Va aflati in:

Articole / Sanatate

Suntem intr-adevar prea saraci ca sa mancam sanatos? Sau doar lenesi?

Publicat: 24.05.2016

Suntem intr-adevar prea saraci ca sa mancam sanatos? Sau doar lenesi?
"Suntem prea saraci ca sa mancam sanatos!"  
- Aud tot mai des laitmotivul celor care isi justifica astfel multele kilograme in plus si starea de sanatate precara, dar si incapatanarea oamenilor de a continua sa se hraneasca mult si prost - spre foarte prost.

Din pacate la noi nu exista cursuri de nutritie tinute de specialisti pentru mase. Adica oameni care au cunostinte temeinice (nu diplome luate la kilogram), care sa ii invete pe altii, in mod organizat, niste principii de nutritie sanatoasa. Noi nu dispunem nici de scoli de week-end pentru parinti la care sa fie invatati ce e bun si ce nu si pentru pentru copii. Nu, la noi exista insa mediul online unde oameni care nu au fost atenti nici macar la orele de anatomie din scoala generala iti spun ce e bun si ce nu: gasesti o multime de bloguri unde gospodine sarguincioase te invata sa faci mancare "sanatoasa si ieftina" cu ceapa prajita, rantas si cremwursti. 
Pentru ca asa cred ele.  Sau nutritionisti "evaluati de profesionisti" care iti spun ca "apa bauta cu jumatate de ora inainte de masa ajuta digestia si porneste organele interne".

Pe guvernanti ii doar in spate!
Si pentru ca la noi nu exista cultura nutritionala si nici vreun interes al statului sa fim invatati cum sa ne hranim sau sa avem la dispozitie in magazine produse care sa ne hraneasca, nu sa ne imbolnaveasca, fiecare se descurca cum poate. Cei care au fost baftosi si au cultura generala de baza, mai au o sansa. Cei care nu au nici macar cunostinte de baza despre cum functioneaza corpul uman se iau dupa diferiti "guru" si mananca prostii. Sau dupa vecina care are peste 30 kg in plus fata de cat ar fi normal si este cardiaca, dar care "gateste divin, cu bani putini".
Pentru ca "bani putini" pare sa fie formula magica si in ceea ce priveste hrana noastra. Nu ne zgarcim cand ne cumparam haine scumpe, telefoane de ultima generatie – astea se vad, cum spun multi – pe cand ceea ce bagam in burta, nu se vede. Adevarul este ca se vede. Se vede in starea noastra de sanatate, a copiilor si a celor dragi pentru care gatim. Dar nu imediat, nu te poti lauda cu sanatatea ta cum te lauzi cu o masina pentru care ai facut economii 5 ani, timp in care ai mancat doar cartofi prajiti si pate ieftin la conserva, ca asta era ieftin...
Mai jos o sa gastiti un exemplu practic despre cum se poate face economie in 5 minute. Cu un produs foarte comun.  Luati-l ca pe un exemplu si extrapolati...
Pentru ca de cele mai multe ori nu ne hranim prost din lipsa de bani, ci din comoditate. Ca sa nu zic lene in forma pura.

Multi dintre noi cumpara si gatesc pui din comert. Insa la rafturi se gaseste nu doar pui intreg (spatiul destinat pentru pasarile intregi este de mai putin de 20% din cel total destinat tuturor produselor din carne de pasare cruda).  Din comoditate nu cumparam insa puiul intreg. Nu. Luam pieptul separat, pulpele separat, aripile separat, cobiile (spatele) separat in functie de ceea ce dorim sa gatim. De fiecare data vad in magazin oameni care nu cumpara pui intreg, ci o caserola cu piept, o caserola cu pulpe, o caserola cu aripioare si o punga cu spate de pui. Adica, practic, vreo 3 pui gata portionati. Intr-o singura tura de cumparaturi sau in doua zile...
Dar sa vedem, in final, daca suntem prea saraci ca sa ne hranim sanatos sau nu.

