Conceptiile gresite ale nutritionistilor
Publicat: 18.05.2007
In ciuda avertizarilor expertilor in indici glicemici, precum pofesorul Gerard Slama, nutritionistii continua sa priveasca carbohidratii prin prisma vitezei acestora de absorbtie.
De fapt, exista doua tipuri de nutritionisti:
- Primul tip de nutritionisti il reprezinta nutritionistii traditionali care refuza sa evolueze o data cu cele mai recente descoperiri stiintifice. Traditionalistii ori ignora, ori refuza sa accepte indicii glicemici si semnificatia lor. Ei continua sa vorbeasca cu ignoranta despre carbohidrati in termeni de zaharuri complexe sau simple. Exista multi astfel de doctori, in special dieteticieni care lucreaza cu sportivi, sau, mai rau, dintre cei ce scriu articole asupra acestui subiect. Acesti traditionalisti contribuie prin orice mijloace ale ignorantei lor in perpetuarea unei notiuni gresite cu privire la esentele nutritiei.
- A doua categorie este cea a ipocritilor, chiar daca este necesar sa precizam ca majoritatea este datorita ignorantei sau lipsei de intelegere. Acestia au admis si au integrat in discursul lor noua clasificare a indicilor glicemici, dar continua cu incapatanare sa faca confuzii cu vechea clasificare a "zaharurilor simple, zaharurilor complexe".
Pentru unii nutritionisti, notiunea de indice glicemic este relevanta numai in a masura viteza de absorbtie a carbohidratilor. Din aceasta perspectiva, intregul continut de carbohidrati al mancarii va fi transformat intotdeauna in zahar ( glucoza ). In opinia lor, mancarurile cu un continut scazut de indice glicemic se digera intr-un timp mai indelungat si de aceea, cat timp nivelul glicemiei este mai scazut, va fi inclinat spre a dura mai mult. Privit din acest unghi, singurul scop al indicelui glicemic este de a masura procesul de absorbtie al glucozei intr-un interval de timp.
Abordarea este total gresita din moment ce este impotriva modului in care organismul nostru functioneaza cu adevarat.
In consecinta, opusul este adevarat. Toate testele efectuate asupra indicilor glicemici, in special cele efectuate de catre Jenkins, demonstreaza ca ceea ce arata indicii glicemici este ca o cantitate mai mica de glucoza a fost absorbita, contrar cu intervalul de timp al absorbtiei unei cantitati egale de glucoza.
Aceasta notiune eronata cu privire la indicii glicemici este, din nefericire, raspandita in sanul unei comunitati stiintifice care o predica neindemanatic in toate modurile posibile.
In cartea sa, "Dieta Creierului", publicata de Odile Jacob in aprilie 2003, profesorul Jean-Marie Bourre, membru al Academiei Medicale Franceze, specifica clar ca indicele glicemic masoara viteza cu care zaharul este absorbit de organism. Aceasta se intampla sa fie o supozitie cu totul falsa.
In concluzie, putem doar sa regretam esecurile medicale de a lua in considerare indicii glicemici si utilitatea acestora in reglarea secretiei de insulina, un element crucial in cresterea in greutate si diabet.
Material ©montignac.com
Sursa: Copyright © eLady.ro - Conceptiile gresite ale nutritionistilor
Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Articole importante
In forum despre Dieta Montignac
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie