Va aflati in:

Articole / Sarcina

Tratamentele stomatologice in sarcina

Publicat: 01.09.2015

Tratamentele stomatologice in sarcina
Esti insarcinata si te asteapta o perioada minunata, dar grea. Va trebui sa ai o deosebita grija de sanatatea ta si sa pastrezi legatura cu medicii care te au in evidenta. Exceptie nu fac nici dintii si gingiile, pe care trebuie sa ii cureti cu mult mai multa atentie pentru a evita neplacerile. Durerea de dinti si frica din timpul tratamentelor stomatologice pot avea efecte negative asupra fatului si de aceea bine ar fi ca, in momentul in care te hotarasti sa ramai gravida, sa iti rezolvi toate problemele dentare. Daca totusi ai o problema dentara neasteptata, trebuie sa il informezi pe medic ca esti insarcinata, in cazul in care burtica ta nu este inca evidenta.
In primul semestru de sarcina, datorita senzatiei de voma, tratamentele dentare sunt foarte dificil de efectuat, cu atat mai mult cu cat medicul te aseaza intr-o pozitie mai culcata. De aceea, in cel de-al doilea semestru de graviditate, este momentul oportun sa mergi la dentist, pentru ca organismul tau se afla intr-o stare de echilibru. Asadar, tratamentele dentare nu sunt recomandate in primul si in ultimul semestru, cand se va interveni doar in situatii de urgenta.

Anesteziile dentare in sarcina

Orice medicament care poate fi administrat in sarcina trebuie sa nu aiba „preferinta” pentru substantele grase din sange, prin intermediul carora ar putea traversa placenta. Ei bine, substantele permise trebuie sa traverseze lent sau, si mai bine, sa nu treaca prin placenta catre fat. Asadar, medicul dentist, in situatii de urgenta, va folosi anestezice pe baza de articaina, o substanta nenociva, care trece doar in proportie de 10% prin placenta. Sunt absolut interzise substante precum binecunoscuta xilina, dar si alte doua anestezice foarte rele pentru fat, numite mepivacaina si prilocaina, care trec prin placenta intr-un procent de 30 %.

Radiografia dentara in sarcina
Iata o problema controversata, pentru ca nu se poate stabili exact corelatii intre nivelul de iradiere a fatului si mutatiile genetice care pot aparea. in primul trimestru, depasirea dozei limita poate determina pierderea sarcinii, iar in celelalte trimestre pot aparea intarzieri de crestere a fatului. De aceea, in toata perioada graviditatii, doza maxima este de 50 de microgray (unitate de masura pentru doza de radiatii absorbita de organism). O radiografie dentara, de exemplu, expune fatul la o iradiere de 500.000 de ori mai mica decat doza limita, similara cu iradierea naturala la care oricum este expus. Totusi, in primul trimestru de sarcina, nu se vor face deloc radiografii, iar in perioada urmatoare se va folosi, in rarele cazuri de necesitate, un sort de plumb in momentul interventiei.

Periajul zilnic
In perioada sarcinii trebuie sa acorzi o mult mai mare atentie felului in care te speli pe dinti, pentru a evita cariile si inflamarea gingiilor, si asa sensibile datorita modificarilor hormonale din organismul tau. Sunt situatii in care apare chiar o afectiune numita „tumora de sarcina”, in care modificarile de volum ale gingiei sunt de durata, dar de regula dispar dupa nastere. Ceea ce ai de facut este sa pastrezi cu mare grija igiena dentara si sa nu te sperii de sangerarea care poate sa apara cand te astepti mai putin.
De aceea, foloseste o periuta de buna calitate, pe care va trebui sa o schimbi la primul semn de uzura a firelor, nu mai tarziu de doua-trei luni. Pasta de dinti pe care o vei alege va avea un efect profilactic prin fluorul pe care il contine, iar timpul cat te speli pe dinti trebuie sa fie de doua-trei minute. Iata o tehnica usoara de periaj, recomandata de Asociatia Igienistilor Dentari din Statele Unite ale Americii.

