Sunteti in categorie: Personalitati

Indira Gandhi

biografia indira ghandiIndira Priyadarshini Gandhi s-a nascut pe 19 noiembrie 1917 la Allahabad, India. A murit
pe 31 octombrie 1984 la New Delhi.
Indira Gandhi a fost prim-ministrul Indiei pentru 3 mandate consecutive (1966-1977) si al patrulea intre 1980-1984. Indira Priyadarshini Gandhi a fost asasinata de extremistii Sikh.

Indira Gandhi a fost singurul copil al lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente. Indira a terminat facultatea Visva Bharati din Bengalul de vest si facultatea din Oxford si in anul 1942- s-a casatorit cu Feroze Gandhi, membru al Congresului National. Indira Gandhi a fost membru al comitetului muncitoresc al conducerii congresullui incepand cu 1955 si in 1959; a fost aleasa pentru onorificul post de presedinte de partid. Lal Bahadur Shastri, care l-a urmat pe Nehru la postul de Prim Ministru in 1964. a numit-o pe Indira Gandhi Ministrul Informatiei si Radiodifuziunii.

Dupa moartea neasteptata a lui Shastri din luna ianuarie 1966, Gandhi a devenit liderul Congresului si totodata primul-ministru al Indiei.
Indira Gandhi a ajutat foarte mult Bengalul de est (Bangladeshul de azi) in conflictul separatist cu Pakistanul in 1971, si fortele armatei Indiei au obtinut o usoara si decisiva victorie asupra Pakistanului care a dus la creatia Bangladeshului.

In martie 1972, Indira Gandhi a adus Congresul in fata unei noi victorii in alegerile nationale. Dupa ce si-a invins oponentii socialisti, s-a discutat despre Indira Gandhi ca ar fi violat legile alegerii. In iunie 1975 Inalta Curte a Allahabadului a declarat ca Indira Gandhi era corupta si ar fi putut sa stea afara din politica pentru sase ani. In favoarea Indirei Ghandi, a declarat o situatie de criza in India si si-a intemnitat oponentii politici trecand peste multe legi care limitau libertatea personala. In aceasta perioada a implementat mai multe polite nepopulare, incluzand sterilizarea la scara mare ca metoda anticonceptionala. In 1977 Indira Gandhi si partidul sau au fost invinse si partidul Janata a ajuns in inima Guvernului.

Sustinatorii sai au plecat de la Congres in anul 1978 si au format Congres I, I simbolizand India. Indira Gandhi a fost inchisa pe motiv ca era un poilitician corupt. Cu toate acestea in noiembrie 1978, Indira Gandhi a castigat un loc la Parlament si Congres I a inceput sa se mareasca.

Fiul sau Sanjay Gandhi care i-a devenit consilier, a castigat si el un loc in Parlament. Toate acuzatiile aduse atat Indirei cat si fiului sau au fost retrase.

Moartea lui Sanjay Ghandi intr-o prabusire de avion in iunie 1980, a facut-o pe Indira sa caute un alt inlocuitor pentru postul de conducator al Indiei. Dupa aceasta, celalalt fiu, Rajiv, a devenit liderul partidului sau. In anul 1980, Indira Gandhi a fost in fata unei amenintari a integritatii politice a Indiei.

Extremistii Sikh au folosit violenta pentru a afirma cererile lor pentru un stat autonom. Ca raspuns, Indira Gandhi a ordonat un atac al armatei in iunie 1984 la Templul din Ammritsar, sanctuarul sikh-ilor, fapt ce a adus moartea a mai mult de 450 sikhi. Cinci luni mai tarziu Gandhi a fost ucisa in gradina sa de cateva gloante trase chiar de doua dintre garzile sale Sikhe in razbunarea celor morti la Templu.

Indira Gandhi a aderat la politica socialista a dezvoltarii industriei care a inceput in timpul tatalui sau. A stabilit legaturi apropiate cu Uniunea Sovietica, contand pe acea natiune pentru a sprijini India in lungul conflinct cu Pakistanul.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

 

Sursa: Indira Gandhi