Va aflati in:

Articole / Sanatate

Hepatita B

Publicat: 25.08.2015

hepatita_b_400_01
Mai mult de doua miliarde de oameni – sau aproape o treime din populatia lumii – au intrat in contact cu virusul hepatic B. Peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt infectati cronic cu acest virus, ceea ce face ca fenomenul sa devina o problema semnificativa de sanatate publica globala! HEPATITA B este de 100 de ori mai CONTAGIOASA decat HIV!

Cum te poti pazi de infectia cu Hepatita B
Hepatita B este una dintre cele mai frecvente boli infectioase din lume. Virusul hepatitei B, un virus care afecteaza ficatul, se transmite de la o persoana la alta prin sange si fluide corporale. Boala se poate transmite prin contact sexual, prin administrarea intravenoasa de droguri si folosirea in comun a acelor de seringa si de la mama la fat, in timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi contractat prin convietuirea cu o persoana infectata. In lipsa unui tratament, boala poate evolua catre ciroza, insuficienta hepatica, cancer hepatic si eventual deces.
Infectia cu virusul hepatitei B este fie acuta, fie cronica.
Hepatita acuta B poate evolua de la cateva saptamani la cateva luni si se poate vindeca. Hepatita cronica B este o boala care poate dura toata viata si care poate genera afectiuni grave ale ficatului , inclusiv cancer hepatic.

Prevenirea hepatitei B
Prevenirea hepatitei B este posibila in masura in care nu ati fost infectat cu virusul. Daca ati fost infectat exista tratamente  disponibile pentru hepatita B .
Nu toate persoanele infectate cu virusul hepatitei B au nevoie de tratament medicamentos. Numai medicul  poate decide acest lucru. Tratamentele eficiente impotriva hepatitei B sunt disponibile numai la indicatia medicului. Nu trebuie sa luati niciodata produse pentru tratarea hepatitei, inclusiv produse naturiste si vitamine, cu exceptia celor recomandate de medic, deoarece unele ierburi si vitamine pot afecta ficatul.

Desi hepatita cronica B nu se poate vindeca, exista medicamente pentru tratarea acesteia. Exista doua tipuri de medicamente disponibile pentru tratamentul hepatitei cronice B: antivirale si interferoni. In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.
In lume mai mult de 350 milioane de oameni sufera de forma cronica a bolii, iar 1 milion de oameni mor anual din cauza complicatiilor bolii.
Hepatita B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante , mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.

Cum te poti infecta cu Hepatita B
Hepatita B se transmite prin sange si fluide corporale infectate. Infectarea cu hepatita B poate avea loc prin:
- Contactul direct intre rani deschise
- Sex neprotejat
- Ace nesterile
- De la o femeie gravida infectata la nou-nascut in timpul nasterii
Alte cai posibile de infectie includ schimbul de instrumente ascutite, cum ar fi aparate de ras, periute de dinti sau cercei, forfecute de unghii. Body piercingul, tatuajele si acupunctura sunt de asemenea posibile surse de infectie daca nu se utilizeaza ace sterile.
Hepatita B nu se transmite la intamplare. Heptatita B nu poate transmisa prin stranut, tuse, imbratisarea sau consumul de alimente preparate de catre cineva care este infectat cu virusul hepatitei B. Toata lumea este expusa la un anumit risc pentru a contacta hepatita B, dar unele grupuri au un risc mai mare de infctare, din cauza de ocupatie sau modului de viata ales.

Cine poate contacta Hepatita B: Grupuri cu risc ridicat

- Lucratorii din sistemul sanatate
- Copiii nascuti din mame care sunt infectate
- Parteneri sau persoane care locuiesc cu o persoana infectata
- Persoanele care au avut sau au viata sexuala dezordonata  (multipli parteneri sexuali)
- Persoanele care au fost diagnosticate cu o boala cu transmitere sexuala
- Utilizatorii de droguri
- Persoanele homosexuale
- Persoanele carora li s-a facut o transfuzie de sange inainte de 1992
- Persoanele care isi fac sau si-au facut tatuaje sau body piercing
- Persoanele care calatoresc in tari in care Hepatita B este comuna (Asia, Africa, America de Sud, insulele din Pacific, Europa de Est si in Orientul Mijlociu)
- Persoanele care emigreaza din tarile in care virusul hepatitei B este comun sau copiii nascuti din parinti care au emigrat din aceste tari
- Persoanele cu boli de rinichi sau icare fac dializa
- Persoanele care folosesc produse din sange pentru afectiuni medicale (ex: hemofilii)
- Rezidentii si personalul din facilitati corectionale

Ai grija de sanatatea ta si a familiei tale!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?

Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingred...

Sanatate

Tablete de iod in cazul unui accident nuclear

Ai o varsta sub 40 de ani, esti insarcinata, al...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Psihologie

Cum iti dezvolti intuitia?

Ti s-a intamplat pana acum sa iei anumite deciz...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.