Sunteti in categorie: Personalitati

Hypatia

femei importante din antichitateFiica lui Theon, un remarcabil matematician si filozof, Hypatia a devenit recunoscuta conducatoare a scolii Neoplatoniste de filozofie din Alexandria in jur de anul 400 si elocventa; modestia si frumusetea ei impreuna cu talentul intelectual a atras un mare numar de adepti. Printre ei era Synesius din Cyrene, dupa aceea episcopul de Ptolemais, cativa din ale caror scrisori pentru ea inca mai exista.

Hypatia preda matematica si filozofia celor doi neoplatonisti: Plotinus (fondatorul neoplatonismului) si Iamblicus (fondatorul ramurei siriane a neoplatonismului). Ea simboliza invatarea si stiinta, care in timpul acela, in istoria vestica erau identificate considerabil cu paginism. Acest lucru a adus-o pe Hypatia intr-o situatie precara.

Theodosiu I, Imparat Roman in Est din anul 379 pana in anul 392, apoi si in vest pana in anul 395, a initiat o polita oficiala a intolerantei la paginism si arianism in anul 380. In 391, ca replica pentru Theophilus, Episcopul Alexandriei, a permis distrugerea institutiilor egiptene religioase ca, Biblioteca Alexandriei, Templul lui Sarapis etc. Cu toate ca legislatia din 393 prevedea oprirea violentei, in special pradarea si distrugerea sinagogilor evreice, o noua debandada a avut loc dupa intrarea lui Cyril in Patriarhia Alexandriei in anul 412. Tensiunea a culminat fortat cu expulzarea evreilor in anul 414 si uciderea Hypatiei; a fost cel mai mare act de paginism facut de o multime fanatica de credinciosi. In curand foarte multi scolari au plecat, fapt ce a marcat inceputul caderii Alexandriei ca centru major de invatatura istorica.

Conform Dictionarului Suda, o Enciclopedie a secolului al X-lea, Hypatia a scris comentarii in "Aritmetica" lui Diophantus de Alexandria, in "Conic" al lui Apoloniu de Perga si intr-un canon astronomic. Titluri cunoscute ale muncii sale, combinate cu scrisorile lui Synesius care i-a cerut sfatul in legatura cu constructia unui astrolab si a unui hidroscop, indica faptul ca Hypatia era devotata Astronomiei si Matematicii. Existenta unei munci strict filozofice a ei este necunoscuta. Cu toate acestea, afirmatiile care i-au fost atribuite: "Rezerva-ti dreptul de a gandi, chiar daca nu gandesti corect e mai bine decat deloc" si "A cultiva superstitiile ca pe un adevar este un lucru teribil" l-au iritat pe Cyril care, la randul lui a enervat multimea.

Reputatia Hypatiei de femeie frumoasa si titrata combinata cu teatralele detalii ale mortii ei infioratoare, a inspirat imaginatia a numerosi scriitori, l-a inspirat si pe Charles Kingsley in opera "Dusmani noi cu o fata veche"(1852).
Intra si vorbeste cu noi pe forum!



 

Sursa: Hypatia