Va aflati in:

Articole / Psihologie

Bunatatea nu este slabiciune

Publicat: 16.01.2013

Articole psihologie, bunatate sau slabiciune, oameni buni, slabiciunile umane, despre psihologia femina


Ati observat vreodata ca oamenii puternici sunt de cele mai multe ori si foarte sensibili? Ati bagat de seama ca oamenii care isi arata bunatatea si generozitatea sunt primii care sunt tratati prost si urat de catre semenii lor? Stiati ca persoanele care au grija de alti oameni sunt de fapt cele care au nevoie cel mai mult de ajutor? Stiati ca cele mai greu de spus lucruri sunt"Te iubesc", "Iarta-ma!" si "Ajuta-ma!" ?
In spatele unui zambet se ascunde de multe ori o tona de suferinta. O lege ciudata a firii arata ca orice moment de fericire trebuie platit cu suferinta. Nedrept si inuman, este un adevar ca oamenii buni au in general parte doar de suturi in fund de la societate. Natura noastra animalica ne face sa ii percepem drept inferiori in lantul trofic pentru ca oamenii buni nu prea au tupeu. Isi vad de treaba lor si nu deranjeaza. Noi, restul, ii vedem – daca ii vedem si nu ii ignoram - insignifianti si nedemni de atentia noastra.

Inconstient si inexplicabil sentimental vorbind, asociem bunatatea cu slabiciunea. Ii privim de sus pe oamenii buni. Bunatatea si politetea nu mai sunt apreciate atat cat ar trebui. Suntem prea preocupati de ale noastre ca sa mai vedem ce se intampla si in jurul nostru. Suntem egoisti, iar oamenii buni nu sunt.
Bunatatea nu este o slabiciune, ci o putere pe care multi oameni nu o au si nu o vor avea vreodata. Cand esti bun, multi te vor vedea drept o persoana plina de slabiciuni si vor incerca sa profite de tine. Instinctul le-o cere sa o faca si cum inca suntem supusi instinctelor, persoanele bune sunt exploatate de catre ceilalti, pentru a-si atinge scopurile sau pentru a-si usura viata intr-un fel sau altul. De ce nu e o slabiciune sa fim oameni buni? Pentru ca a fi si a ramane plin de bunatate in zilele noastre e o sarcina mai grea decat v-ati putea inchipui. Pentru ca in afara de cei care iti vor aprecia bunatatea, exista si ceilalti care vor cauta inconstient moduri in care sa profite de ea. Pentru ca oamenii buni fac tot ce fac fara sa se astepte la multumiri si pentru ca, in general, nu prea stiu cum sa spuna "nu". Si de aceea, cand isi dau seama ca sunt folositi, se simt ca si cum ar fi slabi si expusi iar aceste sentimente transpar in modul in care se comporta. Poate de aceea ne e si mai greu sa fim draguti ,pentru ca atunci cand vrem sa ajutam, bunatatea ne este inapoiata sub forma de palme peste ochi. La figurat, desigur.

Societatea in care traim este principalul motiv pentru care bunatatea este perceputa drept slabiciune. In loc ca bunatatea oamenilor sa fie vazuta drept un lucru bun, este inteleasa ca un vadit semn de inferioritate. De ce? E simplu. Omnipotentii nu sunt buni, nici milosi, cei pe care ii consideram "realizati" si "oameni mari si de succes" trec peste cadavre si nu le pasa de nimic. Oamenii politicosi si draguti nu sunt luati in serios pentru ca le lipseste agresivitatea. De multe ori sunt priviti ca si cum ar fi incapabili sa isi faca treburile la serviciu pentru ca isi tin capul jos, nu fac scandal si nu ies in evidenta. Da, traim in lumea in care nesimtitii, cei care "dau din coate" ajung cel mai bine si de aceea multi oameni buni aleg sa isi ascunda aceasta minunata trasatura de carcter, ba chiar sa o ascunda atat de bine incat sa uite ca o mai au si sa devina asemeni celorlalti, mici animale de prada.

Totusi, exsita si persoane care raman bune si dragute, indiferent de imprejurari si indiferent ce reactia si de intentiile celor in jur. Pentru ca acesti oameni nu ne lasa sa uitam cine sunt ei pe dinauntru. Prin atitudinea lor se impun si isi impun bunatatea si acest lucru ii face nu doar sa nu ii treaca cu vederea, ci si sa ii ia in serios.

Din nefericire, in ziua de astazi suntem invatati sa traim dupa regulile societaii si nu dupa ale noastre. Acest fapt nu este neaparat rau atata timp cat nu ne striveste eu-ul interior si nu ne transforma radical. Insa regulile si preceptele societatii ii fac pe multi oameni sa renunte la ceea ce sunt pentru a fi acceptati de catre ceilalti. Si totusi, exista oameni care au reusit in viata datorita bunatatii lor. Insa datorita regulilor societatii, exista si altii care nu au realizat nimic incercand sa para ceea ce nu sunt.

Nu lasati societatea sa va conduca vietile si sa va spuna cine sunteti si cine trebuie sa fiti. Daca aveti o natura buna, sunteti persoane dragute, amabile, pline de compasiune, nu va schimbati! Doar nu ii lasati pe ceilalti sa profite de voi, sa nu va ia in serios sau sa va treaca cu vederea. Lasati-i pe toti sa vada ca sunteti oameni de treaba, insa impuneti-va punctul de vedere. Asa veti dobandi nu doar recunoasterea, ci si respectul pe care il meritati.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

7 semne de avertizare asupra epuizarii mentale si emotionale

O zi lunga si stresanta la locul de munca, urma...

Psihologie

3 activitati de weekend pe cont propriu

Nici iubitul si nici chiar prietenii ori priete...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Regim si Diete

Cum am slabit 18 kilograme in 2 luni

De doua ori in viata am slabit intr-o perioada ...

Regim si Diete

Dieta cu grapefruit si proteine

Iubesti grapefruitul si vrei sa slabesti cu aju...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara