Va aflati in:

Articole / Familie

Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in 2012

Publicat: 08.02.2012

concediu crestete copil, concediu fara plata, concediu cu plata


Prin OUG nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala au fost modificate Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, ce priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011, si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
Din coroborarea celor trei acte normative rezulta ca in prezent exista sase tipuri de concedii pentru cresterea copiilor, iar indemnizatiile aferente se vor stabili in raport de un indice social de referinta (ISR).

Concedii pentru cresterea copilului
Astfel, cele sase tipuri de concedii ce pot fi acordate pentru cresterea copiilor sunt:
1. Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Acesta se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011;

2. Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR. Acesta se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011;

3. Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, platit cu o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Acesta se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.

4. Concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, platit cu o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, ce nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Acesta se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut atat pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, cat si dupa 1 ianuarie 2011;

5. Concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;

6. Concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni, care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut atat pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, cat si dupa 1 ianuarie 2011, in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Observam ca noua reglementare a modificat si durata concediului fara plata pentru cresterea copilului dupa primele trei nasteri de la 3 luni, cat era pana la data de 30 decembrie 2011, la 4 luni. Dreptul la oricare dintre cele sase tipuri de concedii apartine nu numai mamei, ci oricaruia dintre parintii firesti ai copilului, uneia dintre persoanele care au adoptat copilul, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Ce trebuie sa ofere o familie

Ce mai exact alcatuieste o familie sanatoasa s...

Familie

Siesta in doi

Initial, siesta reprezenta pentru latino-americ...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Retete de slabire

Salata Monti de bob

In zilele de post sau daca esti cumva vegetaria...

Retete de slabire

Pui Montignac in crusta de susan

Iti place puiul si tii dieta Monti? Si esti in ...

Newsletter elady

Rochii de mireasa superbe modele 2017 Amy Kuschel

Amy Kuschel propune pentru 2017 modele absolut superbe de rochii de mireasa la moda in 2017!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie

Pentru multi, cererea in casatorie este cat se poate de simpla, transformandu-se chiar intr-un cliseu: un restaurant, un pahar cu sampanie, muzica buna si intrebarea de milioane. Pentru altii insa, aceste momente reprezinta oportunitatea de a-si pune mintea la contributie si de a deveni inventivi.