Va aflati in:

Articole / Sanatate

Hipertiroidia

Publicat: 05.01.2010

hipertiroidie, hipertiroidism, boala Basedow, boala lui Graves, basedow-graves, simptome basedow-graves, hipertiroidian, tratament hipertiroidie, tratamente pentru basedow-graves, simtome hipertiroidism, hipertiroidie, hipertiroidism, boala Basedow, boala lui Graves, basedow-graves, simptome basedow-graves, hipertiroidian, tratament hipertiroidie, tratamente pentru basedow-graves, simtome hipertiroidism


Glanda tiroida este o glanda endocrina, de forma unui fluture, care cantareste pana la 30 de grame, fiind situata la baza gatului, iar hormonul tiroidian controleaza intreg metabolismul si influenteaza rata batailor cardiace, digestia, rezistenta oaselor si colesterolul. Hipertiroidismul este o afectiune care apare atunci cand glanda tiroida secreta hormoni tiroidieni in exces. In acest caz, metabolismul este brusc accelerat, ritmul cardiac este rapid sau neregulat, transpiratia este abundenta, apar pierderile in greutate si starile de nervozitate incontrolabile. Tratamentul hipertiroidismului poate consta in administrarea de medicamente antitiroidiene sau in injectarea de iod radioactiv, pentru a reduce secretia de hormoni tiroidieni. In unele cazuri, tratamentul este chirurgical, prin extirparea partiala sau totala a tiroidei. Desi hipertiroidismul poate fi fatal, atunci cand nu este depistat si tratat la timp, majoritatea pacientilor raspunde la tratament, odata ce boala este diagnosticata si tratata corect.

Hipertiroidia: Semne alarmante si simptome
O persoana poate suferi de hipertiroidism daca prezinta una sau mai multe din simptomele:
- pierderea in greutate, in conditiile in care apetitul poate creste;
- accelerarea batailor inimii (tahicardie), tulburarea ritmului cardiac (aritmie) sau palpitatii;
- nervozitate, agitatie, oboseala;
- transpiratie abundenta si tremuraturi ale mainilor si/sau picioarelor;
- cresterea dimensiunilor glandei tiroide, sub forma unei umflaturi la baza gatului;
- insomnie;
- par moale si casant;
- reducerea si chiar lipsa menstruatiei
- dureri articulare confundate des de medicii cu cele provocate de artrita;
- scaun moale si diaree;
Bolnavii de hipertiroidism pot prezenta aceste simptome combinate. Nu este un fapt obligatoriu ca toate simptomele sa fie prezente simultan.

Hipertiroidia: Cauzele aparitiei de hipertiroidism

Cauzele aparitiei hipertiroidismului nu sunt cunoscute cu exactitate. Dereglarea functiei tiroidiene este legata insa strans de factorii genetici, de stres, oboseala acumulata in urma odihnei insuficiente, .
O forma de hipertiroidism este boala lui Basedow-Graves in care anticorpii produsi de sistemul imunitar stimuleaza o hipersecretie de tiroxina a tiroidei. In mod normal, anticorpii protejeaza organismul impotriva virusurilor, bacteriilor si a altor substante straine care patrund in organism. Insa, in boala lui Basedow-Graves, anticorpii ataca glanda tiroida. Nici cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, desi factorii genetici isi spun de cele mai multe ori cuvantul. De mentionat este faptul ca Basedow-Graves se poate declansa in urma unui soc emotional.
O alta forma a hipertiroidismului se datoreaza aparitiei unui nodul la nivelul glandei tiroide, care provoaca productia in exces a hormonului tiroidian. Nodulul este o tumora benigna ce se dezvolta pe o glanda, provocand cresterea dimensiunilor acesteia.
O alta cauza pentru aceasta boala este si tiroidita, care consta in inflamarea glandei tiroide ce poate fi provocata de un virus sau o infectie bacteriana. In acest caz, excesul de hormoni tiroidieni din glanda tiroida se varsa in fluxul sangvin, ulterior, nivelul hormonal putand fi scazut ( apare hipotiroidismul ) pana ce glanda se vindeca.
Supraincarcarea cu iod este o alta cauza a hipertiroidismului, care apare la pacientii cu gusa nodulara, mai ales varstnici, carora li se administreaza medicamente care contin iod sau care efectueaza investigatii radiologice cu substante de contrast cu continut mare de iod. In acest caz, hipertiroidismul persista atata timp cat excesul de iod ramane in circulatie.
Cancerul tiroidian metastatic este o alta posibila cauza a hipertiroidismului.

Hipertiroidia: Tratament pentru hipertiroidism
Exista 3 tipuri de tratamente ale hipertiroidismului:
1. Administrarea de antitiroidiene de sinteza este un tratament care amelioreaza simptomele pentru majoritatea pacientilor in maxim o luna. Aceste medicamente franeaza secretia de hormoni tiroidieni, blocand o enzima a tiroidei.
Acest tratament trebuie continuat cel putin un an, timp in care la o treime din pacienti nu se inregistreaza nicio reintoarcere a semnelor.
Efectele adverse, extrem de rare, constau in aparitia durerilor la nivelul gatului sau febra ridicata intr-un interval de sase saptamani de la inceperea tratamentului.

2. Tratamentul cu iod radioactiv consta in administrarea pe cale orala a unei doze de iod radioactiv, care urmeaza sa fie absorbit de tiroida. Scopul este reducerea dimensiunilor acesteia, dar si a simptomelor, de obicei pana la sase luni de la inceperea tratamentului. Deoarece acest tratament micsoreaza glanda tiroida, pacientilor li se vor administra medicamente de inlocuire a tiroxinei care nu mai este secretata de tiroida.

3. Tratamentul chirurgical (tiroidectomie) presupune ablatia partiala sau totala a tiroidei. Riscurile la care se supun pacientii sunt afectarea corzilor vocale si a glandelor paratiroide, acestea din urma fiind patru glande localizate in spatele tiroidei care indeplinesc functia de reglare a nivelului de calciu din sange.
In urma unei operatii de extirpare a tiroidei (tiroida este practic scoasa de tot din organism), este nevoie de un tratament cu levotiroxina intreaga viata, pentru a oferi organismului cantitatea necesara de hormoni tiroidieni. Daca si glandele paratiroide sunt inlaturate, pacientul va trebui sa ia si medicamente care sa mentina nivelul normal de calciu.

Hipertiroidia: Diagnosticarea in hipertiroidism
Medicul stabileste diagnosticul pe baza antecedentelor medicale, a unui examen clinic si a analizelor de sange. Analizele de sange masoara nivelul de tiroxina si de TSH din sange. Un nivel ridicat de tiroxina combinat cu un nivel scazut sau inexistent de TSH arata prezenta hipertiroidismului.
Dupa stabilirea diagnosticului, urmatorul pas consta in determinarea cauzei, cu ajutorul testului de incarcare cu iod radioactiv si a tomografiei.
Testul de incarcare cu iod radioactiv presupune ingerarea unei doze mici de iod radioactiv, care va fi captat de glanda tiroida, care utilizeaza iodul pentru fabricarea hormonilor. Cantitatea de iod captata de tiroida va fi determinata peste 2, 6 sau 24 ore. O cantitate mare de iod radioactiv colectata de catre glanda tiroida va indica o hipersecretie de tiroxina, cauzata fie de boala lui Basedow, fie de un nodul tiroidian.
Daca pacientul sufera de hipertiroidism, dar iodul radioactiv este captat in cantitati mici, este vorba de tiroidita.
Tomografia computerizata a tiroidei consta in injectarea unei substante radioactive intr-o vena, ulterior glanda tiroida fiind fotografiata. Testul dureaza in functie de intervalul de timp necesar pentru ca substanta radioactiva sa ajunga in glanda tiroida.

Hipertiroidia: Ce medici ne depisteaza si trateaza boala
Cea mai grava problema asociata hipertiroidismului este furtuna tiroidiana, o situatie care ameninta viata.
Se recomanda consultul de urgenta daca o persoana diagnosticata cu hipertiroidism prezinta urmatoarele simptome:
- irascibilitate;
- tensiune arteriala mare / mica (hipertensiune / hipotensiune);
- dificultati de respiratie si insuficienta cardiaca;
- senzatii de greata si voma;
- palpitatii sau dureri in piept;
- febra;
- confuzie, somnolenta sau oboseala

Trebuie consultat medicul si in cazul in care persoana respectiva prezinta simptome cum sunt inrosirea ochilor si iesirea globului ocular in afara orbitei (exoftalmia sau "ochii de broasca", scaderea in greutate chiar daca consumul alimentelor este normal sau chiar mai mare decat de obicei sau daca gatul este umflat si inghitirea alimentelor este dificila.
Medicii calificati pentru diagnosticarea hipertiroidismului sunt medicii internisti, medicii pediatri, medicii generalisti si endocrinologi.
Tratamentul hipertiroidismului se face sub stricta supraveghere a unui endocrinolog.
Pentru tratamentul de specialitate, medicul primar va recomanda unul dintre urmatorii medici specialisti si anume: endocrinolog, chirurg, oftalmolog sau medic de medicina nucleara. Citeste despre Ce sa mananci cand ai boala Basedow Graves, adenom toxic tiroidian sau gusa toxica multinodulara

Suferi de hipertiroidism? Intra pe forum si vorbeste in Grupul de suport pentru suferindele cu tiroida! Nu esti singura!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Cum previi parodontoza: factorii de risc la care sa fii atenta

Parodontoza este una dintre cele mai grave afec...

Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii

Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Societate

De ce florile sunt cele mai bune cadouri pentru femei

Dragostea poate fi un sentiment pe care il simt...

Societate

Cum se utilizeaza Bitcoin

Bitcoin a fost prima moneda digitala care a eli...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.