Va aflati in:

Articole / Sanatate

7 motive ca sa nu mai cumperi in veci SURIMI

Publicat: 12.08.2015

7_motive_pentru_care_sa_scoti_acest_produs_care_poate_provoca_infact_miocardic_sau_paralizie_de_pe_lista_ta_de_cumparaturi_400


Surimi
- aceste imitatii de carne de crab, impachetate in ambalaje frumos colorate pe care le gasim in congelatoarele magazinelor alaturi de adevaratele fructe de mare si de peste congelat  - sunt foarte tentante. Surimi arata a crab, chiar are un pic de gust de crab si este mult mai putin costisitor si intotdeauna disponibil... Dar ceea ce este in surimi, cu adevarat? Ce anume face ca surimi sa arate si si sa aiba gust de altceva decat este?
Haideti sa ne uitam impreuna la  surimi, aceasta falsa “carne de crab” pe care unii o baga in categoria "fructe de mare" desi nu exista nici o vietate cu acest nume si apoi poti decide cat de bun si sanatos este surimi pentru tine, familia si copiii tai. Citeste si mai multe despre SURIMI!

-"Surimi" este cuvantul japonez pentru "carne tocata". Pana aici este bine acolo. Cel putin nu e "Inu nu Iki" (respiratie de caine).
- Surimi se face prin zdrobirea carnii unui peste care are carne alba, cum ar fi Pollock, asa ca are consistenta ca o pasta groasa. Nimic care sa ne ingrijoreze pana aici.
- O serie de alte ingrediente se adauga la peste pasta de peste pentru a o face sa arate, sa miroasa, sa aiba acelasi gust si aceeasi consistenta cu a crabului.
Si aici lucrurile devin interesante. Aceasta este lista de ingrediente pentru un brand surimi:
- Pollock de Alaska, apa, albusuri de ou, amidon de grau, zahar, amidon de porumb, sorbitol. Contine 2% sau mai putin din urmatoarele: carne de crab, aroma naturala si artificiala, extract de crab, stridie, homar si peste (somon, hamsii, peste sabie), ulei de peste rafinat, vin de orez, (orez, Aapa, Koji, drojdie, sare), sare de mare, tapioca modificata, caragenan, faina de ignam, hidrolizat de soia, porumb, grau si proteine, clorura de potasiu, inosinat disodic si guanilat disodic, pirofosfat de sodiu, carmin, paprika.

Sa ne petrecem cateva minute aici, la lista ingredientelor folosite pentru prepararea surimi. Pe langa diversele feluri de amidon (grau, porumb, tapioca, si soia), arome artificiale, mai exista apoi si niste chestii pe care nici nu putem sa le pronuntam prea bine si nici prea usor...

1. Clorura de potasiu
Nu, chiar nu este greu de pronuntat, dar ce este clorura de potasiu? Este un inlocuitor de sare despre care s-a dovedit ca mareste considerabil riscul de aparitie de boli cardiovasculare, slabiciune musculara, paralizie, tulburari gastro-intestinale, greata si varsaturi.

2. Inosinat disodic si guanilat disodic

Inosinatul disodic este un E. Are numarul E631 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Guanilatul este si el un E cu... probleme: are numarul E627 si face si el parte din categoria E-urilor suspecte...
Nici unul dintre acesti aditivi nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Acesti aditivi alimentari se descompun in purine, substante precursoare ale acidului uric, de aceea este interzisa consumarea lor de catre persoanele care sufera de: astm, guta, reumatism, calculi renali sau biliari.
Ambii aditivi provoaca dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase, cresterea nivelului de colesterol.
Sunt potentiatori de arome utilizate impeuna cu glutamatul monosodic (MSG). Unele persoane sunt sensibile la MSG sau pur si simplu nu-l doresc in mancarea lor pentru ca stiu cat este de periculos, asa ca anumiti producatorii folosesc diferite alte forme de produse chimice similare, ca sa nu listeze MSG pe eticheta cu ingrediente...

