Sanatate -> Cauzele si managementul migrenei

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cauzele si managementul migrenei

Publicat: 22.03.2017

Posteaza pe:

Cauzele si managementul migrenei
Continuare de la Tratamentul migrenei cu triptani
Stresul cauzează migrene? Ce întrebare! Ce aş putea să răspund? Desigur, în mod absolut! Noua teorie despre migrene spune că fiecare persoana are un anume nivel de tolerabilitate. Este nivelul depășit, atunci se declanșează o migrena. În multe situații migrena se declanșează dacă stresorii sau factorii declanșatori se cumulează. Iată câțiva din aceștia:
- cafea în exces
- alcool
- schimbări hormonale (migrene menstruale)
- brânza cu mucegai sau vin roșu, alimente ce conțin histamina
- schimbări de vreme,
- schimbări de fus orar, calatorii cu avionul
- somn prea mult, prea puțin
- prea mult stres sau relaxare deodată după o perioada de stres (migrena de sâmbăta dimineața, prima zi de concediu)
- hipoglicemia (nemâncatul la timp)
- certuri, stări tensionate, emoții puternice
Simple exemple: după o călătorie lungă relaxare seara cu un pahar de vin roşu, la servici a trecut ora prânzului s-a băut multa cafea şi situația a fost tensionată.

Managementul migrenei
În general fiecare om ştie care sunt factorii săi proprii declanșatori şi trebuie să înveţe să îi evite. Iar cronicizarea / îndesirea migrenei funcționează şi prin faptul că nivelul de tolerabilitate scade extrem, astfel încât absolut orice mic impediment declanșează o migrena. Nu trebuie sa disperam, acest lucru poate fi făcut reversibil. Este clar că cei suferinzi de migrenă trebuie să aibă mult mai multă grija de ei şi să renunţe la a mai avea sentimente de vinovăţie faţă de familia lor sau faţă de ceilalţi care nu sunt suferinzi. Numai cineva care a avut o migrena poate înţelege prin ce trece o persoană afectată de migrene. Dar uneori nici măcar aceia nu înţeleg. Important este să anunţăm şi să obişnuim pe ceilalţi că:
1) suferim de migrene
2) nu am ales să fim aşa ci ne-a fost dat
3) când avem o migrena NU putem participa la activităţi, fie ele de servici sau timp liber
4) întreprindem lucruri în mod activ ca să reducem frecvenţa şi intensitatea migrenelor (această informaţie e foarte bună pentru şefi)
Chiar dacă ne putem târî să lucram cu migrena, e bine să nu o facem des. Odată veniţi acasă va rog, pauză totală! Altfel migrena se va îndesi iar membrii familiei vor fi din ce în ce mai afectaţi de lipsa noastră de lângă ei.
Dacă luăm un triptan nu avem voie să uităm că în ziua respectivă am avut totuşi o migrena şi că vasele de sânge ne sunt în constricţie 24-48 de ore până când medicamentul a părăsit corpul, deci nu ne repezim să facem sport de performanţă, efort fizic, nu ne stresam, nu mergem la petreceri, nu bem alcool, etc., caci migrena se va reîntoarce.
Bazat pe conceptul pragului de sensibilizare care nu este altceva decât nivelul de excitaţie de la care în sus nociceptorul începe să transmită senzaţia dureroasă mai departe la creier iar noi începem să simţim durerea, tot mai mulţi cercetători s-au preocupat de modul în care s-ar putea dresa nociceptorii în a-i face nesimţitori. Cu alte cuvinte nociceptorul trebuie dresat ca să perceapă durerea la un prag de sensibilizare din ce in ce mai înalt.
De exemplu dacă cineva are o migrena imediat ce a băut un pahar de vin roşu, indicând nociceptori extrem de sensibili, cum s-ar putea face ca aceeaşi persoana să-şi desensibilizeze nociceptorii astfel încât să poată bea de exemplu două pahare de vin roşu şi să „primească” migrena abia la al treilea pahar, sau la doua pahare şi o bucăţică de brânza?
Pare fie science fiction fie trivial dar acesta este esenţa tratamentului în migrenă. Nu exista vindecare de migrene ci există numai îmbunătăţire. Iar îmbunătăţirea constă în:
- atacuri de migrenă mai rare
- atacuri de migrenă mai puţin dureroase
- ridicarea pragului de sensibilizare, astfel ca migrena să nu se mai declanşeze la orice stimuli
Răspunsul la întrebarea noastră a fost găsit în stimularea tactilă. Dacă nociceptorul este silit să suporte impulsul tactil şi să transmită „atingere” mai departe el devine ocupat cu aceasta şi nu mai are capacitatea întreagă să transmită „durere”. Astfel creierul în loc să primească informaţia „migrenă mare” va primi „înţepături şi migrenă” ceea ce poate va fi pentru noi mai suportabil. Este ceva similar „legatului la cap” când te doare. Ştim din bătrâni că acest legat la cap funcţionează ameliorând puţin durerea. În cazul simulării tactile aceasta se află în competiţie cu senzaţia dureroasă şi nociceptorul este suprasolicitat şi desensibilizat. Un aparat cu un electrod special este aplicat pe frunte. Acesta generează semnale electrice care bombardează transcutanal terminaţiile periferice ale nervului trigemen. În urma acestei stimulări continue nociceptorul trigemen se va desensibiliza. Prin desensibilizarea nociceptorului se obţin două rezultate pe care le-am dorit iniţial: intensitatea durerii migrenoase se va reduce, dar se va ridica şi pragul de sesibilizare – adică migrenele nu se vor mai declanşa la orice stimul.
Instrumentul creat pe principiul stimulării electrice transcutanale a nervilor (TENS) se numeşte Cefaly, a fost dezvoltat în Belgia şi a fost aprobat de FDA în 2015. Nu este unic în categoria sa, instrumente similare au fost create şi pentru alte tipuri de afecţiuni tratate prin stimularea electrică a nervilor.

