Va aflati in:

Articole / Sanatate

Hipotiroidia

Publicat: 05.01.2010

hipotiroidie, hipotiroidism, simptome hipotiroidie, hipotiroidian, tratament hipotiroidie, tratamente pentru hipotiroidism, manifestari hipertiroidism, de ce ne ingrasam, obezitate cauzata de hipotiroidie, hipotiroidie, hipotiroidism, simptome hipotiroidie, hipotiroidian, tratament hipotiroidie, tratamente pentru hipotiroidism, manifestari hipertiroidism, de ce ne ingrasam, obezitate cauzata de hipotiroidie

Hipotiroidismul sau hipotiroidia este boala care apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, al caror rol este de a controla felul in care organismul consuma energia. Din pacate, productia insuficienta de hormoni tiroidieni afecteaza intreg organismul.

De ce apare hipotirodia ?

Riscul de a dezvolta o forma de hipotiroidism creste odata cu varsta, femeile cu varste de peste 40 de ani comportand cel mai mare risc. In cazuri foarte rare, hipotiroidismul poate sa apara la sugari si copii mici, datorita mostenirii genetice. Sugarii au o crestere si o dezvoltare normala daca hipotiroidismul este tratat in prima luna de viata. Hipotiroidismul infantil netratat poate duce la afectari seriose ale creierului, care atrag de la sine un retard psihic si locomotor.
Adolescentii care sufera de hipotiroidism par sa fie mult mai tineri decat cei de varsta lor. Cu un tratament corespunzator, un adolescent va recupera in greutate si inaltime.
Hipotiroidismul netratat in cazul adultilor poate duce la complicatii multiple, printre care pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii) si cresterea nivelului de colesterol si trigliceride, crescand riscul de boli ale arterelor coronariene si de accidente vasculare cerebrale.
Femeile pot dezvolta hipotiroidism in timpul sarcinii sau dupa sarcina. Hipotiroidismul dezvoltat inainte de sarcina se poate accentua in timpul sarcinii.

Hipotirodia: Cauzele aparitiei bolii
Cauzele aparitiei bolii sunt diferite: scaderea secretiei de tiroxina - hormonul principal al glandei tiroide - provocata de absenta tesutului tiroidian prin extirpare chirurgicala, a unor enzime sau a unui hormon hipofizar (tireostimulina), lipsa de iod din alimentatie, tratament cu iod radioactiv al hipertiroidei, afectiuni hipotalamice, tiroida autoimuna, o eventuala iradiere a gatului etc. Boala se intalneste mult mai des la femei decat la barbati si poate fi insotita de gusa nodulara. Ca aspect, bolnavul are fata rotunda, nasul latit, buzele ingrosate, pleoapele umflate.
Carentele in anumite vitamine si minerale sau ingerarea unor anumite alimente pot duce la hipotiroidie. Astfel, cand scade cantitatea de iod din alimentatie, celulele glandei se maresc, ducand la boala Basedow (gusa).
Alimente gusogene (care inhiba actiunea iodului) sunt: guliile, varza, mustarul, soia, arahidele, alunele, meiul. Prin fierbere se inactiveaza aceasta actiune de blocare a actiunii iodului.
O sursa bogata in iod este alimentatia bogata in: peste oceanic, alge marine, scoici, homari, stridii, peste de apa sarata, sarea cu iod.
Tiroidita Hashimoto este o afectiune in care sistemul de aparare al corpului produce anticorpi, care ataca si distrug in timp tesutul tiroidian. Ca rezultat, glanda tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni. Peste tot in lume, deficitul de iod este prima cauza a hipotiroidismului. Adaosul de iod in sare, alimente si apa elimina insa aceasta problema.

Alte cauze pentru imbolnavirea de hipotiroidism

- tratamentele chirurgicale la nivelul tiroide, unde tiroida poate fi scoasa in intregime (tiroidectomie totala) sau partial, pentru a trata boli ca hipertiroidismul, cand se produce prea mult hormon tiroidian, cancerul tiroidian sau nodulii tiroidieni care pot fi supra-activati sau de natura canceroasa ;
- terapia cu iod radioactiv, care se foloseste frecvent pentru tratamentul hipertiroidismului, aceasta metoda distrugand glanda tiroida ;
- iradierea externa, folosita pentru tratamentul unor cancere ca limfomul Hodgkin, acest tratament radioactiv putand sa distruga glanda tiroida.

Hipotirodia: Simptome in hipotiroidism
Simptomele hipotiroidismului apar si se dezvolta in timp, in luni sau ani de zile.
Simptomele si semnele pot include:
- parul aspru si subtire ;
- pielea uscata ;
- unghiile moi si casante ;
- miscari lente ;
- pielea rece ;
- intoleranta la frig ;
- ingrasarea brusca si fara baza reala
- senzatia de oboseala si slabiciune ;
- afectarea memoriei si dificultati de concentarare ;
- cicluri menstruale abundente sau neregulate care pot tine mai mult de 5-7 zile.
Simptomele pot fi atat de usoare si pot aparea atat de incet, incat pot trece neobservate ani de zile. Odata cu inaintarea in varsta insa, simptomele sunt evidente.
Simptomele hipotiroidismului in timpul sarcinii si dupa sarcina, includ oboseala, pierderea in greutate, ameteala, depresia, problemele de concentrare si tulburarile de memorie.

