Sunteti in categorie: Cultura

Elena Teodorini

opera romana personalitati marcanteUltima diva din secolul XIX si prima diva a Romaniei, Elena Teodorini, s-a nascut pe 25 martie 1857, la Craiova.
La varsta de sase ani si-a inceput, cu dragoste si stradanie, studiile de muzica si de pian.
Peste cativa ani, fetita i-a impresionat pe muzicieni prin virtuozitate.
La 14 ani, Elena Teodorini a plecat in Italia, fiind admisa la Conservatorul de la Milano, la clasele de canto si de pian.
Muzicienii italieni au apreciat-o ca fiind „exceptia“.
Peste trei ani, aceasta a debutat ca solista intr-un oras de provincie, urmand sa triumfe, peste alti trei ani, ca soprana dramatica la Scala din Milano.
Oare, ce inseamna ca la varsta de numai 20 de ani, sa depasesti exigentele melomanilor si cele ale criticilor de specialitate la Scala din Milano?
Elena Teodorini este prima soprana din Romania care a cantat pe cea mai faimoasa scena a lumii si, poate, cea mai tanara din toate timpurile.

Elena Teodorini, prima soprana din Romania care a cantat la Scala
In Dictionarul de opera al lui Harold Rosenthal si John Warack - versiunea franceza aparuta la Editura FAYARD in 1986 - comentariile concluzive asupra personalitatii Elenei Teodorini precizeaza: „Este ultima cantareata a secolului XIX care, inzestrata cu o voce autentica de mezzosoprana, a cantat cu aceleasi sanse de reusita si in roluri a caror tesatura corespundea registratiei de falcone sau de soprana, efect caracteristic pentru intelesul termenului de soprano sfogato“.
De asemenea, in Enciclopedia dello spettacolo, aparuta in Editura Unedi - Unione Editoriale, 1975, muzicologi de prestigiu ai lumii confirma valentele vocale de exceptie ale artistei: „Elena Teodorini a fost ultima mezzosoprana specializata in repertoriul de soprana, fiind impetuoasa si pasionala“. Celebra enciclopedie The New Grove Dictionary of Music, considerata de specialisti ca fiind cea mai completa din istoria muzicii universale, consemneaza cariera stralucita a artistei care a avut o voce inconfundabila, egal de valoroasa in rolurile de mezzosoprana, cat si de soprana dramatica ori lirica. Din 1881 s-a orientat in special spre repertoriul de soprana. A fost prima artista din Romania care a cantat la Scala din Milano, fiind aplaudata, neintrerupt, timp de 15 minute. In toate aceste dictionare si enciclopedii se acorda spatii ample ultimei dive a lumii secolului XIX, fara ca autorii sa se limiteze la o simpla fraza.

Personalitatea artistica a Elenei Teodorini.
Muzicologi romani importanti s-au straduit sa creioneze personalitatea artistica a Elenei Teodorini. Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, in scrierile sale, a facut aprecieri importante si argumentate despre Elena Teodorini, despre care crede ca s-a impus cu desavarsire in elita liricii mondiale. Muzicologul Mihai Cosma a facut cateva dezvaluiri naucitoare despre Elena Teodorini, din care noi am publicat doar cateva, in octombrie 2005. De asemenea, muzicologul Viorel Cosma doreste sa scoata la iveala toate informatiile despre ilustra soprana, iar criticul muzical Anca Florea nu a intarziat sa-i evidentieze exceptia. Revenind la Mihai Cosma, redam un mic fragment: „Va spun deschis, am fost uluit de numarul si de calibrul personalitatilor cu care Elena Teodorini s-a intersectat, intr-un fel sau altul, pe parcursul carierei sale: Giuseppe Verdi, Jules Massenet, Arigo Boito, Amilcare Ponchieli, Caruso, Giuseppe di Luca, Mattia Battistini, Franco Faccio, Sarah Bernardt, I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, George Stephanescu, Carl Teodor Wagner, Aron Bobescu etc. etc., nume de aleasa stralucire atat din panteonul culturii universale, cat si legate de devenirea culturii nationale. Elena Teodorini a stralucit la Scala din Milano la varsta la care altii abia isi fac ucenicia, fiind prima artista din Romania al carei nume a fost incrustat pentru vecie pe placa de marmura a templului liric italian. A fost adulata in Romania, in Italia, Franta, Spania, Portugalia, Rusia, la Viena, peste ocean, in America Latina - paradisul onorariilor fabuloase. Pasionata de scena lirica si de cea dramatica, Elena Teodorini a refacut, pe cheltuiala sa, teatrul craiovean intemeiat de tatal ei.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

Sursa: Elena Teodorini