Sunteti in categorie: Personalitati

Maria Gaetana Agnesi

Maria Gaetana Agnesi s-a nascut in 16 mai 1718 la Milano, Habsburg Crown Land (acum in Italia) si a murit la 9 ianuarie 1799 in Milano.

femei celebreMatematician si filozof italian, Maria Gaetana Agnesi a fost considerata ca fiind prima femeie din occident care a obtinut o reputatie in matematica.

Agnesi a fost cel mai mare copil al unui instarit negustor de matase care a dus-o la cei mai buni profesori din acel timp. Era un copil precoce care a invatat latina, greaca, ebraica si cateva limbi moderne la o varsta frageda, si tatalui sau ii placea sa faca adunari unde ea isi etala cunostiintele. Propositiones philosophicae ("teoremele filozofiei") o serie de eseuri filozofice si istorie bazate pe discutiile avute inainte de fiecare adunare, a fost publicata in 1738.

Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana
("institutii analitice pentru tinerii italieni-1748"), cea mai cunoscuta lucrare a sa, in doua mari volume a conditionat remarcabil o cuprinzatoare si sistematica tratare a algebrei si analizei, incluzand deasemenea si dezvoltarea integralelor si calculele diferentiale. In aceasta lucrare s-au gasit teme despre curba agnesi, o curba cubica cunoscuta in Italia ca Versiera, care a fost confundata cu versicra("vrajitoare") si tradusa in engleza ca: "Vrajitoarea lui Agnesi".

Academia franceza de stiinte, in revista sa Instituzioni, a declarat urmatoarele: "Il privim ca pe cel mai complet si bine facut tratat". Papa Benectict al XIV-lea a fost deasemenea impresionat si numit-o pe Maria Gaetana Agnesi profesor de matematica la Universitatea din Bologna in anul 1750.

Dupa moartea tatalui sau in 1752, Maria Gaetana Agnesi s-a devotat aproape in totalitate muncii caritabile si studiilor religioase. A fondat mai multe azile filantropice si a murit intr-o casa de saraci, pe care odinioara o condusese.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!





 

Sursa: Maria Gaetana Agnesi