Va aflati in:

Articole / Sarcina

Nasterea prematura

Publicat: 01.09.2015

Nasterea prematura
Una dintre temerile cele mai mari ale femeilor gravide este reprezentata de momentul nasterii. Nasterea in sine este un proces despre care se stie ca poate fi dureros si poate aduce si complicatii. Insa atunci cand exista riscul unei nasteri premature, datele problemei se modifica semnificativ.
In ziua de azi, nasterea prematura a devenit o adevarata problema de sanatate publica deoarece gradul de imbolnavire este mult mai ridicat la copiii nascuti inainte de termen, in comparatie cu cei care vin pe lume atunci cand le este sorocul. Important de retinut este faptul ca atata timp cat sarcina este supravegheata si asistata de un medic specialist, sansele unei nasteri premature sunt scazute.

Nasterea prematura: Cauze si efecte
Nasterea inainte de termen este dependenta si de conditiile in care femeia gravida isi poarta sarcina, dar si de posibilitatile pe care le ofera sistemul de sanatate pentru supravegherea ei. Una dintre cauzele care pot duce la instalarea unei nasteri premature este legata de activitatea fizica sustinuta a femeii insarcinate. Gravide care lucreaza pana in ultima zi de sarcina, care muncesc in conditii grele, care depun efort fizic foarte mare, cele subnutrite si cele care nu sunt supravegheate de un medic specialist au mai multe sanse sa nasca un copil prematur.

Travaliul prematur
La unele femei, antecedentele medicale dinainte de sarcina au un cuvant greu de spus in cazul travaliului prematur. O femeie care a mai nascut o data inainte de termen sau una care a facut avorturi in luni mari de sarcina, au sanse ca de data aceasta sa aduca pe lume un copil nedezvoltat sufiecient. Aceste antecedente trebuie cunoscute de specialist pentru ca acesta sa poata lua toate masurile de precautie pentru ca sarcina sa poata fi dusa la termen.

O alta cauza a nasterii premature poate fi reprezentata de o serie de malformatii uterine, necunoscute de medic sau anumite anomalii care pot impiedica dezvoltarea normala a fatului. Infectiile vaginale netratate pot influenta ruperea prematura a membranelor. Depistarea acestor infectii la timp si tratarea lor este o masura de prevenire a nasterii premature.

Nasterea prematura este diferita de nasterea la termen

Se poate spune ca nasterea prematura este putin diferita de nasterea la termen deoarece in cazul in care exista posibilitatea unei nasteri naturale, aceasta va dura mai putin timp si va fi mai putin dureroasa pentru ca fatul este mult mai mic si va fi expulsat mai usor.Decizia unei nasteri pe cale naturala sau prin intermediul unei operatii cezariene este luata de obicei cu cateva ore inainte de momentul expulziei si numai de catre medicul ginecolog. Alegerea celei mai bune modalitati de a naste depinde foarte mult de varsta copilului si de pozitia pe care o are in uter in momentul declansarii travaliului. Daca fatul se afla in prezentatie pelviana, atunci se impune neaparat o cezariana. Insa daca bebelusul se afla in prezentatie craniana, se poate incerca o nastere naturala. Fiecare caz in parte este diferit si de aceea nu se poate spune clar care este cea mai buna modalitate de a naste in cazul aparitiei travaliului prematur.

Nasterea prematura si efectele ei asupra bebelusului

In cazul unei nasteri premature, mama este cea mai putin afectata. Singurul risc la care se expune este ca urmatoarea nastere sa se produca tot inainte de termen. Insa instalarea travaliului prematur poate fi prevenit daca factorii care il determina sunt depistati la timp si in consecinta, sunt tratati. Incontineta de col poate fi tratata prin cerclaj iar infectiile vaginale si contractiile timpurii pot fi domolite cu medicamente recomandate de medic.Trebuie retinut faptul ca imobilizarea la pat pe parcursul ultimelor luni de sarcina nu favorizeaza nasterea la termen.
Cel care se expune celor mai multe riscuri in urma unei nasteri inainte de termen, este copilul. El nu este matur pentru a se adapta la viata extrauterina. Insa toate acestea pot fi prevenite daca sarcina este supravegheata cu atentie de medicul curant.
Sfat: Limita intre avort si nastere prematura este de 28 de saptamani. Daca fatul este nascut inainte de 28 de saptamani implinite, se considera ca a fost avortat, iar daca vine pe lume intre 28 si 36 de saptamani implinite, este prematur. In tratatele de medicina, copiii prematuri sunt clasificati in patru mari categorii. Cei care au o greutate mai mica de 1000 de grame la nastere sunt prematuri de gradul IV.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Trucuri pentru a ramane insarcinata

Daca vrei sa ramai insarcinata trebuie stiut c...

Sarcina

Efectele fumatului cand esti gravida

Esti o viitoare mamica, dar inca mai fumezi? Tr...

Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015

Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...

Familie

Cearta in familie pe tema banilor

Banii au fost si vor fi intotdeauna motiv de ce...

Familie

Obiceiuri romantice pentru viata de cuplu

Te cam plictiseste cuvantul romantism ? Ti se p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie

Pentru multi, cererea in casatorie este cat se poate de simpla, transformandu-se chiar intr-un cliseu: un restaurant, un pahar cu sampanie, muzica buna si intrebarea de milioane. Pentru altii insa, aceste momente reprezinta oportunitatea de a-si pune mintea la contributie si de a deveni inventivi.