Va aflati in:

Articole / Cultura

Traviata: Adevarata poveste

Publicat: 02.03.2009

Traviata: Adevarata povesteCare este adevarata poveste a Traviatei, celebra eroina a operei cu acelasi nume de Giuseppe Verdi?

Cine a fost Traviata?
Rose Alphonsine Plessis s-a nascut in 1824, in satul Nonant, nu departe de oraselul Bayeux din Franta. La varsta de 13 ani a fugit de acasa la Paris. Ajunsa aici, fara bani, a inceput sa practice prostitutia, devenind, la 18 ani, o cunoscuta si scumpa curtezana (“traviata” in italiana insemnand “curtezana”). 
Spre a scapa de urmarirea familiei, Traviata isi schimba numele, devenind Marie Duplessis. In aceasta epoca il va cunoaste pe Alexandre Dumas fiul, care s-a indragostit de ea si cu care va pastra o stransa legatura chiar si dupa casatoria ei.
Din cauza unei boli incurabile, a tuberculozei, se va stinge prematur, la numai 22 de ani, in 1846. Sicriul ei, acoperit  cu o multime de camelii, florile ei preferate, a fost depus la cimitirul din Montmartre.
Doi ani mai tarziu, Dumas publica “Dama cu camelii”, roman autobiografic care transpune literar povestea lor de dragoste. Acesta a servit apoi ca sursa de inspiratie pentru libretul operei in trei acte a lui Verdi, insa aici eroina poarta numele de Violleta Valery.
Opera, a carei premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Venetia, pe data de 6 martie 1853, a provocat un imens scandal in epoca, din cauza portretizarii pline de afectiune a curtezanei care se salveaza prin iubire.

Un articol de Mariana Dobrica

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Ikebana, aranjarea florilor ridicata la rang de arta

Ikebana este poate cea mai reprezentativa manif...

Cultura

Insuportabila usuratate a fiintei

Atunci cand, in 1968, tancurile sovietice spulb...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Cariera

Interviul de angajare: Prima impresie

Indiferent daca ai in spate o experienta vasta...

Cariera

Semne ca esti obsedata de munca (workaholica)

Esti obsedata de munca? Nu te deranjeaza sa fac...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de nunta - Cum faci sa ramai cu cele mai frumoase amintiri

O nunta implica astazi mai multe decizii de luat, mai multe lucruri de pus la punct si mai multe tendinte. Asadar, intra in discutie subiecte precum candy bar, aranjamente florale, spectacol artistic cu dansatori, marturii...