Sunteti in categorie: Gastronomie

Reteta de cataif

retete de cataif, retetea de kataifi ekmet, ekmet kataifi reteta, cum se face cataiful, ce este cataiful, dulciuri turcesti, dulciuri grecesti, dulciuri levantine
Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman.
Povestea cataifului (ekmek kataifi) e lunga.
Preluata de greci ("καταΐφι", pronunat "kataifi") si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine.

A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit. eLady.ro iti prezinta o reteta de cataif ca pe vremuri, care o sa te faca sa nu iti para rau ca ai stat putin in bucatarie...

Ingrediente necesare pentru reteta de cataif
- coca de cataif (o gaaesti la magazinele grecesti, arabesti, turcesti)
- unt
- 350 ml frisca lichida (smantana proaspata,lichida, degresata)
- 2 pumni mari de nuca sau migdale decojite

Ingrediente pentru crema de cataif
- 1 l lapte
- coaja proaspat rasa de la o lamaie
- 2 plicuri zahat vanilat
- 10 galbenusuri
- 350 g zahar tos
- 4 sau 5 linguri amidon alimentar

Ingrediente pentru siropul de cataif
- 250-350 ml apa
- zeama de la o lamaie

Cum se face un cataif bun
Luati domniile voastre "coca" de cataif si-o presarati (blatul sa aiba inaltime 1,5 -2 cm) intr-o tava bine unsa cu unt, apoi taiati bucatele de unt si puneti din loc in loc pe toata foaia. Se da la cuptorul incins pana se rumeneste blatul de cataif. “Coca” de cataif consta de fapt intr-o pasta moale trasa in fire foarte subtiri, asemanatopare fidelei, insa mult mai subire decat fideaua obisnuita.
Se face crema de cataif din: 1 l lapte aromat cu coaja de la 1 lamaie si 2 plicuri de zahar vanilat, 10 galbenusuri, 350g zahar si 4-5 linguri amidon.
Ideal este pentru ca sa iasa bine crema de cataif ca aceasta sa fie facuta in bain-marie; daca nu, aveti grija sa amestecati incontinuu sa nu se arda sau sa se afume.
Siropul de cataif: 250 ml apa- 350 ml apa si zeama de la o lamaie se dau in clocot si se toarna peste kataiful scos din cuptor si racorit (nu racit de tot).
Batem 350 ml frisca lichida, coacem 2 pumni de nuca (sau migdale) si-i macinam grosier. Peste blatul (care intre timp si-a tras siropul) punem crema racita, frisca si presaram nucile (migdalele).
Pofta buna la cataif!

 

 

Sursa: Reteta de cataif