Va aflati in:

Articole / Societate

Acte partaj si taxe partaj in Romania

Publicat: 23.01.2013

Acte partaj, taxe partaj, costuri partaj


Partajul se poate efectua si dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort si pana la introducerea actiunii de partaj. In procesul de partaj, bunurile comune sunt bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, cu exceptia acelora pe care legea le declara ca fiind bunuri proprii ale unuia dintre acestia. Pentru a putea intra in stapanirea de drept a unui bun dobandit in timpul casatoriei, este necesar partajul.

Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:
- pe cale conventionala (prin intelegere )
- pe cale judiciara (prin hotarare a judecatorului)

Partajul se poate face fie prin intelegere si atunci se va semna o tranzactie in fata judecatorului sau se face prin judecata in contradictoriu. in acest din urma caz, judecatorul, tinand cont de criteriile legale, va atribui bunurile in mod invidual unuia sau celuilalt dintre soti. Daca valoarea bunurilor nu este egala, sotul care a primit bunuri mai valoroase va fi obligat la plata unei sulte catre celalalt sot, sulta ce va fi egala cu diferenta dintre ceea ce a primit si ceea ce i se cuvenea.

Actele necesare pentru partajarea bunurilor comune sunt:
1. Acte partaj prin intelegere:
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor comune
- tranzactia prin care se pune capat starii de indiviziune dintre soti cu privire la bunurile comune
- taxa timbru si timbru judiciar

2. Acte partaj in contradictoriu:
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor care se predind a fi partajate
- dovezi ale contributiiei majoritare sau exclusive a unuia dintre soti la achizionarea bunurilor
- taxa timbru si timbru judiciar
Important este faptul ca partajul, indiferent de modul in care se realizeaza, nu poate viza bunurile proprii ale unuia dintre soti.
Un dosar bine facut are toate sansele sa mearga mai repede si sa obtineti un partaj favorabil.Taxele pentru partaj depind de tipul de proces:

Partaj prin acord / intelegere:
- taxa judiciara de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor supuse partajarii daca sotii cad de acord asupra valorii bunurilor si asupra cotei de 1/2 instituita prin lege
- 0,30 lei timbru judiciar
- onorariu de avocat
Partaj cerut in contradictoriu:
Daca unul dintre soti contesta valoarea bunurilor sau cere o cota mai mare de 1/2, va plati o taxa de 3% din valoarea bunurilor + ....% (procentul variaza in functie de transele valorice) din valoare ceruta in plus sau contestata
- 0,30 lei timbru judiciar
- onorariu de avocat
- onorarii experti pentru evaluarea bunurilor
Determinarea taxei judiciare de timbru se face de catre Instanta de judecata.
Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare la aceeasi instanta, in termen de 3 zile. In anumite conditii, persoanele care solicita partajul bunurilor, pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari ale platei taxei judiciare de timbru. Este important de retinut faptul ca taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, in functie de valoarea estimata de catre partea care introduce cererea de partaj.
Daca valoarea estimata a masei partajabile este contestata de partea adversa sau daca instanta o considera ca fiind derizorie, masa partajabila urmeaza sa fie evaluata, iar cel care a introdus actiunea (precum si cel care contesta cota celuilalt, daca este cazul) urmeaza sa completeze taxa de timbru judiciar cu sumele corespunzatoare.
Sumele platite cu titlul de taxe judiciare de timbru pot fi restituite integral sau in parte, in anumite conditii. Toate cererile insuficient timbrate pana la termenul impus de instanta, vor fi respinse.( Legea nr.146/1997 )

Cab. Av. Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
0745150894
Partener
www.licitatiijuridice.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

In timpurile noastre NIMIC nu mai e "pacat"

1. Nu e pacat sa fii amant/amanta, atata timp c...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Cariera

8 calitati de baza ale oamenilor de succes

Te-ai intrebat vreodata cum de unii oameni par ...

Cariera

Ce caracteristici trebuie sa aiba o hala industriala

Fie ca aveti nevoie de un spatiu de depozitare,...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara