Va aflati in:

Articole / Familie

Copiii supradotati: Copilul meu este un mic Einstein?

Publicat: 07.05.2006

cum recunosc un copil supradotat, copil foarte inteligent, micii einsteini, cum se recuoaste un copil foarte inteligentUnii parinti pot detecta un artist talentat sau un important om de stiinta in copilul lor! Grija lor pentru performanta copiilor incepe din momentul in care cei mici rostesc primele cuvinte si de la primele tentative de pasi. Cuvinte ca “talentat” sau “inzestrat” au intelesuri diferite si depind de asteptarile parintilor, ceea ce este ceva natural. Rezultatul, totusi, este o grija constanta in ceea ce priveste adevaratul sens al cuvintelor. Cine sunt, atunci, copiii cu adevarat dotati si cum sunt favorizatiacesti mici Einsteini inca in scutece?

Ce este un copil inzestrat?
Nu ar fi o exagerare sa spunem ca exista la fel de multe definitii a copiilor talentati ca si numarul de experti care le formuleaza. Motivul este ca acesti copii nu formeaza grupuri omogene. Toate definitiile au un punct comun: un copil inzestrat este cel care arata ca are rezultate exceptionale intr-unul sau mai multe domenii. Generalitatea definitiei este datorata faptului ca ea include diferite faze ale copiilor considerati a fi inzestrati sau talentati intr-un anumit mod. Deci un copil talentat se deosebeste de ceilalti copii prin abilitatile sale artisitice, matematice sau printr-un scop mai inteligent cum ar fi gandurile creative, imaginatia si calitatile de lider.

Primele indicii semnificative prezentate de un copil supradotat
· Invata repede. Copiii supra-dotati invata repede si usor comparativ cu ceilalti copii de varsta lor. Pot afisa si o indiferenta pentru a invata un cuvant “usor”, preferand altele mai grele. (Aceastra indiferenta ar trebuie observata, deoarece in unele cazuri poate indica o problema decat un avantaj). Mai mult, ei incep sa vorbeasca devreme si folosesc un vocabular mai elevat decat ceilalti copii din categoria lor de varsta.
- Citeste bine. Expertii au observat la copiii supra-dotati ca ei incep sa citeasca repede si exista posibilitatea ca la intrarea in scoala primara sa aiba deja aceasta abilitate dezvoltata.
· E curios. Copilul nu vrea raspunsuri numai la “Ce?”, dar si la “Cum?” si “De ce?”. Cu alte cuvinte, el afiseaza un nivel inalt al curiozitatii.
· Este capabil sa aiba ganduri abstracte. Acest copil este in stare sa trateze probleme abstracte si sa inteleaga concepte abstracte.
· Se concentreaza usor. Acest copil este capabil sa-si concentreze atentia la subiecte care il intereseaza pe perioade lungi de timp. Pe cealalta parte, daca este indiferent la ceva, nu poate sta intr-un loc niciun moment.
· Arata abilitati exceptionale. Copilul are abilitati neasteptate in domenii stiintifice sau un talent unic in domeniul artisitc (pentru varsta sa).
· Este un copil “usor”. A nu se confunda “usor” cu “pasiv”. Contrar, dupa cum afirma psihologii, aceasta reprezinta flexibilitatea si adaptarea copilului, si posibilitatea de a primi stimuli fara a fi agitat sau iritat. Bineintels, exista situatii in care copiii isi simt unicitatea, caz in care rolul parintilor poate fi mai dificil.

Este un copilsupradotat un mic geniu?
Multi considera ca principalul lucru care ne arata ca un copil este supra-dotat este IQ-ul lui mare. Un IQ mare este intr-adevar o dovada, dar nu este singura evidenta. Exista un scepticism printre experti care se refera la cat de adecvat poate fi un indicator al talentului IQ. In orice caz, istoria nea- invatat ca persoanele cunoscute drept supra-dotate au fost oameni care s-au afirmat prin creativitate, abilitate si zel in a produce ceva nou si posibil revolutionar. Niciunul nu a ramas in istorie doar datorita faptului ca in urma unui test a rezultat ca are un IQ ridicat. Cu alte cuvinte, IQ-ul este considerat mai degraba o cale “saraca” de a descrie un copil supra-dotat. Acesta este motivul pentru care expertii au pus accent pe creativitate si de asemenea pe persistenta, determinare si dedicatie.

