Va aflati in:

Articole / Sarcina

Sunt gravida si sangerez!

Publicat: 26.08.2015

sangerare in gravidie, sangerare sarcina , de ce apare hemoragia in sarcina , hemoragii in placenta previa, hemoragii vaginale in primul trimestru sa sarcina , hemoragii vaginale in primul trimestru de sarcina, hemoragii vaginale in ultimul trimestru de sarcina, placenta previa


Orice sangerare aparuta in cursul sarcinii trebuie semnalata imediat medicului curant, pentru ca aceasta complicatie poate anunta un avort spontan, o sarcina extrauterina sau o anomalie a placentei. De multe ori insa nu este vorba decat de cauze minore, care nu afecteaza in nici un fel dezvoltarea sarcinii.

De ce apare sangerarea in timpul sarcinii
O sangerare in timpul sarcinii poate fi cauzata de o multitudine de factori, iar cea mai frecventa cauza poate fi expresia unui avort spontan. Daca insa acesta este un incident, un simplu episod, iar cantitatea sangerarii nu este mare, medicul ginecolog poate prescrie un supliment de vitamine. In acest sens, daca medicul considera necesar poate sa prescrie si un preparat progesteronic (Duphaston, Utrogestan etc.) in vederea sustinerii functiei placentei (casa fatului) in misiunea acesteia de a asigura o nutritie eficienta fatului.
Oricum, NU lua nici un fel de medicament dupa capul tau saU la sfatul unei prietene!
Medicatia in sarcina este recomandata NUMAI de catre medic!


Cauze pentru care apare sangerarea in sarcina
Sangerarea poate fi cauzata de o simpla cervicita, o inflamatie a colului uterin, pe care un tratament simplu o poate rezolva repede. De asemenea, micile scurgeri de sange mai pot fi cauzate de tulburarile hormonale, polipii cervicali (chiar daca sunt benigni, pot afecta mai tarziu nasterea) sau boli cu transmitere sexuala. La aproximativ 10-14 zile de la concepere, se poate observa o usoara sangerare la inceputul sarcinii. Aceasta sangerare are loc cand ovulul fecundat este implantat in endometrul uterin. De obicei, aceasta sangerare apare mai devreme si este diferita, mai deschisa la culoare decat o perioada menstruala normala si dureaza mai putin decat un ciclu normal. Unele femei confunda aceasta usoara sangerare cu menstruatia si nu realizeaza ca sunt insarcinate.

Sangerarea in sarcina: Semn de probleme mai grave
Sangerarile mai pot semnala insa si probleme care pot fi mult mai grave. Ele pot sa apara cel mai frecvent in primul trimestru de sarcina, adica pana in saptamana a 13-a. Din pacate insa, in aceasta perioada aproximativ 30% dintre femeile insarcinate sufera un avort spontan, 10-15% au o sarcina extrauterina si 5% au sarcina oprita din evolutie. Studiile arata ca, daca sangerarile survin intre 13 si 20 de saptamani, sansa ca sarcina sa fie dusa puna la capat creste la 99%. In cazul unui avort spontan, hemoragia este adesea insotita de cheaguri de sange, durere si semne clinice ale pierderii de sange - paloare, tahicardie, stare de lesin. Insa avortul spontan poate surveni fara sangerari, fara alte semnale prealabile, insa vor disparea semnele specifice sarcinii (greata, tensiune la nivelul sanilor etc.). O alta cauza a hemoragiilor este acumularea de sange in jurul sacului gestational, care se manifesta prin sangerari maronii, de mica intensitate.

Sangerarea vaginala in sarcina: Ce trebuie facut?
Indiferent de cantitatea de sange pierduta, trebuie contactat medicul ginecolog cat mai urgent. Nu trebuie folosite tampoane interne niciodata, ci doar vata sau tampoane externe. Cel mai important lucru este acela de a alunga panica. Foarte multe femei insarcinate pierd putin sange in primele saptamani de sarcina, insa in final ajung sa nasca bebelusi sanatosi. Incearca sa te protejezi, sa te relaxezi, lasand la o parte activitatile stresante si extenunate. In acelasi timp, un episod de sangerare nu inseamna ca trebuie sa stai numai in pat pe tot parcursul sarcinii. S-a dovedit chiar ca repaosul la pat nu influenteaza dezvoltarea sarcinii, in schimb, poate creste riscul de tromboze. Asadar, nu trebuie modificat stilul de viata, ci doar evitate eforturile fizice mari. In cazul in care sangerarea este minima, contactul sexual nu este contraindicat pe parcursul sarcinii, insa este bine sa se evite doua saptamani de la oprirea sangerarii. Modificarile hormonale determina inmuierea colului si, ca atare, sangerarea lui, mai ales dupa contactul sexual. De obicei nu este un motiv de ingrijorare dar, pentru mai multa siguranta, trebuie discutat cu medicul.

Atentie deosebita pentru sangerarile vaginale dupa 20 de saptamani de sarcina
Sangerarea dupa 20 de saptamani reprezinta o cauza importanta de suferinta atat a mamei, cat si a copilului. Daca sangerarea este masiva, ea poate ameninta viata mamei, asa incat nasterea trebuie provocata imediat. Doua complicatii manifestate prin sangerari in al doilea trimestru de sarcina sunt placenta praevia si dezlipirea de placenta. Placenta praevia inseamna inserarea joasa a placentei, astupand total sau partial colul uterin, iar dezlipirea de placenta apare uneori din cauza unei traume la nivelul uterului. O sangerare in sarcina poate crea fatului o insuficienta crestere intrauterina, o dezvoltarea mai lenta. Studiile arata ca sangerarile survin frecvent la fumatoare, la gravide cu varsta peste 35-40 de ani si la femeile cu diverse afectiuni cronice.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Cum identifici contractiile care anunta nasterea

Nimeni nu stie cu certitudine ce anume declanse...

Sarcina

Arsurile la stomac si refluxul gastric in sarcina

Exista multe schimbari majore in corpul tau as...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Personalitati

Elena Farago

In 2007 se comemoreaza 54 de ani de la moarte...

Personalitati

Maria Gaetana Agnesi

Maria Gaetana Agnesi s-a nascut in 16 mai 171...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara