Va aflati in:

Articole / Cultura

Sikhismul

Publicat: 10.06.2008

MUSULMANI ISLAMIST MAHOMEDANI SIKH CORAN,Sikhismul este o religie care a luat nastere in Nord-Vestul Indiei, relativ tarziu, la finele secolului XV. In perioada in care acesta a aparut, India se afla sub stapanirea Turciei si de aceea sikhismul se inspira din islamism.
Sikhismul adopta monoteismul din mahomedianism si respinge castele, fiind o combinatie intre hinduism si religia musulmana.. Cuvantul “sikh” inseamna discipol.
Initiatorul religiei este Guru Nanak, iar cartile sfinte sunt Cartea Dintai (Adi Granth) si Cartea Stapanului (Grant Sahib), care este o colectie de imnuri si rugaciuni. Cele doua carti sfinte nu trenuie sa lipseasca din nicio casa.
In sikhism, Dumnezeu nu e un cuvant abstract, ci o realitate. El este adevarul, absolutul, eternul si infinitul. Dumnezeu este drept, iubitor si corect. Desi Dumnezeu este unic, semizeii sunt slaviti si ei. Se numesc “Guru” (invatati) si sunt in numar de zece . Printre acestia se numara Kabir, Nanak, Govind Singh si Caitanya.
Cultul Sikhist are la baza rugaciunea, iar idolatria si sacrificiile sunt respinse. Rugaciunea se face in Temple, cel mai renumit fiind Templul de Aur. In sikhism se recomanda meditatia, iubirea de Dumnezeu si buna purtare morala. Guru Govind Singh a cerut respectarea celor “cinci K” : kesh- parul netaiat si barba nerasa; kangha- pieptenele purtat in parul prins coc; kara-bratara de otel; karsha- pantalonii scurti purtati pe dedesubt; kirpan- pumnalul.
In prezent, religia sikh este raspandita in India, Pakistan, in Marea Britanie, SUA si Canada si are aproximativ 22,5 milioane de evlaviosi pe glob.

Un articol de Andreea Mihailescu
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

George Orwell: Aspidistra sa traiasca!

Romanul "Aspidistra sa traiasca!" a f...

Cultura

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Desi nu i se poate atribui sintagma autorul une...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Regim si Diete

5 secrete de slabire ultrarapida

In societatea noastra, atingerea scopurilor pro...

Regim si Diete

Dieta de vara: 6 greseli frecvente

Desi pare, nu este usor sa tii dieta vara. Cine...

Articole importante
Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Modele de inele de logodna la moda

Inelul de logodna este purtat de femeie la mana stanga, pe degetul inelar si simbolizeaza faptul ca aceasta urmeaza sa se casatoreasca. In societatea moderna, barbatul daruieste inelul de logodna viitoarei sale sotii dupa ce aceasta i-a acceptat cererea in casatorie.