Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Bucataria chinezeasca

Publicat: 17.03.2007

retete mancare chinezeascaBucataria chinezeasca este recunoscuta pe intreg mapamondul ca fiind aparte, cu arome si esente puternice, care starnesc simturile.
Respectul pe care chinezii il au pentru mancare este ilustrat extrem de bine de proverbul „Este mai bine ca un om sa astepte mancarea decat mancarea sa-l astepte pe el“. Bucataria chinezeasca se bazeaza pe armonia dintre diversele ingrediente, nici unul nebucurandu-se de suprematie fata de celelalte. Fiind o tara foarte populata, insa nu bogata, bucataria se bazeaza pe alimente precum orezul si verdeturile, care costa putin, sunt satioase si, mai ales, pot fi preparate in diverse modalitati. Carnea este putin folosita din cauza pretului mare, in schimb, produsele de origine marina reprezinta sursa principala de proteine si joaca un rol foarte important in meniurile chinezesti.
Bucataria chinezeasca nu este, asa cum ar putea crede multi, sinonima cu una rapida, ieftina si de calitate inferioara.

Clasificarea modului de gatire chinez
Tinand cont de suprafata mare a tarii si de diferentele de clima si conditiile ambientale, bucataria chinezeasca poate fi impartita in patru mari categorii: bucataria din nord, bogata in carne de capra si de oaie, condimentata cu mult otet, usturoi si praz pentru a neutraliza mirosul puternic al acestora; bucataria din sud, caracterizata printr-un gust mult mai dulce decat celelalte - foloseste din abundenta orez, vegetale, peste, carne de pui si de porc, preparate in baie de vapori sau in ulei incins pentru a le face cat mai crocante; bucataria din est este caracterizata prin modalitati de preparare mult mai lente si este bogata in mancaruri pe baza de peste, sosuri de soia si stufaturi; bucataria din vest este cea mai apropiata de cea a tarilor asiatice vecine, foarte picanta si condimentata.

retete mancaruri china chinezestiCum se taie alimentele in bucataria chineza
In bucataria chinezeasca, modul in care se taie alimentele este foarte important si difera de la caz la caz, dupa specificul fiecarei retete. Exista trei metode de taiere: drept, oblic si prin crestare. Unul dintre secretele bucatariei chinezesti, pastrat din cele mai vechi timpuri, este tehnica de rasucire a tigaii (stir frying). Tigaia chinezeasca (wok) poate fi considerata un adevarat personaj, care este cu atat mai apreciat cu cat ofera o masa sanatoasa, lipsita de grasimi. Tehnica rasucirii mancarii presupune ca tigaia sa fie incinsa si miscata incontinuu in timpul gatirii.

Bucatarie chinezeasca: Igrediente specifice
Rolul cel mai important in obtinerea unei mancari delicioase il au insa ingredientele. Unul dintre cele mai „magice“ ingrediente, strain de plaiurile noastre, este otetul de orez. In Europa, acest tip de otet este aproape necunoscut. In China insa, se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb. Particularitatea otetului de orez provine din gust, el fiind mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. Otetul negru de orez seamana la gust cu cel balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce, dar totodata picant. Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu cel obisnuit, pe care il folosim si noi.

Durata de preparare a mancarurilor chinezesti
Mancarea necesita mult timp pentru preparare si putin timp pentru coacere. Ingredientele trebuie sa fie de buna calitate. Chinezii spun ca in orice casa care se respecta trebuie sa existe sapte lucruri: foc, ulei, sos de soia, otet, orez, sare si ceai.
Unele dintre putinele alimente care nu se regasesc in bucataria chinezeasca sunt laptele si derivatii sai. Grasimile folosite de chinezi sunt derivate din porc si din arahide, soia si rapita. Nu se foloseste uleiul de masline. Dintre legume, cele mai folosite sunt usturoiul, ceapa, prazul si cele cu frunze verzi. Dovleceii, rosiile si morcovii se folosesc rar. Painea este utilizata in special in partea de nord, in timp ce in celelalte regiuni aceasta este inlocuita de orez. Rolul soiei si al derivatilor acesteia este foarte important. Produsele cele mai cunoscute sunt sosul de soia si tofu.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Tort de ciocolata si cocos cu sos caramel

O reteta pentru un tort special, pentru ocazii ...

Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Am descoperit acest desert de curand si cu mana...

Celebs & Style

Uite cum arata Jennifer Lopez in costum de baie!

Uau! Jennifer Lopez isi arata pieptul din cost...

Dieta Montignac

Cartofii in Dieta Montignac

Daca ne gandim ca banalii cartofi contin o goaz...

Dieta Montignac

Despre indicele glicemic

Indicele glicemic este peste tot in ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa nu ai picioare umflate a doua zi dupa nunta

Nunta este un eveniment la care orice fata viseaza inca din copilarie. Rochia alba impresionanta, machiajul perfect, coafura impecabila, iubirea vietii la brat, familia si prietenii, ce ai mai putea sa iti doresti pentru o nunta perfecta?