Va aflati in:

Articole / Sanatate

9 modalitati de reducere a consumului de zahar

Publicat: 01.05.2014

zaharul in sanatate, cum sa reduci consumul de zahar, zaharul in organism, cat zahar ar trebui sa consumam zilnic, articole despre sanatate


Motivul pentru care nu ar trebui sa consumam zahar este ca organismul nu are nevoie de zahar cum are nevoie de vitamine, nutrienti sau grasimi. Adaosul de zahar din alimentele pe care le consumam nu are nici o valoare nutritiva, pentru ca zaharul nu aduce nimic altceva organismului decat calorii goale. Ca urmare, consumul unui nivel ridicat de zaharuri nu face nimic altceva decat sa creasca consumul general de calorii zilnic... Potrivit ultimelor studii medicale, exista dovezi clare ca un consum mare de zaharuri creste riscul de aparitie a unor boli grave, precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 si a bolilor de inima. Cele mai perisculoase sunt zaharurile adaugate in alimentele procesate si nu zaharuri naturale, cum ar fi cele pe care le regasim in fructe si produse lactate.
Medicii recomanda limitarea consumului de zahar in alimentatia noastra de zi cu zi . Femeile ar trebui sa aiba o limita de nu mai mult de echivalentul a 6 lingurite de zahar adaugat in alimentatia de zi cu zi . Barbatilor li se recomanda sa nu manance mai mult de 9 lingurite de zaharuri in fiecare zi. Insa cum sa limitezi consumul de zahar pentru a ramane sanatoasa si a reduce riscul de a dezvolta o boala precum  obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 sau bolile de inima? Afla de la eLady.ro cum poti reduce consumul de zahar! Este mai simplu decat crezi!

1. Nu il adauga in alimentatie!
Aceasta este cea mai simpla metoda de a reduce imediat cantitatea de zahar pe care o consumi. Cele mai vizate tinte: cerealele, cafeaua si ceaiul.

2. Nu te lasa pacalita de zaharurile "deghizate"!
Zaharul brun, zaharul brut, zaharul turbinado, zaharul muscavado sau neprelucrat… toate sunt cam acelasi lucru, din punct de vedere al caloriilor si al riscului pentru sanatatea ta!

3. Fa un efort real pentru a reduce si elimina carbohidratii procesati

Majoritatea carbohidratilor procesati (paine, produse de patiserie si cofetarie, snacks-uri, etc) sunt pline de faina si alte componente care, in corp, se transforma in zahar, aproape tot atat de rapid ca si glucoza pura. Zaharul acela va fi depozitat ca trigliceride, un termen sofisticat pentru... grasime.

4. Ai mare grija la gustarile “fara grasimi”!
Unul dintre cele mai mari mituri este ca, daca un aliment e “fara grasimi”, acel aliment nu te ingrasa. Fara grasimi nu inseamna si fara calorii, si majoritatea produselor fara grasimi sunt pline de zaharuri.

5. Cumpara colorat!
Cu cat cosul tau de cumparaturi arata mai colorat, cu atat mai bine. De obicei, aceasta inseamna ca ai mai multe legume si fructe proaspete, pline de vitamine si cu un indice glicemic mai mic, nu ambalajele din plastic ale chipsurilor, da?

6. Invata sa devii un detectiv al alimentelor!

Pentru a reduce zaharul, trebuie mai intai sa stii de unde sa il tai. Incepe sa citesti etichetele!

7. Ai grija la indulcitorii artificiali!

Din nefericire, acestia iti pot chiar creste poftele pentru zahar si carbohidrati. Pe langa acestea, ei seaca depozitele de crom ale corpului, un nutrient crucial pentru metabolismul zaharurilor.

8. Fa calculul!
Uita-te la eticheta, unde scrie “zaharuri totale” si imparte numarul de grame la 4. Rezultatul e numarul de lingurite de zahar pe care il inghiti cand mananci acel produs. Numai acest exercitiu ar trebui sa te sperie bine de tot!

9. Limiteaza asa-zisele sucuri "naturale"!

Acestea sunt de fapt pline de zahar si substante conservante, fara fibre si nutrientii care s-ar gasi in fructul in sine.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii

Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...

Sanatate

Care sunt primele simptome ale infectiei urinare

Infectiile urinare sunt acele infectii cauzate ...

Celebs & Style

Aretha Franklin s-a stins la varsta de 76 de ani

Aretha Franklin a murit la varsta de 76 de ani...

Bebelusi si Copii

Tinerelele mamici si sansa unei cariere de succes

Daca ne uitam in jur, nu avem foarte multe exem...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...