Va aflati in:

Articole / Sanatate

Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC

Publicat: 08.12.2015

Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC, CE ESTE Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC, CUM SE MANIFESTA Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC, TRATAMENT PENTRU Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC


Mărturisesc că despre această boală (Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC)  am citit cel mai puţin, suficient însă să aflu sau să-mi fi rămas cumva în memorie faptul că nu are leac. Îmi vin în minte oamenii care se spală pe mâini, care din noi nu a cunoscut pe cineva care o face? Frica de bacterii? De murdărie? Nu, nu cred aşa ceva, dedesubtul acestui comportament trebuie să se afle ceva mai grav. Murdăria sau bacteriile trebuie că sunt simboluri pentru frici mult mai profunde.

Ce este tulburarea obsesiv compulsivă
Dar ce este tulburarea obsesiv compulsivă? Actorul Jack Nicholson realizează un personal memorabil în filmul „As good as it gets” , un bărbat chinuit de compulsiile sale care are nenumărate ticuri, este „ciudat”, păşeşte numai pe anumite pătrăţele din trotuar şi nu vrea să-şi ia doctoriile.
Multe vedete au recunoscut că suferă de această tulburare. Fotbalistul David Beckham a recunoscut într-un interviu în 2006 că suferă de mania „simetriei”. Jennifer Love Hewitt nu poată să vadă dulapuri deschise iar Cameron Diaz se teme de bacterii.
Dar să vedem, ce este în mintea cuiva care suferă de această tulburare şi ce are medicina în ziua de azi la dispoziţie pentru a ameliora starea bolnavului?
După cum zice semnificaţia acestei boli, la bază se află o „obsesie”. Gânduri rele, teamă, anxietate. Când acestea devin de nesuportat, bolnavul execută anumite ritualuri menite să-i amelioreze anxietatea. Nimic mai simplu decât atât. Dar atunci de ce este considerată această boală una din cele mai severe tulburări psihice? Lucrurile ar fi prea simple dacă bolnavul doar s-ar spăla pe mâini şi apoi s-ar linişti. Boala aceasta în afară că îi afectează viaţa şi capacitatea de a funcţiona, căci poate nu în orice loc se află o chiuvetă cu apă şi săpun, poate lua aspecte deosebit de grave. Unii bolnavi îşi smulg părul din cap. Alţi se ciupesc de piele lăsându-şi răni. Alţii îşi fac rău în alte moduri, se pleznesc peste faţă sau îşi duc mâna permanent şi incontrolabil la cap, provocându-şi vânătăi, cu toţii fiind în acelaşi tip supuşi oprobiului public fără posibilitatea de a se încadra în societate, de a face meseria care şi-o doresc sau măcar de a fi luaţi în serios de către ceilalţi.

Tulburarea obsesiv compulsivă: Simptome
Enumăr câteva din „obsesiile” cel mai des întâlnite şi ritualurile executate pentru a ameliora anxietatea provocată de acestea:
- Teama de contaminare, de îmbolnăvire – se ameliorează prin spălat pe mâini, pe dinţi, făcut curăţenie.
- Superstiţiile – teama că ceva rău, o nenorocire se va întâmpla – simetrie, verificarea uşii dacă este încuiată, verificarea cuptorului, a fierului de călcat, aranjarea lucrurilor, număratul, evitatul anumitor acţiuni sau lucruri, colectarea de obiecte.
- Teama de a păcătui şi de a fi pedepsit – rugăciune, penitenţe, autoflagelare, repetarea unor fraze sau cuvinte în gând sau cu voce tare.
- Teama de a se autovătăma sau de a vătăma pe altcineva – verificare sau repetarea unor acţiuni.
- Dorinţa de a face totul perfect – repetiţie, simetrie, ordonarea obiectelor.
Cei care suferă de TOC sunt conştienţi că gândurile şi temerile lor sunt nejustificate, cu toate acestea ei nu şi le pot controla. Pe măsură ce trece timpul şi fobiile lor devin din ce în ce mai dominante poate apărea şi depresia sau o anxietate generalizată cu atacuri de panică.

Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC: Cauzele aparitiei
Bazat pe observaţia că tulburarea obsesiv compulsivă apare la mai mulţi membrii ai familiei cercetătorii cred într-o origine genetică a acesteia. Din diferite studii al gemenilor sau ale familiilor, descrise de David Paulus într-un review excelent, aflăm că posibilitatea ca ambii gemeni să fie afectaţi de TOC se află cam la 30% şi că există aproape 80 de gene care pot să joace un rol în această tulburare, gene implicate în biologia moleculară a serotoninei şi dopaminei.
În 2014 medici de la John Hopkins Hospital, unul din centrele de elită de cercetare din Statele Unite publică într-un articol descoperirea că persoanele care suferă de TOC prezintă mutaţii pe cromozomul 9 în apropierea unei gene care codifică tirosin phosphokinaza (PTPRD). Această proteină este implicată în mecanismul de memorie şi învăţare, ceea ce mă face să spun că tulburarea TOC este o tulburare „învăţată” care în principiu s-ar putea şi „dezvăţa”.