Ma spal corect pe dinti?
Aseaza periuta de-a lungul marginii gingiei astfel incat sa formeze un unghi de 45 de grade cu dintii. Periuta sa atinga atat dintii, cat si gingia. Opreste-te asupra unui grup de 2-3 dinti. Fa o miscare de vibratie usoara, orizontal, cu periuta fixata pe acestia. Apoi “matura” suprafetele dintilor dinspre gingie inspre marginea libera a dintilor. Pentru partea dinspre limba se realizeaza aceleasi miscari descrise mai sus, iar la incisivii superiori si inferiori, periuta trebuie asezata vertical. si in final, periaza suprafata ocluzala (fata cu care dintii musca), atat la maxilar, cat si la mandibula, prin usoare miscari circulare. Nu uita sa cureti limba dinspre interior spre exterior, pentru a indeparta bacteriile depuse pe suprafata ei.

Periutele electrice, eficiente si usor de folosit
Pentru femeile care isi doresc ce e mai bun, recomandam periutele electrice, disponibile in farmacii si supermarket. in functie de firma producatoare, ele efectueaza miscari prin care curata foarte bine atat dintii, cat si spatiile dintre ei, masand in acelasi timp si gingia. Mai mult chiar, datorita formei pe care capatul activ, cu peri, o are, periuta electrica te spala bine si in zonele posterioare, unde – de regula – nu ajungi cu cea manuala, obisnuita.

Guma de mestecat Desi de la televizor aflam ca guma de mstecat este un inlocuitor al periutei de dinti, medicii recomanda folosirea ei pe timp limitat, maxim 10-15 minute dupa masa. De ce? Pentru ca, mestecand puternic, muschii faciali se dezvolta nefiresc, iar saliva care se produce fara incetare are o calitate mai scazuta si mai putine substante active pentru digestie.

Ata dentara, o necesitate pentru gravida
Ata dentara nu este un moft pentru femeia insarcinata, ci o necesitate. Oamenii evita sa o foloseasca, de regula, pentru ca li se pare ca cere mult timp in plus fata de periajul dentar, pentru ca gasesc dificila utilizarea ei si pentru ca gingiile, neobisnuite cu acesata actiune, sangereaza in primele ocazii. in momentul in care am inteles cat e de importanta folosirea ei, ata dentara – in special cea fluorizata – va face parte zilnic din viata noastra.
Periajul nu reuseste sa indeparteze mirobii si resturile alimentare dintre dinti, spatiul fiind foarte ingust si accesul practic imposibil. De aceea, prin folosirea atei dentare dupa fiecare masa, curatam bine zonele interdentare si aducem acolo si o cantitate mica de fluor, cu rolul de a intari smaltul.

Utilizarea atei dentare
Taie un fir lung 30-40 de cm si infasoara capetele lui in jurul degetelor mijlocii de la ambele maini. Ata se prinde intre degetele mari si aratatoare si, tinut in tensiune, se introduce intre dinti, „sprijinit” de unul dintre acestia. Se conduce ata dentara cu o miscare in zig-zag in spatiul dintre dinti, fiecare din acestia fiind curatat individual. Pentru a simplifica procedura, se folosesc dispozitivele de prindere a firului dentar, numite „floss holder”, care se gasesc in farmacii.

Atentie!
Un periaj dentar corect si complet dureaza aproximativ 3 minute, importanta fiind totusi nu atat durata si frecventa, cat tehnica de periaj. Eficienta periajului creste daca folosesti pasta de dinti cu fluor.

Sfat: Medicamente in sarcina

Medicii dentisti recomanda ca, in perioada sarcinii si alaptarii, pentru a calma eventualele dureri dentare, sa iei paracetamol, insa in doze mici si pe perioade scurte de timp, pentru a nu afecta ficatul fatului, si in primele sase luni aspirina. in ultimul trimestru, aspirina este interzisa, pentru ca poate intarzia momentul nasterii si poate da hemoragii. Antibioticele permise, dar numai cu reteta de la medic, sunt penicilina, oxacilina si amoxicilina, absolut interzisa fiind tetraciclina.

Cand sa merg la medicul stomatolog?
In primul trimestru de sarcina, daca este neaparat necesar sa mergi la dentist, alege un moment in timpul zilei, pentru a evita greturile matinale si varsaturile de dupa mese. Ata dentara, o necesitate
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Cum influenteaza alcoolul sarcina

De multe ori, femeile insarcinate trec cu ved...

Sarcina

Simptome in sarcina extrauterina

Durerea este un prim simptom in sarcina extraut...

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Bebelusi si Copii

Grupurile de joaca pentru copii

Grupul de joaca, jocuri pentru copilul tau, imp...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.