Va aflati in:

Articole / Moda

Cumparaturi planificate: Cum sa nu mai dai banii pe haine pe care nu le imbraci

Publicat: 26.10.2015

Cumparaturi planificate: Cum sa nu mai dai banii pe haine pe care nu le imbraci
Esti tot timpul in cautare de ceva nou pentru a arata mai bine. Ma refer la tinuta ta… Piata e foarte ampla si efectiv nu stii ce haine sa iti alegi... In fata ochilor tai vitrinele te baga intr-o confuzie totala. Nu ai nici un plan si de cate ori merg la cumparaturi iti cumperi numai prostii. Ajungi acasa cu haine care nu se potrivesc cu celelalte, haine te-au atras pentru ca ai crezut ca ti sunt la moda, dar care nu sunt stilul tau. Si vezi ca ai dat o groaza de bani pentru haine pe care, poate, nu le vei purta niciodata!
Pe cat e de frustrant sa stai in fata dulapului gandind ca nu ai ce sa imbraci, la fel de iritant este sa cheltuiesti bani pe haine pe care le porti extrem de rar. Ca sa nu mai vorbim de sentimentul de vina, cand vezi cu cati bani ai mai ramas dupa o asemenea sesiune de shopping! Nu dispera! eLady.ro te invata cum sa faci cumparaturi planificate si destepte!

Pentru a nu mai cumpara "aiureli" data viitoare, iata ce trebuie sa faci:
Fa-ti o evaluare a nevoilor. Ce activitati desfasori si de ce fel de haine ai nevoie? Garderoba ta trebuie sa fie sincronizata cu stilul tau de viata. Va trebui sa te gandesti atat la partea profesionala a vietii tale, cat si la cea sociala (Cate ore lucrezi? Tii prezentari? Ce faci in timpul liber? Faci sport, te intalnesti cu prietenele la un bar, mergeti la cumparaturi? Sau mai curand teatru, vernisaje?). Ce procent din timpul tau dedici fiecarei activitati? Raspunsurile la aceste prime intrebari te vor ajuta sa creezi o diagrama (pie chart), care iti va indica ce sectiune a garderobei tale are nevoie de mai multa atentie (munca, casual, social).

Ordoneaza-ti si organizeaza-ti dulapul. In functie de cate haine ai, acest lucru poate sa iti ia o dupa-amiaza sau un week-end intreg. Pentru fiecare haina pe care o scoti din dulap, intreaba-te: Cat de mult imi place? Mi se potriveste marimea, culoarea, croiala, stilul? Se potriveste imaginii pe care incerc sa o proiectez? Daca raspunsul este unanim da, pastreaz-o. Daca nu, pune-o deoparte (o poti darui sau vinde). Dupa ce ai sortat toate hainele, esarfele, gentile, pantofii, curelele, pune-le inapoi in dulap, grupate: sacourile impreuna, rochiile, camasile etc., sau in functie de culoare.

Dupa aceasta etapa, ar cam trebui sa stii ce ai nevoie sa iti cumperi, evitand astfel cumparaturile de impuls. Ai prea multe topuri, dar insuficienti pantaloni? Iti trebuie un costum de business? O pereche noua sau diferita de jeansi? O geanta haioasa, pentru un club? Un sacou de catifea casual, pentru toamna sau niste camasi elegante?

Pe o foaie A4, creeaza-ti o lista de cumparaturi pe care sa o ai in intotdeauna in geanta cand pleci sa iti cumperi haine. Lista ar trebui sa cuprinda urmatoarele sectiuni si vei bifa ce ai nevoie:
- Sezonul de cumparaturi (primavara/ vara; toamna/ iarna);
- Zone care necesita atentie: tinuta de business, tinute casual, tinute de zi/seara elegante;
- Bugetul (foarte important);
- Culorile care te avantajeaza;
- Lista de cumparaturi propriu-zisa (vezi exemplul mai jos);
- 3 articole pe un asa-zis "Wish list" (nu ai neaparata nevoie de ele, dar ti le doresti).

Articol de imbracaminte:   AM       AM NEVOIE
Costum cu fusta                               X
Costum cu pantalon              X
Pantaloni negri                      X
Camasa                                            X
Cand gasesti articolele de imbracaminte de care ai nevoie, pune-ti urmatoarele intrebari: este o culoare care ti se potriveste? Este un stil pe care il vei purta si la anul? Este dintr-un material de calitate? Cu ce alte hainae din garderoba ta o poti asorta? Este masura potrivita?
Un ultim lucru de care trebuie sa tii cont este costul per purtare: pretul unui articol impartit la numarul de ori cand acesta va fi purtat. De exemplu, o haina eleganta si foarte moderna care costa 450 de lei pare sa aiba un pret convenabil, dar daca o vei purta doar de 3 ori, o purtare te va costa 150 de lei. In schimb, pentru un palton de 600 lei, pe care il vei purta in fiecare zi timp de 2 luni, o purtare costa 10 lei. Intelegi diferenta?

Daca ai nevoie de idei despre ce ar trebui sa cuprinda garderoba ta, sper sa te ajute articolele "Necesarul unei garderobe de baza" si "Investeste inteligent in garderoba proprie", precum si raspunsul "Trecerea de la garderoba studenteasca la cea de office".
Inarmata cu toate aceste informatii, sunt sigura ca nu vei mai face greseli la cumparaturi!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Moda

Sfaturi de stil pentru rochii si fuste

Rochia este o piesa vestimentara eleganta si co...

Moda

Body-urile: cum sa le alegi in functie de silueta ta

Obiectele vestimentare sunt elemente importante...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Retete de slabire

Retete Montignac: Pui Italienesc

Aceasta este o reteta Montignac de inspiratie ...

Retete de slabire

Supa-crema Paleo cu ciuperci

Serviti supa-crema Paleo cu ciuperci la masa a...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...