Sunteti in categorie: Gastronomie

Retete Craciun: Cozonac

cozonac de craciun retete cozonaci
Ce ar insemna un Craciun fara mirosul de cozonac cald si aromat in casa ? Daca nu ai mai facut pana acum un cozonac pentru Craciun iti prezentam noi o reteta grozava! Foarte important: trebuie sa te apuci de treaba de dimineata si sa ai la dispozitie cam toata ziua pentru ca sunt multe de facut si trebuie sa lasi cozonacii pentru Craciun sa  dospeasca bine.

Ingrediente pentru Cozonaci de Craciun
Ingrediente: pentru 4 cozonaci
- 2 kg faina
- 1 l lapte + o cana lapte sau apa (pentru maia)
- 3 sau 4 oua
- 2 cani cu zahar (cani potrivite de baut tapa)
- arome (coaja de lamaie, portocala, zahar vanilat, esenta de rom, vanilie, va place)
- drojdie foarte proaspata cat o nuca mare

Cum se face maiaua pentru cozonac de Craciun
Pui drojdia intr-o cana cu 1 lingurita de zahar si lapte caldut (3/4 din cana). Se lasa 2-3 minute pana se umfla. Daca nu se umfla repede, nu te mai apuca de cozonac, pentru ca nu va creste.
Intr-un castronel, cam de ½ l (capacitate), pui 3-4 linguri de faina, cu varf si torni maiaua peste ea. Se amesteca pana devine un pic mai groasa decat compozitia pentru chec. Se amesteca numai cu lingura de lemn. Amesteci pana cand se fac basicute. Se acopera si se lasa la crescut, intr-o camera foarte bine incalzita pentru cel putin o ora si jumatate ora.

Cu se face retetea de cozonac de Craciun
In laptele ramas (1 L) se dizolva zaharul, pe foc. Se fierbe bine, pana cand se topeste zaharul. Se bat apoi ouale spuma, se adauga aromele peste ele. Se poate pune si o lingura de zahar, ca sa se bata mai bine.
Se pune faina intr-un vas mare (lighean de plastic sau din email) si se adauga intai maiaua, apoi ouale. Se mesteca un pic. Se pune apoi laptele.
Se framanta foarte bine. Coca trebuie sa fie putin mai moale decat cea pentru paine.
Cand s-a terminat de framantat, se incinge putin ulei intr-un ibric (cam ¼ dintr-o cana – cantitatea de ulei) si cand s-a facut coca bine, se toarna in lighean, de jur imprejurul bucatii de coca. Se framanta din nou, pana se incorporeaza tot uleiul. Uleiul se pune putin cate putin. Se lasa la dospit + 2 ore. coca de cozonac de Craciun trebuie sa fie acoperita si lasata la loc cald.
Se imparte apoi coca in 4. Fiecare bucata de intinde putin, se pune umplutura si apoi se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie speciala sau in forme de silicon. Coca se pune cu partea de inchidere in jos.
Dupa ce au fost pusi in tava, se mai lasa acoperiti, tot la loc caldut, pana se mai ridica putin si apoi se dau la cuptor.
Cand sunt rumeniti, se scot din cuptor si se ung cu albus batut spuma (cu furculita) si se presara zahar tos. Se mai lasa apoi la cuptor pana cand sunt copti. Se incearca cu o scobitoare sau cu un bat pentru frigarui.
Umplutura poate fi din nuca macinata, nuca maruntita, cacao, stafide, rahat. Puteti sa puneti cat de multa umplutura pentru ca va iesi cu atat mai bun.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

 

Sursa: Retete Craciun: Cozonac