Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Publicat: 09.10.2017

retete desert, retete cu mere, Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars, tort cu mere si crema de zahar ars, prajituri de casa, dulciuri de casa, retete cu caramel, Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars


Am descoperit acest desert de curand si cu mana pe inima va spunem ca este o reteta delicioasa, care se face fara mare bataie de cap si fara multe vase de spalat, pentru ca se folosesc o singura forma si doua doua boluri, plus mixerul sau telul. Prajitura intoarsa cu mere si crema de zahar ars nu are o reteta complicata si este gata in aproximativ 2 ore, cu tot cu coacere. Unii ii spun tort cu mere si crema de zahar ars, dar pentru ca nu iese foarte inalta, mai potrivit ni s-a parut termenul de prajitura cu mere caramel si crema de zahat ars.

Ingrediente pentru prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars
- 250 grame de zahar
- 3 sau 4 mere marisoare, curatate de coaja si taiate felii
1/2 lingurita de scortisoara

Ingrediente pentru crema de zahar ars
- 6 oua
- 500 ml lapte
- vanilie
- un praf de sare

Ingrediente pentru blatul de prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars
- 6 oua, albusurile separate de galbenusuri
- 100 grame de zahar (circa 6 linguri)
- 6 linguri de apa fierbinte
- 100 grame de faina (circa 6 linguri)
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
- vanilie

Decor: cca 200 ml frisca si un praf de scortisoara

Cum se face prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars
Se ia o tava rotunda si neaderenta pentru tort cu fundul nedetasabil. Noi am folosit un Pyrex de metal, cu diametrul de 26 cm si inalt de 5 cm. Tava trebuie obligatoriu sa fie nonaderenta.
Se infierbanta cuptorul la 200 C. Se pune zaharul in tava si se da la cuptor ca sa se caramelizeze.
Atentie, zaharul trebuie sa fie auriu, sa nu se arda pentru ca altfel se amaraste.
De obicei dureaza cca 20-25 de minute.
Se curata intre tipm merele de coaja, se taie in patru si se indeparteaza cotorul cu semintele. Se taie apoi felii subtirele, de cca 0,5 cm grosime,
Cand zaharul s-a caramelizat, se scoate tava din cuptor si se aseaza pe un tocator de lemn, Se micsoreaza temperatura cuptorului la 180 C.
Se aseaza merele in forma de petale de floare, se presara scortisoara si se dau a cuptor pentru circa 15-20 de minute, pana se inmoaie.
Intre timp se bat cele 6 oua intregi cu un praf de sare, se pune esenta de vanilie si apoi se adauga laptele rece si se bate ca sa se omogenizeze.
Cand merele s-au inmuiat, se scoate iarasi tava din cuptor si se da temperatura la 160 C,
Se toarna usurel ouale batute cu laptele peste mere si se da la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute  - sau pana cand crema s-a inchegat.
Intre timp se separa cele 6 oua ramase. Albusul se bate spuma tare, ca pentru bezea, cu un praf de sare si cu praful de copt. Galbenusurile se freaca in alt castron cu zaharul si vanilia, pana se albesc. Se adauga cele 6 linguri de apa fierbinte una cate una si se mesteca in continuare. Se toarna peste ouale cu zahar faina cernuta si se omogenizeaza amestecul. Peste ele se toarna albusul batut spuma tare si se amesteca cu o paleta de jos in jus, usor, pana la omogenizarea perfecta.
Cand crema de zahar ars din cuptor s-a inchegat, se da cuptorul la 180 C si se scoate tava iarasi din cuptor si se toarna de-asupra aluatul, avand grija sa se imprastie uniform. Se da la cuptor pentru 20-25 de minute, timp in care aluatul creste si se coace. Se verifica apoi cu o scobitoare infipta in mijlocul tavii - daca aluatul este gata, scobitoarea va iesi curata. Daca mai este necesar, se mai lasa cateva minute.
Se pragateste o farfurie mare sau un platou de tort.
Se scoate tava din cuptor si se lasa  prajitura cu mere si crema de zahar ars sa se racoreasca circa 15-20 de minute. Apoi cu o paleta de silicon se desprinde usurel de pe margini, avand grija sa se ajunga pana la fundul formei. Invartiti paleta de cateva ori de jur imprejur, pentru a va asigura ca marginile sunt desprinse complet.
Apoi se pune platoul pentru tort deasupra, cu fata in jos, si cu o miscare rapida se intoarce tava.
Se lasa cateva ore prajitura raspurnata cu tava deasupra - nu se scoate. Siropul de la crema de zahar ars va insiropa blatul. Cand tava este racita aproape de tot, se scoate tava.
Se da prajitura racita la frigider pentru circa o ora.
Se bate frisca si se pune deasupra prajiturii. Se intinde cu un cutit, se orneaza dupa preferinta si se presara cu putina scortisoara.
Se mai da circa 30 de minute la frigider si apoi poate fi consumata. Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Painea maimutei

Ai mancat painea maimutei pana acum? Sunt doua ...

Gastronomie

Covrigi cu branza

In mod sigur tuturor ni se intampla sa avem pri...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Divertisment

Prison Break

Serialul ”Prison Break” s-a bucura...

Divertisment

The Shawshank Redemption

Inchisoarea ingerilor - The Shawshank Redemptio...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.