Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de galaktoboureko

Publicat: 15.11.2017

Reteta de galaktoboureko, cum se face Reteta de galaktoboureko, prajitura galaktoboureko, prajituri usoare de casa, prajituri grecesti, deserturi grecesti cu sirop,

Aceasta este versiunea unuia dintre cele mai populare deserturi traditionale grecesti numite galaktoboureko - placinta de lapte! O crema afanata din gris, invelita in foi fine de placinta si inmuiata intr-un sirop foarte parfumat! Este, de fapt, un desert foarte dulce si delicat, pe care il veti iubi! Grecii se dau in vant dupa el!

Reteta de galaktoboureko – Ingrediente pentru crema din umplutura
- 170 g de gris fin
- 200 g zahar granulat, se impart in 2 parti (100 + 100) g
- 500 g smantana 35% grasime
- 500 g lapte integral cu 3,5% grasime
- 4 oua
- 100 g unt
- 1 lingurita extract de vanilie sau 2 doze de vanilina
- 220 g unt, topit pentru periajul filo
- 1 pachet de foi fine de placinta

Reteta de galaktoboureko – Ingrediente pentru sirop
- 800 g zahar granulat
- 450 g apa
- 75 g miere
- coaja de la 1 lamaie
- 1 bat de scortisoara
- 5 cuisoare

Pentru siropul de galaktoboureko
- Puneti zaharul, apa, scortisoara de scortisoara, cuisoarele si coaja de lamaie (fara partea alba) intr-o oala. Puneti oala pe foc si aduceti la punctul de fierbere
- De indata ce incepe sa fiarba, amestecati cu o lingura, pentru a va asigura ca zaharul s-a dizolvat complet.
Amestecul trebuie sa fie translucid.
- Adaugati mierea de albine si dati oala de pe foc, lasand siropul sa se raceasca complet. Siropul pentru galaktoboureko este gata.

Pentru umplutura de galaktoboureko

- Bateti ouale cu zaharul cu un mixer timp de 3-4 minute. Amestecul trebuie sa devina foarte pufos si sa devina ca un merengue usor. Se da apoi deoparte.
- Intr-o oala mare puneti smantana, laptele, zaharul ramas si un praf de sare, 1 lingurita de extract de vanilie (sau 2 doze vanilina). Dati la foc mediu si mare si aduceti la punctul de fierbere.
- De indata ce observati ca amestecul face bulbuci, adaugati grisul si amestecati mereu pentru aproximativ 3-4 minute cu un tel, pana se ingroasa. Cand se vad urmele telului in amestec, inseamna ca s-a ingrosat suficient si crema pentru reteta de galaktoboureko este gata.
- Luati oala de pe foc, puneti-o pe un tocator de lemn si puneti inaintru untul. Continuati sa bateti cu telul pana cand untul se topeste si este incorporat complet.
- Utilizati o spatula si transferati amestecul in vasul mixerului. Bateti timp de 4-5 minute, pana cand se raceste putin. Opriti amestecul si verificati temperatura. Amestecul trebuie sa fie doar caldut, in nici un caz fierbinte.
- Cand este gata, adaugati amestecul de oua in castron si omogenizati usor cu o lingura. Umplutura de crema este gata.

Cum se face prajitura greceasca galaktoboureko
- Preincalziti cuptorul la functia ventilator 160° C.
- Se topeste untul in cuptorul cu microunde sau intr-o cratita. Ungeti generos o tava de copt de 25x35 cm sau 35x40 cm cu putin unt topit.
- Despartiti pachetul de foi in doua parti egale. Apoi incepeti asamblarea foilor de placinta, punand o foaie in tava si stropiti cu unt. Nu „pictati” cu untul, ci stropiti mai mult, folosindu-va de pensula. Amestecati mereu in bolul cu unt topit, ca sa nu se decanteze. Puneti foile de asa natura incat marginile sa atarne peste marginea tavii.
- Repetati acelasi proces pana terminati jumatate de pachet de foi. Apasati cu grija in jos pe fila cu mainile, doar putin. In acest mod, galaktoboureko va fi crocant la fund, aerul va impinge in sus crema de galaktoboureko si o va face si mai pufoasa.
- Turnati crema deasupra foilor in tava si intoaceti foile care au ramas margini. Stropiti cu unt.
- Se adauga foile ramase peste crema, stropindu-se fiecare cu unt topit, in acelasi mod ca inainte.
- Atentie la foaia finala pe care o lasati deoparte pentru reteta de galaktoboureko. Utilizati pensula de patiserie pentru a va ajuta sa o impingeti marginile spre partea de jos a tavii pentru a sigila dulceata marginile prajiturii.
- Stropiti cu o cantitate generoasa de unt topit partea superioara a prajiturii galaktoboureko si stropiti cu putina apa.
- Marcati partea superioara a placintei in 10-12 bucati cu un cutit foarte bine ascutit, apoi taiati-le doar pe jumatate (nu mergeti pana la fundul tavii!) si turnati untul ramas pe deasupra.
- Coaceti timp de 1 ½ ore sau pana tava cu galaktoboureko devine aurie si crocanta.
- Cand este gata, scoateti din cuptor tava cu galaktoboureko si turnati imediat siropul rece pe deasupra prajiturii fierbinti. Acesta este secretul acestei prajituri de casa grecesti absolut delicioasa!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Friptura de vita in paine cu usturoi

Clateste-ti ochii in ecranul computerului, pent...

Celebs & Style

Uite cum arata Jennifer Lopez in costum de baie!

Uau! Jennifer Lopez isi arata pieptul din cost...

Cariera

Managementul timpului

In ultimul timp parca totul se reduce la... tim...

Cariera

Secretul succesului in afaceri: o viziune bazata pe oameni

Una dintre frazele pe care poate le auzi cineva...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum sa-ti alegi fotograful de nunta in doar cativa pasi simpli

Ziua nuntii este extrem de importanta pentru cei care urmeaza sa isi uneasca destinele cu entuziasm pentru restul vietii. Cu aceasta ocazie, cu siguranta isi doresc sa beneficieze de cele mai bune servicii, astfel incat peste ani sa poata privi cu drag fotografiile. Pentru a-si alege un fotograf profesionist nunta, este bine ca tinerii sa tina cont de sfaturile de mai jos!