Tulburarea obsesiv compulsiva - TOC: Tratament
Ce ştie medicina din ziua de azi cu privire la ameliorarea simptomelor TOC? Credinţa mea este că în trecut se foloseau benzodiazepinele (Valium, Xanax) pentru tratarea anxietăţii pacientului, şi poate că se mai folosesc şi azi dar acestea dau dependenţă şi adresează mai degrabă efectul şi nu cauza. După descoperirea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei SSRI (pe care i-am descris pe larg în articolul meu precedent referitor la depresie) datorită efectelor liniştitoare ale acestor substanţe ele au fost înregistrate de companiile farmaceutice pe bază de studii clinice şi ca mijloace de tratament pentru tulburări de anxietate sau obsesiv compulsive. Experienţa de aproape 17 ani cu aceste medicamente arată că ele sunt eficace doar în măsură de 60-70%.
Alte posibilități de tratament sunt chirurgicale prin capsulotomie (cum arată un studiu efectuat de cercetători din Quebec) sau prin impulsuri electrice. Ratele de succes în tratamentul chirurgical înregistrate de medicii din Quebec au fost de circa 35% ceea ce mă face să spun că ţinând cont de hazardul unei operaţii chirurgicale pe creier nu se justifică riscul, deşi cercetătorii afirmă pe baza datelor generate că tratamentul este sigur şi că nu au înregistrat nici un deces. Pentru mine ca profesionist în domeniul farmaceutic chirurgia este o opţiune dar nu este soluţia, ţinând cont că prevalenţa TOC este destul de mare, tulburarea aceasta apărând la aproape 2% din populaţie.
Tratamentul de bază în rămâne terapia cognitivă ale cărei temelii au fost puse de psihiatrul american Aaron T. Becks în anii 70. În site-ul „La psiholog” am găsit o descriere foarte bună a acestei tulburări şi un exemplu pe care îl citez:
Anca, 37 de ani, se teme ca ar putea sa ia HIV/ SIDA şi să transmită boala copilului său, în vârsta de 2 ani. Ea evita sa atingă diferite obiecte (ex. bani, clanța de la ușa blocului), să folosească toalete publice (ex. din Mall), iar pe stradă este extrem de atentă să nu calce în nimic “suspect”, de culoarea sângelui. Daca observă ceva "ciudat" pe trotuar, traversează pe partea cealaltă a străzii. De fiecare dată când se întoarce acasă, Anca spală încălţămintea întregii familii, spală pe jos în holul apartamentului, curăţă şi dezinfectează cu spirt toaleta şi chiuveta, iar ea se spală de mai multe ori pe mâini şi apoi se dezinfectează cu șervetele antibacteriene.
Anca este afectată în mare măsură de tulburarea ei obsesiv-compulsivă, căci îşi petrece o mare parte din timp efectuând ritualurile, îşi îngrădeşte mobilitatea şi mai ales are mari şanse de a stingheri şi pe copilului cu această obsesie. Anca trebuie în cursul terapiei să „dezveţe” obiceiurile pe care le-a învăţat datorită obsesiilor ei despre care realizează că sunt nerealiste. Psihologul va aplica un plan de dezvăţare în care Anca va fi confruntată din ce în ce mai mult cu „agentul” care îi provoacă anxietate şi îşi va controla nevoia de a îndeplini ritualurile. Combaterea anxietăţii îi poate fi ajutată de medicaţie: SSRI cum ar fi Zoloft, Cipralex, sau dacă medicul ei consideră, îi poate prescrie Xanax pe un termen determinat.
Nu se poate face mai mult? Din păcate nu. Pot fi aplicate eventual alte tipuri de terapie, de exemplu în direcţia NLP – neurolingual programming. Despre aceasta voi scrie poate cu altă ocazie.

Referinţe
David L. Pauls „The genetics of obsesive compulsive disorder, a review” Dialogues Clin Neurosci. 2010 Jun; 12(2): 149–163.
M Mattheisen et al. „Genome-wide association study in obsessive-compulsive disorder: results from the OCGAS”. Molecular Psychiatry, 2014
M. D Astous, S. Cottin, M. Roy, C. Picard, L. Cantin. „Bilateral stereotactic anterior capsulotomy for obsessive-compulsive disorder: long-term follow-up” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 2013
Text: Carmela Boila-Göckel, Doctor in Stiintele Naturii (ma puteti urmari pe si pe facebook)
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Cauzele si managementul migrenei

Continuare de la Tratamentul migrenei cu tripta...

Sanatate

Ghid de viata: 5 sfaturi cheie pentru un mers corect

Mersul este o acțiune care este executat&#...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Gastronomie

Friptura marinata de miel cu sos de menta proaspata

Nu exista nici un moment mai bun pentru a-ti tr...

Gastronomie

Reteta austriaca de Tiroler Gröstl

Cunoscut sub numele de Gröstl tirolez, ace...

Newsletter elady

Moda 2018: pantofi de piele eleganti pentru femei

Modelele de pantofi cocheti sunt mereu trendy. Vezi mai jos modele de pantofi eleganti de dama din piele naturala de cea mai buna calitate de la TedShoes.ro. . Pentru ca la orice petrecere ai merge, pantofii iti completeaza si definesc tinuta de ocazie.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum sa iti ceri iubita in casatorie in Ajunul Craciunului

Ajunul Craciunului e un moment pentru oameni sa primeasca cadouri care nu sunt foarte romantice. Cu toate acestea, pentru altii care traiesc povesti de dragoste, Ajunul Craciunului poate fi romantic. Daca vrei sa iti ceri de sotie iubita de Sarbatori, atunci trebuie sa citesti acest material.