Va aflati in:

Articole / Cultura

Sikhismul

Publicat: 10.06.2008

MUSULMANI ISLAMIST MAHOMEDANI SIKH CORAN,Sikhismul este o religie care a luat nastere in Nord-Vestul Indiei, relativ tarziu, la finele secolului XV. In perioada in care acesta a aparut, India se afla sub stapanirea Turciei si de aceea sikhismul se inspira din islamism.
Sikhismul adopta monoteismul din mahomedianism si respinge castele, fiind o combinatie intre hinduism si religia musulmana.. Cuvantul “sikh” inseamna discipol.
Initiatorul religiei este Guru Nanak, iar cartile sfinte sunt Cartea Dintai (Adi Granth) si Cartea Stapanului (Grant Sahib), care este o colectie de imnuri si rugaciuni. Cele doua carti sfinte nu trenuie sa lipseasca din nicio casa.
In sikhism, Dumnezeu nu e un cuvant abstract, ci o realitate. El este adevarul, absolutul, eternul si infinitul. Dumnezeu este drept, iubitor si corect. Desi Dumnezeu este unic, semizeii sunt slaviti si ei. Se numesc “Guru” (invatati) si sunt in numar de zece . Printre acestia se numara Kabir, Nanak, Govind Singh si Caitanya.
Cultul Sikhist are la baza rugaciunea, iar idolatria si sacrificiile sunt respinse. Rugaciunea se face in Temple, cel mai renumit fiind Templul de Aur. In sikhism se recomanda meditatia, iubirea de Dumnezeu si buna purtare morala. Guru Govind Singh a cerut respectarea celor “cinci K” : kesh- parul netaiat si barba nerasa; kangha- pieptenele purtat in parul prins coc; kara-bratara de otel; karsha- pantalonii scurti purtati pe dedesubt; kirpan- pumnalul.
In prezent, religia sikh este raspandita in India, Pakistan, in Marea Britanie, SUA si Canada si are aproximativ 22,5 milioane de evlaviosi pe glob.

Un articol de Andreea Mihailescu
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Cafeaua in Kenya

Cand a ajuns cafeaua in Kenya in secolul XX, t...

Cultura

Viata Sfantului Nectarie Taumaturgul

Inainte de a fi sfant, Necatarie Taumaturgul (...

Produse

Cristallini Boutique isi rasplateste clientele cu premii

Magazinul online de rochii de seara Cristallin...

Produse

Fotocartea - amintiri pentru viitor

Sa pastrezi amintiri e un lucru greu, fie ca in...

Articole importante
Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum sa alegi o formatie pentru nunta ta

Sunt zeci sau poate sute de formatii de nunta ce pot fi alese pentru o petrecere senzationala, insa cum puteti face alegerea potrivita in materie de muzica si distractie? Va oferim noi o sugestie: cu un strop de indrazneala si dupa o cercetare amanuntita a pietei...