Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Purcelus de lapte la cuptor

Publicat: 01.12.2008

retete de Craciun, reteta de purcel de lapte la tava la cuptor, pureclus la tava, retete traditionale de Craciun, bucatarie traditionala romaneasca


Ce este Craciunul fara carne de purcel? Daca esti o norocoasa pofticioasa care poate procura un purcelus de lapte, te invitam sa iti incanti familia si invitatii la masa de Craciun sau de Revelion cu reteta de purcelus de lapte la cuptor.
Cum recunosti purcelusul de lapte? Uita-te la dintii lui: Acestia trebuie sa fie albi si curati.
Purcelusul de lapte la cuptor este o reteta tipic romaneasca, traditionala, are de face in special pentru Sfintele Sarbatori ale Craciunului sau de Revelion si Sfantul Vasile.
Iata de ce ai nevoie pentru a prepara reteta de purcel de lapte la cuptor.

Categorie:  Retete pentru Craciun sau Revelion
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun Revelion

Reteta de purcelus la cuptor: Ingrediente
- 1 purcel de lapte intreg, cu tot cu cap (3-4 kg)
- 150 g untura
- 6 catei de usturoi
- 4 mere rosii
- 2 gutui coapte bine
- apa
- bors
- vin alb
- cimbru
- sare si piper

Cum se face purcelul de lapte
Purcelul, gata curatat de intestine, parlit si spalat, se spala bine in apa rece.
Se freaca purcelul de lapte foarte bine cu malai si sare, se clateste in mai multe ape reci, dupa care se scurge bine de apa si se lasa putin sa se zvante afara, la aer rece.
Saram si piperam purcelul in interior, il freacam cu cimbru si usturoiul facut pasta si il asezam cu picioarele indoite, pe un gratar, intr-o tava incapatoare. In gura purcelului se pune intotdeauna un mar rosu, pentru ca asa cere traditia.
Secret elady: Baga in interiorul purcelusului de lapte cativa cartofi mici. Cind va fi gata carnea, vei avea si o garnitura extraordinar de gustoasa.
Se unge bine purcelul cu unt si untura (sau ulei in liplsa) si se aseaza in tava.
In tava se mai adauga jumatate de ceasca cu apa, vin alb, bors, grasime si felii de mere si gutui. Se introduce tava la cuptor, la foc potrivit. Din cand in cand, se unge purcelul cu sosul din tava si se lasa la fript pana cand capata o crusta crocanta si o culoare aurie. Cand este gata, se aseaza pe un platou frumos ornat cu buchetele de conopida murata, gogosari in otet si frunze de telina.
Butura: Orice vin rosu, demi-sec sau sec.
Pofta buna!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
ciprian - 25/12/2011

sigur ca si gust este minunat,dar, la capitolul design culinar lasa de dorit.

Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Am descoperit acest desert de curand si cu mana...

Cultura

Kabbala

Kabbala este una dintre cele mai moderne religi...

Cultura

Martisorul in zilele noastre

Martisoare, martisoare... Strazile s-au umplut...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...