Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Pate de ficat facut in casa

Publicat: 11.02.2015

 retete de pate, retete usoare, retete pentru incepatori, retete de pateu de ficat, retete de pate, retete clasice, retete simple, retete gustari, pateu de ficat, pate de ficat


Aproape ca nu exista familie in care sa nu se fi desfacut la un moment dat la un imc dejun sau pentru o gustare o conserva de pate de ficat. Insa de-a lungul timpului pate-ul de ficat din comert a devenit din ce in ce mai... ciudat. Cu prea multi aditivi, amidon, sorici si Dumnezeu stie ce o mai fi avand in el, cert este ca gustul nu mai este de ficat, ci de stabilizatori de aciditate, corectori de gust, zaharuri si o tona de sare. Mai ales daca ai copii care vad sau aud ca prietenii lor de joaca mananca pate de ficat si tu ai retineri in a-ti hrani copilul cu mancaruri pline de aditivi alimentari, poti pregati acasa un pate de ficat care sa nu contina nimic altceva decat ingrediente naturale. Iata de ce ai nevoie pentru a prepara in casa pate de ficat. Am ales sa combinam doua tipuri de ficat pentru ca daca am fi folosit doar ficatei de pui, pateul iese innecacios, iar doar cu ficat de porc sau vitel iese prea mazarat.
Reteta de pate de ficat este foarte simpla! O poti folosi si pentru zilele cand ai musafri si vrei sa pregatesti o gustare delicioasa!

Pate de ficat facut in casa: Ingrediente
- 300 grame ficat de porc sau vitel
- 200 grame ficat de pui
- o ceapa mare, curatat si taiata marunt
- o lingurita de seminte de coriandru
- o lingurita de boabe de piper roz
- o crenguta mica de rozmarin
- 100 ml vin alb
- 100 grame de unt (se incorporeaza in pate)
- 100 grame de unt (pentru glazura)
-  1/2 lingurita de sare (daca ai sare roz de Himalaya este si mai bine)
-  1/2 lingurita de piper negru proaspat macinat (daca pateul va fi consumat de catre adulti)

Pate de ficat facut in casa: Cum se face pateul de casa
Intr-o craticioara pune la fiert ficatul taiat mic, curatat de pielite si nervuri. Adauga ceapa taiata marunt si pune apa fierbinte cat sa acopere ficatul. Lasa sa fiarba acoperit, la foc mic, pentru cca 1/2 de ora. Mai adauga apa fierbinte din cand in cand. Dupa jumatate de ora ia capacul si lasa sa se evapore apa. Cand este evaporata aproape cu totul adauga vinul alb (nu-ti fa griji pentru copii, alcoolul se va evapora rapid!). Intr-un mojar piseaza bine sarea cu piperul rosu (care nu este iute, ci dulceag si parfumat) si semintele de coriandru. Pune condimentele in cratita in care ai fiert ficatul, untul taiat bucatele si cu un mixer vertical paseaza pana obtii o pasta fina.  Gusta si mai pune sare daca nu este de ajuns si piper negru proaspat macinat daca pateul de casa este destinat consumului adultilor. Transfera pateul in borcanele de sticla. Intr-o craticioara curata topeste restul de unt in care pui si crenguta de rozmarin si lasa la foc mic sa se evapore apa. Fii foarte atenta, untul nu trebuie sa ajunga sa sfaraie! Toarna untul clarifiat astfel peste pateul pus in borcanele pune-le capac si da-le la rece pana la consum.
Pateul de ficat facut in casa se pastreaza in frigider pana la 3 zile si este delicios mancat cu paine prajita. Pofta buna!
Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Biscuiti cu lamaie

Daca va place aroma de lamaie, nu trebuie sa ra...

Celebs & Style

Marc Anthony are o noua iubita

Marc Anthony are o noua iubita: Modelul Shanno...

Animale de companie

De ce salvarea unui caine inseamna salvarea sanatatii tale

De la creara unei legaturi de neinchipuit cu pr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...