Sunteti in categorie: Dieta Montignac

Indicele glicemic

indiceleglicemic_400
Definitia indicelui glicemic
Indicele glicemic masoara carbohidratii din perspectiva continutului pur de zahar, respectiv amidon, pentru a determina modul in care acestia cresc glicemia ( nivelul zaharului din sange ) dupa fiecare masa.

Ce este glicemia? Definitia glicemiei
Glicemia reprezinta cantitatea de "zahar" ( in realitate cantitatea de glucoza ) regasita in sange. In cazul unei persoane solide, spre exemplu, nivelul zaharului din sange este de aproximativ 1 g de glucoza la un litru de sange.
Digestia transforma carbohidratii in glucoza, iar prin acest procedeu creste nivelul zaharului din sange. Nivelul zaharului din sange este critic in ceea ce priveste cresterea sau scaderea in greutate. Odata digerata mancarea, zaharul produs in sange duce la secretia de insulina din organism. Insulina este un hormon care, in functie de cantitatea secretata, poate duce sau nu la ingrasare.

Masurarea indicilor glicemici
Timp de mai multi ani, oamenii au crezut ca diferiti carbohidrati, in portii egale, genereaza acelasi nivel de zahar in sange (reactie glicemica). La mijlocul anilor 1970, Crapo, un cercetator californian de la Universitatea din Stanford, a gasit dovada faptului ca, carbohidratii, avand acelasi continut pur de zahar /amidon, nu au in mod necesar acelasi impact asupra nivelului de zahar din sange.
Crapo a stabilit ca ceea ce trebuie luat in considerare este potentialul carbohidratilor de a ridica nivelul zaharului din sange si modul in care se poate face comparatia cu alti carbohidrati.
Mai tarziu, in 1981 si pe baza cercetarilor facute de Crapo incepand cu 1976, Jenkins, a dat intr-un final forma Indicilor Glicemici ( IG ).
Decat sa se concentreze numai pe modul in care carbohidratii cresc individual nivelul zaharului din sange, Jenkins a cautat sa imbunatateasca notiunea de indice glicemic folosind notiunea de estimare a ariei triunghiului hiperglicemiei. Aceasta arie este data de intreaga curba a zaharului din sange pentru fiecare carbohidrat testat, consumat singur, pe stomacul gol.
Pentru a crea scara indicilor glicemici, Jenkins a dat in mod arbitrar o valoare, 100, glucozei (cum s-a dat valoare de 0 grade in mod arbitrar pentru termometrul centigrad). Valoarea 100 corespunde absorbtiei in procent de 100% a glucozei consumate.

Indicii glicemici ai carbohidratilor
Valoarea de index a unui carbohidrat pur este estimatata folosind portii standard si masurandu-le dupa cum urmeaza: aria triunghiului carbohidratului testat este impartita la aria triunghiului glucozei si rezultatul este inmultit cu valoarea 100.
Indicii glicemici masoara modul in care un carbohidrat afecteaza nivelul zaharului din sange, cu alte cuvinte, potentialul acestuia de a elibera o anumita cantitate de zahar in sange dupa fiecare masa. Am putea spune ca indicii glicemici masoara de fapt biodispozitia sau rata absorbtiei intestinale a unui carbohidrat.
Daca nivelul indexului unui carbohidrat este ridicat ( cum este in cazul cartofilor ), rata absorbtiei corespunzatoare va provoca un nivel foarte mare de zahar in sange.
Comparativ, carbohidratii cu un nivel scazut de indici glicemici ( de exemplu lintea ) sunt digerate la rate care genereaza un raspuns glicemic aproape inexistent.
Spre exemplu, daca masuram indicele glicemic in functie de valoarea standard a glucozei de 100, indicele glicemic pentru cartofii prajiti este de 95, in timp ce lintea verde are un indice glicemic de 25.
Cu toate acestea, este important de retinut faptul ca indicii glicemici ai carbohidratilor nu au o valoare fixa. Acestia pot varia in functie de un numar de factori. Indicele glicemic al cerealelor, spre exemplu, depinde de varietatea cerealelor consumate si de originea acestora. In cazul fructelor, indicele glicemic variaza in functie de cat de copt este fructul, de felul in care a fost expus, de gradul de hidratare, si asa mai departe.

Nota: Inainte de inceperea unei diete pentru slabire, consultati-va medicul.

 

Sursa: Indicele glicemic