Sunteti in categorie: Gastronomie

Supa clara de coada de bou

In cazul in care timpul nu va preseaza, puteti incerca aceasta reteta delicioasa. Supa clara de coada de bou este o adevarata delicatesa si in mod sigur veti avea succes la masa de Craciun sau Revelion. Pentru aceasta supa aveti nevoie de:

pentru limpezit:
  • 100 g morcovi taiati cuburele
  • 100 g radacina de telina taiata cuburele
  • 100 g praz, taiat cuburele
  • 300 g carne de vita taiata in cuburele
  • 3 albuse

supa:
  • 2 cepe taiate in felii mari
  • 1 kg coada de bou taiata in bucati
  • 2 linguri unt
  • 200 g morcovi rasi sau tocati mic
  • 100 g radacina telina rasa sau tocata mic
  • 250 g praz tocat mic
  • sare, piper
  • 2 rosii curatate de pielita si tocate marunt
  • 1 priza zahar
  • 1 ramurica cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 1 nap sau 1 gulie taiata in felii subtiri
  • 1 morcov mare taiat in felii subtiri
  • 0,3 l vin rosu
  • 2 l supa de carne
  • 2 linguri Madeira
  • 1 lingura whiskey (facultativ)
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare:
Prima data se pregateste limpezeala: se amesteca legumele cu carnea si albusele batute cu 1/4 l apa si se pune amestecul in frigider.
Pentru supa se prajesc bucatile de coada de bou in unt, se adauga cuburile de legume si feliile de ceapa. Se sareaza, pipereaza si se calesc pana prind culoare legumele. Se pun bucatelele de rosii, zaharul, cimbrul, foaia de dafin si se lasa jumatate de ora pe foc.

Acum se face garnitura: din feliile de morcov si gulie se taie cu forme pentru biscuiti/piscoturi tot felul de modele si se fierb in apa cu sare. Cand sunt gata se strecoara si se pun deoparte.
Ne intoarcem la supa: adaugam vinul si asteptam sa se evapore cam jumatate din el. Apoi punem supa in oala si lasam la fiert, la foc mic, cam doua ore jumatate, pana carnea e moale. Se tot adauga cate putina apa, pentru a inlocui lichidul evaporat. Se lasa supa la racit, apoi se strecoara.
Zeama se pune intr-o oala, iar legumele si carnea se pun deoparte.

Acum se lipezeste supa: amestecul din frigider se pune in supa rece, se pune apoi pe foc si, amestecand mereu, se da o singura data in clocot, apoi se lasa o jumatate de ora pe la 80°C  (supa nu are voie sa fiarba, ci sa faca numai bulele minuscule de aer care se ridica la suprafata, asa cum face apa inainte de a fierbe).
Intre timp se scoate carnea de pe oase si se taie in bucati mai mici daca e nevoie.
Supa se strecoara prin tifon, apoi se mai infierbanta o data si se adauga vinul de Madeira, whiskeyul, se potriveste de gust cu sare si piper.

Servitul: se pune in farfurie sau ceasca de supa ceva din carne si din cuburile de legume, se umple cu supa, se decoreaza cu morcov si gulie taiat in diverse forme, se presara putin patrunjel deasupra.
A se servi cu saratele, nu cu paine.
Copyright © Kalua
Reproducerea fara acord strict interzisa!

 

Sursa: Supa clara de coada de bou