Va aflati in:

Articole / Familie

Criza adolescentina

Publicat: 22.03.2007

criza adolescentina, adolesenti, influenta negativa a anturajului, criza de identitate


Adolescentul se poate confrunta cu problemele crizei determinate tocmai de maturizarea lui. Apar astfel anxietatea, nesiguranta, stresul, insecuritatea, emotiile, discutiile in contradictoriu cu parintii sau profesorii.
Dominanta acestei perioade este data de maturizarea biologica, adolescentul aflandu-se in plina crestere fizica, si de intensa dezvoltare a personalitatii. Copilul aflat in perioada pubertatii cauta prietenie si afectiune, dar manifesta si tendinte dominatoare ca reactie la cerintele adultilor. Personalitatea copilului nu este lineara, ea se dimensioneaza oarecum dramatic, asteapta sa devina cat mai repede adult. Insa maturizarea precoce sau tarzie modifica pozitia copilului in grup, deoarece el constata ca exista momente in care este acceptat, neglijat, tolerat sau chiar respins. Acest fapt ii creeaza o oarecare nesiguranta si izolare, care poate disparea cu timpul.

Criza adolescentina
Puberii cu fragilitate psihica si cu intarziere in maturizarea biologica pot manifesta tendinte de inadaptare scolara si sociala. Astfel, constiinta de sine se incarca cu etichetari de tipul: elev bun, slab, mediocru, ceea ce il face sa manifeste atitudini de un anumit tip fata de activitate.
Adolescenta se caracterizeaza prin stabilizarea maturizarii biologice, dezvoltarea constiintei, imbogatirea experientei afective. Chiar in aceasta perioada, familia incepe sa ceara tot mai multe lucruri de la adolescent, care nu sunt insa precise. Astfel, in unele imprejurari el este considerat copil, insa in altele i se solicita un comportament adult. Acest lucru il face sa traiasca momente contradictorii si o usoara respingere a statutului si rolului incert care i se atribuie. Puberului nu-i mai place tutela parinteasca, uneori exagerata, si de aceea doreste sa-si manifeste independenta. Astfel copilul poate trece printr-o perioada de respingere a adultilor. In relatiile cu parintii, starile afective ale adolescentului pot fi tensionate, in acelasi timp insa el mentinandu-si dorinta de a fi pozitiv.

Adolescentii si scoala
Parintii trebuie sa stie ca in aceasta perioada pot aparea si dificultatile de adaptare scolara, care pot deveni frecvent legate de urmatoarele aspecte:
- perturbari afective si socio-familiale care duc la dezechilibre si conflicte afective, cu trairi tensionale;
- climat negativ in mediul scolar si relatii tensionate elev-cadru didactic;
- slaba motivatie pentru invatare si lipsa intereselor, preocuparilor sau obiectivelor pe termen lung;- posibilitati intelectuale reduse;
- probleme fiziologice si/sau psihologice care se concretizeaza in diferente de crestere/evolutie.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Ghid de supravietuire in luna cadourilor

Se apropie luna decembrie cu pasi din ce in ce...

Familie

De ce plecam, divortam si nu ne mai uitam in urma

De curand am vazut un video in care un cuplu (e...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Gastronomie

Cum servesti prajiturile cu cele mai potrivite vinuri?

Dupa o masa copioasa, se cuvine sa fie servite ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...