3_400_08
Din raportul FDA rezultă că instrumentul Cefaly s-a arătat eficient în comparaţie cu instrumentul placebo în a reduce numărul de atacuri de migrene pe lună a celor care au participat la studiul clinic şi aceştia au folosit mai puţine medicamente pentru a combate durerea. Nu s-au înregistrat efecte adverse. Din instrucţiunile de folosire aflăm că instrumentul se foloseşte în scop preventiv pentru a diminua numărul de atacuri de migrenă dar şi în timpul migrenei pentru a ameliora intensitatea durerii. Durata aplicării este de minimum 20 de minute pe zi iar senzaţiile ce se vor simţi vor fi asemănătoare unui masaj frontal sau mici înţepături de tipul „mii de ace” pe frunte. Rapoarte personale descriu ameliorarea migrenelor atât ca frecvenţă cât şi ca intensitate în timpul utilizării; dacă utilizarea instrumentului se întrerupe migrenele se îndesesc dar vor ceda din nou la reluarea tratamentului.
După experienţa mea este o alternativă bună la medicaţia preventivă, este cea mai eficientă prevenţie pe care am încercat-o, cu siguranţă lipsită de efecte adverse şi chiar plăcută, relaxantă. Necesită un pic de obişnuire, iniţial poate intensitatea senzaţiei tactile poate părea insuportabilă. Ceea ce apreciez la acest aparat este practic dispariţia durerii în timpul aplicării, desigur cu condiţia ca intensitatea durerii să fie una moderată spre tare. Folosit în timp ce „aştepţi liniştit” ca triptanul sau analgezicul să-şi facă efectul, cu puţin noroc nici nu ai simţit migrena. Aparatul Cefaly nu a putut însă ajuta în migrene extrem de severe.
Aparatul poate fi procurat contra aproximativ trei sute de euro iar un electrod poate fi folosit cam o lună, după care trebuie înlocuit pentru că se usucă. Personal nu am regretat investiţia, cred că din punct de vedete bugetar se ameliorează rapid prin banii care sunt astfel economisiţi de la medicamente tot mai multe şi mai multe.
Ca de obicei în scrierile mele pe teme medicale am încercat să descriu medicamente sau alte sisteme pe care le avem astăzi la dispoziţie pentru a ameliora migrena. Experienţele mele nu pot înlocui sfatul medicului iar fiecare om are o unicitate a sa în migrenă, ceea ce face misiunea medicului atât de grea. Vreau să închei în mod optimist:
Nu există om suferind de migrenă ce nu se lasă ameliorată
Uneori migrena poate transmite un semnal pe care poate are trebui să ne străduim să-l înţelegem. Poate vrea să ne reamintească „iar nu ai fost bun cu tine însuţi”.
Text: Carmela Boila-Göckel, Doctor in Stiintele Naturii (ma puteti urmari pe si pe facebook)
Citeste si:
- Migrena: Tipuri de durere si tratamente moderne
- Tratamentul migrenei cu triptani

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Sanatate

Depresia, boala secolului XXI

Despre depresie s-a scris atât de mult &i...

Sanatate

De ce trebuie sa dormi indeajuns

Avem nevoie de somn! Acest lucru poate parea ev...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Fitness

Fitness pentru un sex mai bun

Avand in vedere faptul ca exercitiile cardio-va...

Fitness

Calculeaza ritmul ideal in care sa faci sport

Sportul este unul dintre acele lucruri care iti...

Newsletter elady

Rochii de mireasa superbe modele 2017 Amy Kuschel

Amy Kuschel propune pentru 2017 modele absolut superbe de rochii de mireasa la moda in 2017!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Rochia ideala de mireasa in functie de silueta

2016 pare a fi anul casatoriilor! Cunosc 7 cupluri in acest an care se casatoresc! Evident fiecare din cele sapte femei norocoase isi cauta rochia de mireasa. Fiecare din ele viseaza la momentul perfect, la ziua in care va imbraca rochia perfecta de mireasa si va fi „printesa balului”.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!