Va aflati in:

Articole / Sanatate

Coenzima Q10

Publicat: 20.11.2014

Coenzima Q10, ce este Coenzima Q10, la ce foloseste Coenzima Q10, in ce se gaseste Coenzima Q10, cum ajuta Coenzima Q10, Care este doza optima de coenzima Q10


De-a lungul timpului a sporit interesul oamenilor pentru suplimentele nutritive si pentru vitamine. Pe masura ce creste interesul populatiei pentru vitamine, creste si numarul intrebarilor puse specialistilor despre acestea. Iata unele dintre ele:
Coenzima Q10 (CoQ10) sau ubiquinona este o vitamina sau o substanta cu proprietati asemanatoare vitaminelor. Au existat neintelegeri in ceea ce priveste incadrarea coenzimei Q10 ca si vitamina, vitaminele fiind definite ca si componente organice esentiale pentru functionarea normala a organismului care au nevoie pentru a functiona corespunzator de coenzime sau de precursori ai coenzimelor.

Ele sunt prezente in alimente sau uneori sunt sintetizate in organism. CoQ10 se gaseste intr-o varietate de alimente dar ea este sintetizata si in organism. Biosinteza CoQ10 din aminoacidul tirozina este un proces multifazic care necesita cel putin 8 vitamine pentru a putea fi realizat.

Coenzimele sunt factori de care depinde in totalitate activitatea enzimelor. Coenzima Q 10 este coenzima necesara pentru activitatea a cel putin trei enzime mitocondriale dar si a altor enzime celulare, avand rol in producerea de energie celulara.
Nivelul normal de coenzima Q10 din sange a fost stabilit prin numeroase investigatii efectuate in toata lumea.
Scaderea nivelului de coenzima Q10 din sange a fost evidentiat in numeroase afectiuni atat la oameni cat si la animale. Deficitul de coenzima Q10 poate fi determinat de aportul insuficient, deficit de sinteza in organism, consum excesiv de catre organism sau prin combinatii intre cele trei mecanisme. Aportul inadecvat apare in caz de malnutritie si casexie.
Contributia biosintezei deficitare versus aportul exogen este in continuare discutat.
Unii cercetatori sustin ca sursa dominanta de coenzima Q10 este biosinteza endogena.
Acest proces complex, care se efectueaza in 17 etape, necesita cel putin 7 vitamine: vitamina B2 - riboflavina, vitamina B3 - niacinamida, vitamina B6, acid folic, vitamina B12, vitamina C si acid pantotenic si este prin natura sa extrem de vulnerabil.
Aportul insuficient al acestor vitamine duce la sinteza deficitara de coenzima Q10. Inhibitorii de HMG-CoA reductaza (statinele) utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol din sange, blocheaza si sinteza de coenzima Q10 datorita caii comune de biosinteza a coenzimei Q10 si a colesterolului. Acest efect negativ poate fi prevenit prin administrare orala de coenzima Q10.
Totusi, cel mai frecvent, cele trei mecanisme de scadere a nivelului sangvin de coenzima Q10 actioneaza simultan.

Ce este coenzima Q10?
Coenzima Q 10 este o substanta cu proprietati asemanatoare vitaminelor prezenta in toate celulele din organism si are rolul de a interveni in actiunea enzimelor care produc energie celulara. De asemenea are un rol antioxidant foarte important. Este prezenta in foarte multe alimente dar mai ales in organe ca inima, ficat si rinichi, dar si in carnea de vita, ulei de soia, sardine, alune. Coenzima Q10 mai este sintetizata in organism iar balanta echilibrata intre aportul exogen si biosinteza endogena mentine nivelul constant de coenzima Q10 in organism. Coenzima Q10 nu are efecte adverse si nici toxicitate.

Sa folosesc coenzima Q10?
Aceasta intrebare poate fi adresata chiar in doua sensuri.
Primul: e necesar ca un om sanatos sa consume coenzima Q 10 pentru a-si mentine starea de sanatate si pentru a deveni mai rezistent? In prezent nimeni nu stie raspunsul la aceasta intrebare.
Al doilea: e necesar ca un om bolnav, care sufera, de exempl, de insuficienta cardiaca sa ia coenzima Q10? La fel ca orice scimbare in dieta, medicatie sau regim de viata, aportul suplimentar de coenzima Q10 trebuie discutat cu medicul curant. Coenzima Q10 determina o imbunatatire a functiei cardiace si de aceea trebuie urmarita terapia concomitenta de catre un specialist.

Care este doza optima de coenzima Q10?
Doza optima de coenzima Q10 a fost stabilita prin numeroase studii in ultimii 20 de ani. Initial o doza de mica, de 30-40mg pe zi a fost asociata cu rezultate vizibile la pacientii cu insuficienta cardiaca. Studii mai recente au demonstrat ca doze mai mari au efecte mai bune la acesti pacienti. Coenzima Q10 este liposolubila si este mai bine absorbita daca este ingerata concomitent cu alimente cu continut mai mare de grasimi.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

De ce implantul dentar este cea mai buna solutie pentru endodontie?

Dantura naturala este cea mai buna forma a dent...

Sanatate

COVID-19 poate provoca psihoze? Iata ce se stie pana acum!

Tuse uscata, febra, oboseala si dificultatile d...

Celebs & Style

Robert Pattinson s-a ras pe cap

Robert Pattinson are un nou look! Starul din T...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara