Va aflati in:

Articole / Societate

Custodia comuna a copilului

Publicat: 01.02.2012

Custodia comuna a copilului, custodie comuna copii, custodie Cod Civil, divort


Ce este custodia comuna?
Custodia comuna legala ofera dreptul ambilor parinti, pe langa drepturile pe care le are orice parinte, care nu a fost decazut din drepturile parintesti, sa se implice in cresterea si educarea minorilor, prin participarea la deciziile cu privire la copii. In custodia comuna legala parintii au drepturi egale in luarea deciziilor cu privire la bunastarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de catre acel parinte care are in grija pe copil la acel moment, in timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord.

Interesul copiilor primeaza
Potrivit art. 396 Noul Cod civil, instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta.

Custodia comuna a copilului in lumina noului Cod Civil
Spre deosebire de legislatia anterioara care prevedea ca minorul urma sa fie incredintat unuia dintre parinti prin sentinta de divort, Noul cod prevede in art. 397 alin. 2 ca după divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, in afara de cazul in care instanata decide altfel. Totusi, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta poate hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre unul dintre parinti. Cu toate acestea, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Custodia comuna poate fi ceruta chiar daca ai dat divort inainte de schimbarea legii
Foarte important de retinut este si faptul ca, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil, persoanele divortate inainte de aceasta data vor putea solicita custodia comuna a copiilor, chiar daca acestia fusesera incredintati celuilalt sot prin hotarare judecatoreasca.

Astfel, potrivit prevederilor art. 403 , "In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile şi indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului", iar art. 46 din Legea de punere in aplicare a Codului Civil prevede că "Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil."

O alta reglementare prevede si posibilitatea ca, in cazul in care unul dintre parinti nu isi respecta conditiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge, din nou, in instanta. In acest caz, judecatorii vor putea stabili daca se aplica din nou custodia unica.
Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de creştere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Av. Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Ai nevoie de servicii funerare? Iata ce ar trebui sa stii

Cu totii intampinam momente dificile in viata c...

Societate

Cum sa ii oferi celei mai bune prietene un cadou de neuitat

Gasirea cadoului perfect nu este niciodata usoa...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Cariera

TOP 5 obiceiuri toxice la locul de munca

Ți-ai stabilit un țel în ceea c...

Cariera

8 calitati de baza ale oamenilor de succes

Te-ai intrebat vreodata cum de unii oameni par ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...