Hipotirodia: Complicatii in hipotiroidism
Daca nu este tratat, hipotiroidismul poate duce la:
- mixedem, o afectiune care se manifesta prin retentie de lichid in tesuturi, acumularea de fluide in jurul inimii si plamanilor, reflexe musculare lente si o capacitate scazuta de gandire ;
- coma mixedematoasa, o conditie rara si amenintatoare de viata care poate sa apara daca persoana a avut hipotiroidism pentru multi ani si conditia s-a agravat serios. Apare, de obicei, cand persoane varstnice care au hipotiroidism sever sufera si de alte boli, se expun la frig sau primesc somnifere. Simptomele includ deteriorarea mentala, cum ar fi de exemplu apatia si psihoza. Persoana poate sa-si piarda constienta (coma) si poate avea o temperatura corporala foarte scazuta (hipotermie), bradicardie (mai putin de 60 de batai ale inimii pe minut), insuficienta cardiaca si dificultate la respiratie.

Alte complicatii ale hipotiroidismului:
-niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor, care cresc riscul unei boli coronariene arteriale si accidente vasculare cerebrale ;
-pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii) ;
-apneea de somn (oprirea respiratiei pentru 10 secunde sau mai mult in timpul somnului) ;
-amnezia si dementa.

Hipotirodia: Ce medici ne depisteaza si ne trateaza hipertiroidismul
Este neaparat necesara prezentarea la serviciul de urgenta, imediat ce o persoana cu hipotiroidism prezinta semne de coma mixedematoasa.
Se recomanda consultul de specialitate si daca o persoana prezinta unul sau mai multe din simptomele prezentate mai sus, mai ales daca dureaza de mai mult timp.
Controlul medical este recomandat si daca o femeie insarcinata prezinta unul sau mai multe simptome dintre cele mentionate. De asemenea, se recomanda consultul medical daca o femeie care sufera de hipotiroidism este insarcinata sau incearca sa ramana insarcinata, caz in care doza de hormoni tiroidieni trebuie ajustata.
Medicii recomandati in aceste situatii sunt medicul de familie, medicul internist, medicul endocrinolog. Hipotiroidismul poate fi diagnosticat si de medicul gastroenterolog, ginecolog sau psihiatru, in functie de medicul la care se adreseaza pacientul pentru simptomele care il deranjeaza.
Tratamentul hipotiroidismului se face sub stricta supraveghere a unui endocrinolog.

Hipotirodia: Tratamentul pentru hipotiroidism
Hipotiroidismul se trateaza foarte usor, cu medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni. Cel mai eficient si stabil hormon de substitutie tiroidian este sintetic.
Dupa inceperea tratamentului, se revine constant la controlul medical, pentru monitorizarea dozelor de medicament. In majoritatea cazurilor, simptomele se amelioreaza in prima saptamana de la inceperea tratamentului. Toate simptomele, de obicei, dispar in cateva luni.
Daca forma de hipotiroidism este usoara, pacientul poate sa nu aiba nevoie de tratament, dar trebuie supravegheat, in cazul agravarii hipotiroidismului. Cand se ia decizia tratarii hipotiroidismului usor, sunt puse in balanta beneficiile (imbunatatirea simptomelor si scaderea nivelului de colesterol) impreuna cu costurile tratamentului, monitorizarea si posibilele riscuri.
In majoritatea cazurilor, tratamentul cu hormoni tiroidieni are efect rapid si corecteaza simptomele. Coma mixedematoasa poate raspunde foarte bine la tratamentul hormonal, in sectia de terapie intensiva. Un rezultat bun depinde de cat de devreme este inceput tratamentul.

Ce se intampla cand faci tratament pentru hipotirodie
Persoanele care urmeaza un tratament cu hormoni tiroidieni observa de obicei:
- cresterea energiei ;
- scaderea treptata in greutate ;
- imbunatatirea starii generale, dar si a gandirii si memoriei ;
- imbunatatirea functiei cardiace si imbunatatirea functiei tractului digestiv ;
- reducerea in volum a tiroidei marite (reducerea gusei) ;
- nivelurile scazute de colesterol si trigliceride.
- imbunatatirea performantelor scolare si a comportamentului in cazul copiilor. Copiii a caror crestere a fost intarziata din cauza hipotiroidismului recupereaza dupa ce incep sa primeasca dozele adecvate de hormoni tiroidieni.

Suferi de hipotiroidism? Intra acum pe forum si vorbeste in Grupul de suport pentru suferindele cu tiroida! Nu esti singura!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce trebuie sa stiti despre cum se face un implant dentar

Cand aude cuvantul stomatolog, majoritatea oame...

Sanatate

Este posibil sa ai depresie functionala?

Exista multe conceptii gresite despre cum arata...

Celebs & Style

Halle Berry va lansa o linie de lenjerie intima

Actrita Halle Berry va lansa in 2015 in magazi...

Casa si Gradina

Reamenajarea curtii: 5 recomandari utile

Daca locuiesti la casa si dispui de propria cur...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.