Va aflati in:

Articole / Societate

Incalzirea globala este o realitate!

Publicat: 31.10.2018

Incalzirea globala, ce este Incalzirea globala, de ce se produce Incalzirea globala, cum sa stopam Incalzirea globala
Cu fiecare zi care trece ajung din ce in ce mai mult la convingerea ca fiecare lucru pe care il facem are o urmare. Fie ca faci ceva ce poate tie ti se pare important, sau ceva absolut nesemnificativ, cum ar fi sa pleci cu 9 sacose de plastic de la supermarket cand stii foarte bine ca 7 ar fi fost de ajuns, pana la urma fiecare gest normal, banal si simplu are o urmare. ce bine ar fi daca am renunta la autoturismele obosnuite si am avea toti unele nepoluate, pe care s ale incarca, ci energie verde de la statii de incarcare masini electrice....
Probabil va intrebati acuma despre ce vorbesc, nu? Ei bine, ma refer la tot ceea ce inseamna si este INCALZIREA GLOBALA.
Da, incalzirea globala... Ti se pare ca este doar un simplu nou trend de care se agata toata lumea cu disperare? Da, asa am crezut si eu pana am inceput sa ma informez si am vazut ca nu este chiar asa.

Am sa iti spun direct, de la inceput, ca daca incalzirea globala va continua in acelasi ritm ca si pana acum, se preconizeaza ca in anul 2100 vom avea o noua era glaciara.
Dar sa o luam cu inceputul. Asa cum poate ai observat si tu, incalzirea globala duce la seceta, temperaturi inalte si furtuni severe. Dovezi? In ultimele zile a fost ingrozitor de cald (a fost cod portocaliu, adica mai mult de 38 de grade la umbra si pericol de vijelii) si pe la mijlocul lunii iulie ANM a anuntat un nou val de caldura. In plus, dupa caniculara zi de ieri, seara a fost o furtuna puternica (in Bucuresti si in alte orase ale tarii), care nu a durat mai mult de 15-20 de minute. (Ti-am dat aceste doua exemple pentru ca au fost cele pe care le-ai vazut/simtit si tu). Chiar si la vecinii nostri bulgari, s-au inregistrat cele mai inalte temperaturi din ultimii 100 de ani.

La nivel global problema incalzirii globale este cunoscuta si studiata de aproape 40 de ani, doar ca nu s-a vorbit indeajuns de mult, iar atunci cand acest lucru s-a facut au fost putini cei care au luat-o in serios. Pamantul, cu tot ce inseamna el, este extrem de poluat in momentul de fata si ar trebui sa reducem poluarea cu cel putin 50% pentru a reveni la un oarecare echilibru. Iar aceasta reducere ar insemna suprimarea utilizarii/ exploatarii de carbune si petrol. Acest lucru nu o sa se intample prea curand. Spun asta nu din pesimism, cat mai degraba pentru ca sunt convinsa ca cele mai mari companii de profil din lume nu vor dori, de bunavoie si nesilite de nimeni, sa renunte la enormele profituri anuale pe care le au.

S-a facut ceva totusi pentru a preveni incalzirea globala? Teoretic da, practic nu. Teoretic exista un Grup Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (GIEC) care studiaza schimbarile climei/ naturii si care a publicat de curand un raport legat de incalzirea globala. GIEC, si implicit raportul pe care l-au publicat, este recunoscut de 192 de state ONU, asadar este real si cat se poate de adevarat.

Printre altele, acest ultim raport sustine ca pana in anul 2100 se prea poate ca temperatura medie polara sa creasca cu pana la 3 grade Celsius, daca nu chiar si mai mult. Asta nu ar insemna decat ca vom ajunge la o noua perioada de „gheata”. In cazul in care nu stiai, afla ca in timpul ultimei perioade glaciare, temeratura era cu doar 3 grade mai mare decat este acum. Asadar, nimic nu este imposibil. Si daca luam in considerare si gradul de poluare din ce in ce mai ridicat, atunci scenariul devine din ce in ce mai real. Ce efect are poluarea? Intr-o prima instanta incalzirea atmosferei, ceea ce duce la topirea ghetarilor atat de la Polul Nord cat si de la Polul Sud.