Copilul meu are o aptitudine. Este el supra-dotat?
Fiecare se pricepe la un lucru mai bine decat altii. Chiar si modul in care invatam difera. Unii au o memorie vizuala, pe cand ceilalti invata mai usor daca spun lectia cu voce tare. Aceste tipuri de tendinte devin aparente, la un grad mai mare sau mai mic, in copilarie. In cazul unui copil supra-dotat, ele apar ca un talent sau ca o abilitate exceptionala in una sau mai multe arii, un fapt care ii diferentiaza si care le permite sa “depaseasca” alti copii. Oricum, aceasta nu arata inferioritatea celorlalti. Opusul poate fi adevarat, deoarece ai au ocazia sa creasca intr-un mediu in care exista mai putina presiune si mai putine asteptari. Consecvent, ei sunt capabili sa traiasca o viata mai fericita si mai echilibrata fara a fi in pericolul de a fi dati la o parte.

Copilul tau nu poate deveni Einstein. De ce?...
Gandeste-te cat de posibil ar fi ca intre 2% - unii spun 5% - dintre copii supra-dotati sa se numere si copilul tau. Nu fa greseala de a pune etichete copilului tau. Termenul de copil “inzestrat” sau “daruit” a fost conceput pentru a descrie o anumita categorie de copii cu abilitati exceptionale care, oricum, pot varia de la copil la copil. Gandeste-te ce au avut in comun Mozart si Einstein. Acelasi lucru este valabil si pentru copii. Vorbim despre personalitati unice cu abilitati speciale si talente, care pot si ar trebui sa fie dezvoltate. Masurand performanta lor, plasandu-i pe categorii de genii, si presiunea constanta a celui mai bun in ceea ce fac nu ii ajuta sa se maturizeze emotional, ceea ce este vital daca vrem ca ei sa traiasca in societate ca adulti. Acest lucru este periculos pentru toti copiii, poate mai mult pentru cei supra-dotati. In orice caz, motivul pentru care atat de multi copii supra-dotati nu reusesc in viata este deoarece ei nu sunt dezvoltati emotional, rezultat vazut in incapacitatea lor de a se adapta in societate si de a deveni adulti fericiti. Nu exista nici un “recipient” care sa garanteze maturitatea lor emotionala.
Copyright © eLady.ro
De ce unii copii supra-dotati nu sunt elevi straluciti?
Oricat de absurd ar parea, copiii supra-dotati nu sunt intotdeauna elevi buni. Exista multe exemple luate din viata elevilor “rai” care mai tarziu s-au afirmat si au un loc in istorie. Profesoara lui Beethoven spunea despre acesta ca: “Nu a invatat nimic si niciodata nu o va face. Este un caz fara speranta!”, in timp ce Einstein nu a luat examenul la Institutul de Tehnologie din Zurich!

Motivul pentru acestea este ca metodele de invatamant sunt concepute pentru asa-zisa patura mediocra, si nu intampina nevoile elevilor care progreseaza foarte repede. Copiii supra-dotati au nevoie de un sistem de invatamant care sa reprezinte o provocare pentru abilitatile lor si care sa ii incurajeze sa-si dezvolte originea si imaginatia. De aceea, este important pentru acei parinti care considera ca au un copil supra-dotat sa consulte un expert care ii va indruma intr-o maniera responsabila si care va fi intotdeauna atent la dezvoltarea normala a copilului.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Comentarii postate (3)
irina drag - 20/05/2008

nepotului meu i se potrivesc afirmatiile din articol foarte bine

Rowena - 30/07/2008

O cunosc pe Simona Dirleci de mic copil, o fetita dragalasa si cuminte. Mai tarziu, talentele ei s-au dovedit a fi uimitoare! In al doilea an de gradinita a reusit sa rezolve in cateva secunde o problema de logica din revista "Cangurul" pentru clasa a 5-a. NU a acceptat niciodata ajutor din partea celorlalti. A invatat singura sa citeasca si sa deseneze. Are un talent deosebit la desen, iar la muzica...Are o voce superba!! Invata atat de repede si are si mult timp liber. Iar la limbi straine se descurca nemaipomenit. Se uita in ochii oamenilor si vede exact ceea ce gandesc acestia. Este cam timida, dar cu putin ajutor din partea celorlalti( daca il va accepta ), va reusi sa devina indrazneata si in acest fel sa isi puna in valoare talentele deosebite.

T - 26/12/2008

Dupa parerea mea, depinde si de locul unde s-a nascut...la tara/la oras???

Familie

Cum poti salva o casnicie cu probleme

Afla cum poti salva o casnicie cu probleme! Cum...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...