Sunteti in categorie: Sanatate

Vaccin impotriva cancerului de col uterin

Primul vaccin impotriva cancerului de col uterin a fost lansat oficial si in Romania. Vaccinul este disponibil in farmaciile din toata tara si se adreseaza in special tinerelor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala.
Silgard, primul vaccin recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), a fost lansat oficial in Romania si se adreseaza in primul rand tinerelor de 16 - 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala. Potrivit producatorului, compania Merck Sharp & Dohme, Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18), atunci cand este administrat persoanelor care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus. In functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolau, vaccinul poate fi recomandat si femeilor de peste 26 de ani si confera imunitate organismului, impotriva afectiunilor amintite, pentru tot restul vietii.

5 femei mor zilnic in Romania de cancer de col uterin
In Romania, cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi, iar in Europa 40. Tara noastra se situeaza pe primul loc pe continent in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 - 44 de ani). In Romania, cazurile de cancer de col se inmultesc alarmant, aproximativ 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.
Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata mortalitatii in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE, mortalitatea ridicata prin cancer de col uterin fiind cauzata de diagnosticarea tardiva a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv).

Vaccinarea previne aparitia cancerului de col uterin
„Infectia cu virusul papiloma este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu acest tip de virus cel putin o data in viata.
Infectia are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematica a adolescentelor ofera o solutie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afectiuni date de subtipurile 6, 11, 16 si 18, fiind extrem de utila pentru tarile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situatie valabila si pentru tara noastra“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals“ din Bucuresti.

Cat costa Silgard, vaccin impotriva cancerului de col uterin
Schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2, 6 luni). Fiecare din cele trei doze necesare costa in jur de 450 de lei, vaccinul nefiind compensat de Casa de Asigurari de Sanatate. Achizitionarea vaccinului se poate face doar pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri).

Atentie: Vaccinul are eficienta maxima si imunizare de 100% numai la tinerele care nu si-au inceput viata sexuala!
Cititi si Semne de intrebare: Vaccinarea contra HPV

 

 

Sursa: Vaccin impotriva cancerului de col uterin