Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cancerul de col uterin: cauze, simptome, tratament

Publicat: 27.03.2018

Cancerul de col uterin: cauze, simptome, tratamentCancerul de col uterin este o tumoră malignă care se dezvoltă din epiteliul cervical. Cancerul de col uterin este a doua cea mai comună formă de cancer la femei la nivel mondial după cancerul de sân. Acest cancer este direct legat de activitatea sexuală, 99% cauzat de virusul papilomavirus uman (HPV) 1 și 2, un virus cu transmitere sexuală. Screeningul pentru leziunile precanceroase este posibil prin utilizarea de teste Papanicolau. Cu toate acestea, femeile care au simptome, rezultate anormale ale testelor de screening sau o leziune gravă a colului uterin sunt cel mai bine evaluate cu colposcopie și biopsie. Descoperirea leziunilor precanceroase și, în special, a displaziilor severe sau carcinomului in situ, permit un tratament care să asigure vindecarea pacientului cu o rată foarte scăzută de recurență. Tratamentul cancerului de col uterin variază în funcție de stadiul boli.
 
Care sunt cauzele pentru cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin rezultă din infecția genitală cu HPV, care este un cancerigen uman cunoscut. Deși infecțiile cu HPV pot fi transmise prin căi non-sexuale, majoritatea rezultă din contactul sexual. În consecință, factorii de risc majori pentru dezvoltarea acestuia sunt:
- sexul la o vârstă fragedă;
- mulți parteneri sexuali;
- parteneri de sex masculin promiscuoși ;
- istoric de boli cu transmitere sexuală;
- infecția cu HIV este asociată cu o creștere de 5 ori a riscului de cancer de col uterin, probabil din cauza unui răspuns imun afectat la infecția cu HPV;
- expunerea la dietilstilbestrol in utero a fost asociată cu un risc crescut de displazie cervicală de grad înalt.
 

Care sunt simptomele în cancerul de col uterin?
În funcție de stadiul bolii, boala poate cauza simptome sau nu (asimptomatică). Simptomele cancerului de col uterin pot include:
- sângerări la nivel vaginal, iniţial fără durere, apoi însoţită de durere, cum ar fi sângerări între perioadele menstruale, după sex sau după menopauză;
- durere în abdomenul inferior;
- durerea în timpul actului sexulal;
- mai tardiv - inapetenţă, anemie, scădere în greutate.

Cancerul de col uterin: cauze, simptome, tratamentSimptomatologia cancerului de col uterin
La pacientele cu cancer de col uterin în stadiu incipient, examenul clinic obiectiv poate fi normal. Pe masura ce boala progresează, cervixul poate deveni anormal, cu eroziune, ulcer sau prezența masei tumorale. Aceste anomalii se pot extinde până la vagin. Tușeul rectal poate dezvălui o masă tumorală externă sau sânge brut din eroziunea tumorală. Dacă boala implică ficatul, se poate dezvolta hepatomegalie. Metastazele pulmonare sunt, de obicei, dificil de detectat la examinarea fizică, cu excepția cazului în care apare efuziunea pleurală sau obstrucția bronșică. Edemul membrelor inferioare sugerează obstrucția limfatică sau vasculară cauzată de neoplazie.

Ce investigații paraclinice folosim pentru a diagnostica un cancer de col uterin?
Evaluarea completă a pacientei începe cu testul Papanicolaou. Rezultatele pozitive ar trebui să determine colposcopia și biopsiile cu o mai bună perfecționare a neoplaziei intraepiteliale cervicale, inclusiv a procedurilor excizionale. Dacă evaluarea anatomo-patologică după biopsie sugerează un cancer invaziv, pacienta ar trebui să fie direcționată spre un consult ginecologic la un medic oncolog. Pacienții cu leziuni cervicale suspecte sau foarte anormale la examenul fizic trebuie supuși biopsiei, indiferent de rezultatele citologice.

Cancerul de col uterin: cauze, simptome, tratamentModificări în cancerul de col uterin: normal versus patologic
După stabilirea diagnosticului, ar trebui să se dispună efectuarea unor teste suplimentare (hemoleucograme, testele pentru funcția renală și hepatică) pentru a căuta anomalii ale posibilei boli metastatice, iar studiile imagistice ar trebui efectuate în scopuri de stadializare. De asemenea, se folosesc și examinările imagistice sunt realizate pentru a ghida alegerea opțiunilor terapeutice. Acestea pot include tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografie cu emisie de pozitroni (PET).
 
Care este tratamentul pentru cancerul de col uterin?
Tratamentul cancerului de col uterin necesită frecvent o abordare multidisciplinară. Implicarea unui oncolog ginecologic, medicului de radioterapie și a oncologului medical ar putea fi necesară. Tratamentul cancerului de col uterin variază în funcție de stadiul bolii. Pentru cancerul invaziv timpuriu, chirurgia este tratamentul de alegere. În cazuri mai avansate, radiațiile combinate cu chimioterapia reprezintă standardul actual de îngrijire. La pacienții cu boală diseminată, chimioterapia sau radiațiile oferă paliație simptomelor.
 
Prognosticul (speranta de viata) în cancerul de col uterin
Prognosticul la pacienții cu cancer de col uterin depinde de stadiul bolii. În general, ratele de supraviețuire de 5 ani sunt după cum urmează:
- stadiul I: > 90%;
- stadiul II: între 60 - 80%;
- stadiul III: aproximativ 50%;
- stadiul IV: < 30%.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Masaj facut de un terapeut sau de catre un fotoliu de masaj?

Orice om iubeste un masaj bine facut. Mainile u...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Dieta Montignac

Despre indicele glicemic

Indicele glicemic este peste tot in ...

Dieta Montignac

Consumul de branza in Dieta Montignac

In dieta Monignac, consumul de branza este inc...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cei mai importanti pasi in alegerea rochiei de mireasa

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei femei, motiv pentru care totul trebuie sa fie aranjat pana in cele mai mici detalii, astfel incat rezultatul sa ii uimeasca pe invitati. Cel mai mare accent se pune pe rochia de mireasa, asa ca firmele...