Cum toate reactiile se tin lant, evident nici aceasta topire nu ramane fara urmari. Iar urmarile imediate sunt: cresterea nivelului oceanului planetar si modificarea circuitului natural al Gulf Stream-ului.

In ceea ce priveste topirea ghetarilor, am sa te pun la curent cu ultimele noutati: acum cativa ani s-a observat pentru prima data in istoria omenirii topirea integrala a Polului Nord. In 2003 Pentagonul recunoastea public, ca in doar 33 de ani, 40% din calota polara s-a topit. Cat despre Polul Sud, sunt sigura ca ai auzit la un moment dat de faimosii ghetari Larsen A si Larsen B. Imi aduc aminte ca acum cativa ani auzisem cum ca un ghetar de la Pol s-a topit si toti oamenii de stiinta erau surprinsi. Nu mi s-a parut mare lucru si chiar nu i-am dat importanta. Stiu acum ca era vorba despre ghetarul Larsen A, care s-a spart in bucati si s-a topit. In spatele acestui prim ghetar se afla si Larsen B, foarte bine „lipit” de Antarctica, si evident nimeni nu a preconizat ca si acesta se va desprinde si se va topi prea curand. Dar acest final a venit mult mai repede decat ar fi anticipat pana si cel mai pesimist om de stiinta. Rezultatul? Cresterea nivelului oceanului planetar cu 2 centimetri. Ce urmeaza? Desprinderea si topirea ghetarului Ross...

Asa cum spuneam, pentru a opri incalzirea globala ar trebui redusa poluarea. Dar in conditiile in care in momentul de fata concentratia de carbon din atmosfera este de 380 ppm (parti pe milion) si pentru ca temperatura medie polara sa creasca cu 3 grade Celsius ar fi de ajuns ca dioxidul de carbon sa ajunga la 550 ppm, nu cred ca va mai fi mult pana acolo. Consumul excesiv de energie si defrisarea padurilor sunt principalele responsabile pentru cresterea concentratiei de carbon din atmosfera. Daca gandesc problema din perspectiva consumului marit si fara griji a energiei si a padurilor, atunci viitorul nu mi se pare foarte roz si nici foarte departe.

Masuri se pot lua si au inceput sa se ia. De asemenea, mass-media are un rol foarte important in aceasta poveste.
Tocmai de aceea, am incercat eu, acum, sa initiez aceasta discutie in paginile virtuale ale eLady. Ceea ce am scris acum este doar inceputul. Vom continua cu informatii cat mai detaliate despre cum a inceput incalzirea globala, ce o accelereaza, cum se poate incetini, ce masuri concrete s-au luat si, cel mai important, ce poti face TU, omul simplu care nu are puterile lui Captain Planet si nici influenta unui om de stat, pentru a stopa poluarea, cresterea concetratiei de carbon si, implicit, incetinirea incalzirii globale.
Poate suna putin utopic, dar asa cum de una singura nu poti sa faci ceva, sper ca multe dintre voi vor adera la principiile verzi, dupa care sa-ti ghidezi viata in asa fel incat si tu sa fii fericita, dar sa stii ca si copii tai vor avea o lume frumoasa de care sa se bucure chiar si peste 20 de ani!
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

5 motive pentru care un ceas este cadoul perfect pentru orice ocazie

Va luptati sa gasiti un cadou perfect pentru ta...

Celebs & Style

Robert Pattinson s-a ras pe cap

Robert Pattinson are un nou look! Starul din T...

Regim si Diete

Dependenta de dulce, de zahar si de indulcitori

Cat de multe stii despre dependenta de dulce, d...

Regim si Diete

Cura de slabire si detoxifiere cu struguri

De fiecare data cand pornesti la drum cu o diet...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...