Va aflati in:

Articole / Editorial

Tabloidizarea informatiei pe care o invitam in vietile noastre nu va avea decat un singur rezultat: tampirea definitiva a maselor. Nu pentru ca ar exista vreo conspiratie in acest sens. Ci pentru ca masele se ofera voluntar.

Publicat: 18.04.2016

Tabloidizarea informatiei pe care o invitam in vietile noastre nu va avea decat un singur rezultat: tampirea definitiva a maselor. Nu pentru ca ar exista vreo conspiratie in acest sens. Ci pentru ca masele se ofera voluntar pentru asta, cu o autosuficienta atotstiutoare si mandrie indescriptibila.
Citeam acum ceva timp despre ce declaratii au facut cei mai inteligenti oameni de pe planeta cand vine vorba despre lucrurile de care se tem cel mai mult. Unele dintre afirmatii mi-au atras in special atentia.
W. Daniel Hills,un reputat fizician, inventator, autor, specialist IT a spus in 2013 ca faptul ca motoarele de cautare vor deveni arbitri ai adevarului ar trebui sa ne ingrijoreze.
Helena Cronin a declarat ca se teme ca pseudo-stiinta va castiga si mai mult teren. Helena Cronin este filozof darwinist si rationalist. Ea este co-director al Centrului de Filozofie a Studiilor Naturale si Sociale si al Centrului Darwin din cadrul London School of Economics.
In urma cu mai putin de un an, Umberto Eco declara: "Drama internetului este ca l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar."
Daca coroboram aceste trei afirmatii, concluzia la care ajungem este simpla: in era informatiei putem fi - si chiar suntem! - mai dezinformati ca oricand.

Ne luam informatiile de pe net. Credem ORICE este scris pe net. Punem in aplicare toate sfaturile gasite pe siteuri obscure care pretind ca au descoperit leacul nu doar pentru o banala buba, ci si pentru cancer.
Omul modern, conectat la orice smart-phone, tableta, laptop sau PC se crede mai inteligent, mai cultivat, mai cunoscator decat un om de stiinta reputat, de exemplu.
Goana dupa senzational ieftin ne trimite zilnic,in mod repetat, in Evul Mediu. Doar ca acum nu mai ardem pe rug vrajitoare inchipuite, ci solutii stiintifice probate, care dau rezultate de zeci de ani.
Orice pseudo-vedeta de TV sau star de internet are mai multa credibilitate decat un profesor universitar.
Am ajuns sa devenim paranoici si adepti ai teoriilor conspirationiste de tot felul. Nu mai rationam. Inghitim informatie falsa si o ridicam la rangul de adevar pentru ca am gasit-o pe Google sau pe un site de socializare, „sharuita” de un prieten binevoitor.
Cea mai mare tragedie prin care trecem in acest moment nu este produsa nici de crizele economice, nici de criza migrantilor. Ci de criza de rationament prin care trece omenirea.
Nu mai rationam. Nu mai citim informatie de calitate. Nu mai discernem. Nu ne mai folosim creierele proprii, ci ne imbuibam cu pseudo-stiinta si pseudo-adevaruri „emanate” de „minti luminoase” al caror interes imediat nu este sa va ajute. Ci sa isi creasca audienta, numarul de vizitatori ca sa scoata bani.
V-ati intrebat vreodata cine sunt cei care va arata „ce nu vor sa stiti medicii”, „ce v-au ascuns oamenii de stiinta”, cine sunt cei care va propun solutii pentru orice? Ce studii au? Cata cultura au? Daca sunt oameni de stiinta? Daca sunt persoane responsabile sau nu? Daca sunt in deplinatatea facultatilor mintale, la urma-urmei?!
In mod sigur nu. Altfel paginile pe care le shareuiti nu ar mai avea succes.
Tabloidizarea informatiei pe care o invitam in vietile noastre nu va avea decat un singur rezultat: tampirea definitiva a maselor. Nu pentru ca ar exista vreo conspiratie in acest sens. Ci pentru ca masele se ofera voluntar pentru asta, cu o autosuficienta atotstiutoare si mandrie indescriptibila.
Folositi internetul cu cap, oameni buni. Pentru ca altfel ii lasati pe altii sa (nu) gandeasca pentru voi.
Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Editorial

Da, Mos Craciun chiar EXISTA!

In fiecare an, o data cu trecerea lui Mos Nicu...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Personalitati

Salman Khan

Data nasterii: 27 decembrie 1965, Indore, Madhy...

Personalitati

Gerard Butler

Gerard James Butler este un actor scotian de t...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cele mai ciudate 10 superstitii legate de inelul de logodna si de cererea in casatorie

Nunta este evenimentul in jurul caruia circula tot felul de suprstitii, care mai de care mai ciudate sau mai amuzante. Stiai oare ca exista o multime de superstitii legate si de inelul de logodna, sau chiar de cererea in casatorie? Verifica lista de mai jos si vezi care sunt cele mai ciudate dintre ele!