3. Sodiu pirofosfat / Pirofosfat acid de sodiu
Sau ii putem spune la fel de bine E450 - un aditiv alimentar cristalin, folosit pentru a mentine nivelul de aciditate si pentru a tine celelalte ingrediente impreuna. Acest aditiv sintetic cu rol de stabilizator se adauga alimentelor pentru stabilizarea ingredientelor.

Are si rol de emulgator pentru ca este o substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul in celalalt.  Produce afanarea chiar din timpul formarii aluaturilor. Pirofosfatul acid de sodium  (E450) se afla si el in categoria "E-uri suspecte". Pirofosfatul acid de sodiu este nociv organismului deoarece impiedica fixarea calciului in oase, faciliteaza instalarea osteoporozei, provoaca alergii, provoaca iritatii ale ochiilor si a pielii, impiedica asimilarea mineralelor, modifica echilibrul dintre calciu si fosfor din organism.

4. Carmin

Acesta este colorantul care face pasta de surimi sa arate rosu ca un crab la exterior. Carminul (numit si carmaz, rosu natural 4, C.I. 75470 sau E120) este un pigment al unui colorant rosu-deschis care se obtine din sarea de aluminiu a acidului carminic, substanta secretata de unele insecte exotice, cum ar fi cosenila rosie si cosenila poloneza. Adica e un prag de gandaci...  E120 este folosit ca termen general pentru un colorant rosu-profund cu acelasi nume. Carminul este folosit in produse alimentare colorate, cum ar fi iaurtul  "cu fructe" si in anumite marci de sucuri, in special cele colorate in rosu-rubiniu. E120 se mai utilizeaza la fabricarea florilor artificiale, a vopselelor, a cernealurilor si in anumite produse cosmetice. Unele companii de produse alimentare au ajuns sa aiba mari probleme de la utilizarea acestuia, deoarece provoaca alergii.

5. SURIMI - Alte ingrediente care te imbolnavesc

In ceea ce priveste celelalte elemente care par lipsite de risc, aflam ca nu e chiar asa.
- sorbitolul este o forma de zahar care provoaca cataracta prematura, retinopatie si neuropatie periferica.
- caragenanul este un extract de alge marine care desi pare sa fie un produs natural, provoaca inflamatie gastro-intestinale, iritarea intestinului si chiar cancer.
- soia hidrolizata este MSG, o excitotoxină care provoaca leziuni ale creierului, predispune la inflamatia ficatului, a aparitiei displaziei, la ingrasare si la obezitate.

6. Continutul ridicat de sodiu
Chiar daca surimi are un continut scazut de grasimi, surimi are un mare continut de sodiu - doar doua bucatele "carne de crab" contin mai bine de 20 la suta din aportul total de sodiu recomandat pe zi pentru un adult. Ce face excesul de sare in organism? Iti spunem doar ca o dieta prea bogata in sare este extrem de periculoasa in special pentru persoanele care sufera de boli de inima, crescand riscul infarctului si pe cel al accidentelor cardiovasculare.

7. Surimi este o sursa de proteina de proasta calitate

Deoarece surimi este (doar in principiu) peste, acesta ar trebui sa fie o sursa de proteine. Totusi, deoarece carnea de peste este putina si restul ingredientelor sunt chimicale, surimi nu este o sursa de proteina de buna-calitate. Comparativ, aceeasi cantitate de linte are de peste 3 ori mai multe proteine,iar branza si tonul de 5 ori mai mult.

Spune acum: mai mananci surimi? Mai ai curajul sa il pui pe masa copiilor tai?

 
Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Vrei o augmentare mamara? Iata ce trebuie sa stii!

Marirea sanilor este de departe una dintre cele...

Sanatate

Ce este halitoza si de ce este important sa o tratezi?

Una din cele mai neplacute afectiuni la nivel o...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Fitness

5 conditii pentru combaterea cu succes a obezitatii si celulitei

Ai obosit sa lupti impotriva celulitei si a gra...

Fitness

10 solutii pentru mai mult fitness

Daca ti-ai propus sa profiti de pe urma efectel...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.