal...

Animale de companie

Boli de ficat la caini si catei: Simptome

Ficatul are unele dintre functiile cele mai com...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de nunta - Cum faci sa ramai cu cele mai frumoase amintiri

O nunta implica astazi mai multe decizii de luat, mai multe lucruri de pus la punct si mai multe tendinte. Asadar, intra in discutie subiecte precum candy bar, aranjamente florale, spectacol artistic cu dansatori, marturii...