Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Secrete culinare

Publicat: 10.06.2010

De cate ori nu te-ai intrebat, gustand din mancarea gatita de prietena tau, de ce preparatele ei sunt mai bune decat ale tale? Ai incercat reteta acasa, dar n-ai reusit sa obtii gustul acela deosebit... S asta pentru ca exista unele secrete care pot transforma un sos sau o friptura obisnuita intr-una cu o savoare deosebita. Daca urmezi sfaturile eLady.ro, ai multe sanse ca data viitoare prietena ta sa fie cea care se intreaba daca nu cumva esti mai priceputa decat ea...

Secrete din bucatarie. Sfaturi culinare
- Imediat ce ai preparat sosul pentru friptura, unge-i suprafata fierbinte cu o bucatica de unt, infipta in furculita. Stratul de unt nu va permite sosului sa se usuce si sa formeze deasupra o pojghita.
- Pune in interiorul puiului asezat in tava, pentru fript, un mar taiat in doua. Friptura va capata o aroma deosebita.
-  Nu fierbe varza acra in vase de aluminiu sau de fonta nesmaltuita. Preparatul se oxideaza, se innegreste sau, in cel mai bun caz, isi schimba culoarea.
- Pastele fainoase se fierb intr-o cantitate mare de apa clocotita si sarata (la 250 g paste se pun 3 l apa si 12 g sare). Pastele se pun in apa si se fierb la foc mic, ca sa dea repede in clocot si sa nu se lipeasca de fundul vasului.
- Pilaful, orezul cu lapte, budinca de orez sunt mult mai gustoase daca adaugi  in compozitie si 1-2 lingurite de lapte praf.
- Piureul de spanac este cu mult mai gustos daca, atunci cand e gata, ii adaugi un galbenus de ou frecat bine cu unt.
- Cozonacii si budincile prind o culoare fparte frumoasa deasupra daca le ungi nu cu ou, cum se obisnuieste, ci cu... cafea cu lapte.
- Legumele proaspete isi pastreaza mai bine culoarea si aroma daca sunt puse la fiert cand apa da in clocote mari, fierberea se face la foc iute, oala ramane descoperita, iar legumele sunt lasate sa se raceasca in apa in care au fiert.
- Sarmalele ies mai pufoase daca in apa adaugata la fiert se pun doua linguri de smantana.
- Marul crud se potriveste de minune in salate cu telina, andive, morcovi, sfecla, varza si anghinare.
- Compotul de mere este mult mai gustos daca la fierbere se adauga in el o bucatica de unt.
- Laptele praf, amestecat cu putina sare fina si apoi cu apa fierbinte, are un gust identic cu laptele proaspat muls.
- Prajiturile cu foietaj ies mult bine numai daca intre cele trei framantari succesive lasi aluatul sa se odihneasca 20-30 de minute.
- Prajiturile si preparatele cu foietaj din comert ies perfect daca lasi aluatul sa se decongeleze incet, il folosesti cind inca este foarte rece si umpluturile sunt cat mai uscate cu putinta.
Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Cea mai simpla reteta de prajitura cu dovleac

Iti plac prajiturile cu dovleac? Daca da, avem ...

Gastronomie

Sarmale de post in foi de varza murata

Sarmale... "Miroase a sarmale peste muntii...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Povesti

Cand dragostea e, de fapt, otrava

Unele lucruri sunt adevărate trăgaciu...

Povesti

Timp pentru sarutat

Mai ieri, ieseam din casa, ca tot omul. Banal, ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...