Va aflati in:

Articole / Sanatate

Fibromul uterin

Publicat: 27.08.2008

fibrom uterin, cauze fibrom uterin, de ce apare fibromul uterin, ce este fibromul uterin, cum s etrateaa fibromul uterin, simptome fibrom uterin


Fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta in peretele uterului. Fibromul uterin este o afectiune extrem de frecventa intalnita la este 40 % dintre femei. Majoritatea fibroamelor uterine sunt mici si asimptomatice, de cele mai multe ori fiind nediagnosticate.
Uneori ele pot deveni simptomatice, producand sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie), durere si senzatie de presiune in abdomen, constipatie, urinat frecvent sau chiar dureri de spate.

Prevenirea aparitiei fibromului uterin

Din pacate nu se poate preveni aparitia fibromului uterin. Consultul ginecologic si ecografia permit insa diagnosticarea de fibrom uterin.
Odata descoperit, fibromul trebuie urmarit si tratat.

Alternativele terapeutice pentru fibrom uterin
In prezent exista o serie de alternative terapeutice chirurgicale si nonchirurgicale, fiecare cu avantajele, dezavantajele, riscurile si efectele secundare aferente.

Tratamente pentru fibrom uterin: Embolizarea uterina
Embolizarea uterina este o metoda nechirurgicala, care consta in astuparea vaselor de sange (arterele uterine) care alimenteaza fibroamele.
Drept urmare, se produce resorbtia acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare. Embolizarea uterina se practica in lume din 2000. Pana in prezent se apreciaza ca peste 200.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica in intreaga lume.

Ce tipuri de fibrom uterin pot fi tratate prin embolizare uterina
In principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate.
Pot beneficia de embolizare uterina urmatoarele categorii de femei:
- femeile tinere cu fibromatoza uterina simptomatica si caredoresc sa aiba copii.
- femeile aflate in apropierea menopauzei cu fibroame unice sau multiple simptomatice
- indiferent de varsta atunci cand se doreste un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesita anstezie generala sau transfuzii sangvine.
Pentru interventie este necesara internarea pentru numai 24 de ore.
Embolizarea uterina este o procedura minim invaziva si sigura. Complicatiile posibile sunt extrem de rare si constau in durerii pentru cateva zile, hematom la nivelul locului de punctie, febra.
In urma embolizarii uterine sangerarile uterine (principala acuza a pacientelor) inceteaza imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente si nu mai exista sangerari intre menstruatii. Celelalte simptome (senzatie de presiune in abdomen, urinatul frecvent, durerile de spate) dispar treptat in decurs de cateva saptamani. Fibroamele incep sa scada in dimensiuni. La aproximativ 6 luni uterul ajunge la dimensiuni normale. Prin aceasta procedura se elimina necesitatea unei interventii chirurgicale. In cazul femeilor tinere cu fibroame multiple, simptomatice, cu sterilitate secundara, embolizarea uterina este practic singura metoda terapeutica prin care le putem reda speranta ca vor avea un copil.

Un articol de Simona Calimanescu
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
consuela - 04/10/2008

buna, am 29 de ani, nu am copii si imi doresc foarte tare.sangerez abundent de aproape 2 saptamani. am fost diagnosticata cu fibrom uterin saptamana trecuta. are 6 cm diametru si doctorul mi-a recomandat operatia clasica. sunt insa sceptica si as dori sa stiu unde se face embolizarea uterina sau alta operatie mai putin invaziva. va multumesc

Sanatate

5 retete delicioase de sucuri naturale pentru sanatatea organismului

Sucurile naturale au o multime de beneficii pen...

Sanatate

Tablete de iod in cazul unui accident nuclear

Ai o varsta sub 40 de ani, esti insarcinata, al...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Casa si Gradina

Ce masuri antirozatoare poti lua pentru o casa fara daunatori

Nimic nu e mai neplacut decat momentul in care ...

Casa si Gradina

5 echipamente & utilaje esentiale pentru gradinarit

Indiferent de tipul si dimensiunile gradinii, f...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.