Experiment practic
1_pui_intreg_400
Am cumparat de la magazin un pui. Dupa cum se poate vedea pe eticheta, cantarea 1,343 kg. A costat 10,19 lei. Cel mai ieftin pui pe care l-am gasit, pentru a fi potrivit pentru buzunarul celor care spun ca nu au bani pentru a se hrani sanatos si de aceea apeleaza des la salamuri, cremwursti, parizer, snacksuri, pate la conserva si alte asemena produse alimentare care par sa fie mai ieftine si mai atragatoare din acest motiv.
Am avut nevoie de mai putin de 5 minute ca sa il transez. 

Din puiul de 10,19 lei am scos fix ce scoti din orice pui: 2 aripi, 2 pulpe, un piept si spatele (cobia). 
Haideti insa sa vedem ce s-ar fi intamplat daca as fi cumparat aceleasi produse separat...
2_farfuria_goala_400
Am pus cantarul si o farfurie pe el si l-am setat la 0, ca sa pot cantari exact cantitatea fiecarei parti in parte.

4piept_fara_piele_si_fara_os_400
Cel mai mic pret pe care l-am gasit in zona mea la pieptul de pui fara os si fara piele este de 17 lei/kg. Pieptul meu curatat a cantarit 0,419 kg. Cumparat separat m-ar fi costat 7,12 lei.

3_pulpele_400
Pulpele cu piele si os au cantarit 0,389 kg. Kilogramul de pulpe cu os si piele este (tot cel mai ieftin) 10 lei.  Pretul lor ar fi fost de 3,89 lei.

aripioarele_400
Aripioarele au cantarit, curatate, fara varfuri, nu ca cele la caserola care au si varfurile si pene uneori, 0,134 kg. Pretul lor ar fi fost, la cea mai ieftina oferta, 1,34 lei. 

6_5_cobia_400
Cobia – adica spatele (curatat) a cantarit 0,244 kg. Luata la punga, separat, ar fi costat 0,87 de bani. 

Sa trecem la aritmetica...
Acum sa facem o adunare simpla:  7,12 + 3,89 + 1,34 + 0,87 = 13,12 lei. Atat ar fi costat aceleasi lucruri luate separat. 
Eu am dat 10,19 lei, deci cu 2,93 lei mai putin. 
"Pai si faci atata tevatura pentru 2,93 lei?" ati putea spune.
E adevarat, 2,93 lei nu este nici pe departe o avere, dar 2,93 lei reprezinta de fapt 28.75 % din pretul puiului luat intreg. Vi se mai pare putin?!
Adica, daca cumparati 4 pui intregi si ii portionati acasa in maxim 20 de minute, e ca si cum 1 bucata v-ar fi facut-o cadou magazinul pentru ca nu ati luat pasarea gata portionata! 
Ca sa nu mai amintim faptul ca in caserola nu exista doar carnea, ci si un absorbant imbibat cu apa, pe care il platiti ca si cum ar fi carne... 

Cu aceeasi suma de bani, adica cu 10,19 lei puteti cumpara, la alegere:
- 0,5 kg de parizer "cu pui" – nu vreti sa stiti ce contine parizerul in zilele noastre 
- 0,5 kg de cremwursti "din piept de pui" – maxim 50% carne de pui, restul sare si chimicale.
- 0,273 kg de "sunca din piept de pui" cu E-uri.
- 3 cutii de pate de ficat cu 10% ficat, dar cu amidon, sorici si arome
- 3l de coca-cola "diet" (daca tineti la silueta)
- 4 pungi de chipsuri
- 1 sendvis misto la "mec"
- 1 bucata shaorma "cu de toate"

Unii veti spune ca nici puiul de la magazin nu e prea sanatos. Ca e crescut in ferme, ca e plin de hormoni. Dar intre un pui si o tona de E-uri, coloranti, zahar in exces, amidon modificat si sae cat cuprinde, ce e de ales?!
Acum ganditi-va: oare suntem intr-adevar prea saraci ca sa mancam sanatos? Sau doar lenesi?
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?

Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingred...

Sanatate

Vaccinul anti Covid-19

„Vaccinurile sunt toxice, contin aluminiu...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Casa si Gradina

Reamenajarea curtii: 5 recomandari utile

Daca locuiesti la casa si dispui de propria cur...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara