Cum se face maiaua pentru cozonac de Craciun Pui drojdia intr-o cana cu 1 lingurita de zahar si lapte caldut (3/4 din cana). Se lasa 2-3 minute pana se umfla. Daca nu se umfla repede, nu te mai apuca de cozonac, pentru ca nu va creste.
Intr-un castronel, cam de ½ l (capacitate), pui 3-4 linguri de faina, cu varf si torni maiaua peste ea. Se amesteca pana devine un pic mai groasa decat compozitia pentru chec. Se amesteca numai cu lingura de lemn. Amesteci pana cand se fac basicute. Se acopera si se lasa la crescut, intr-o camera foarte bine incalzita pentru cel putin o ora si jumatate ora.
Cu se face retetea de cozonac de Craciun In laptele ramas (1 L) se dizolva zaharul, pe foc. Se fierbe bine, pana cand se topeste zaharul. Se bat apoi ouale spuma, se adauga aromele peste ele. Se poate pune si o lingura de zahar, ca sa se bata mai bine.
Se pune faina intr-un vas mare (lighean de plastic sau din email) si se adauga intai maiaua, apoi ouale. Se mesteca un pic. Se pune apoi laptele.
Se framanta foarte bine. Coca trebuie sa fie putin mai moale decat cea pentru paine.
Cand s-a terminat de framantat, se incinge putin ulei intr-un ibric (cam ¼ dintr-o cana – cantitatea de ulei) si cand s-a facut coca bine, se toarna in lighean, de jur imprejurul bucatii de coca. Se framanta din nou, pana se incorporeaza tot uleiul. Uleiul se pune putin cate putin. Se lasa la dospit + 2 ore. coca de cozonac de Craciun trebuie sa fie acoperita si lasata la loc cald.
Se imparte apoi coca in 4. Fiecare bucata de intinde putin, se pune umplutura si apoi se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie speciala sau in forme de silicon. Coca se pune cu partea de inchidere in jos.
Dupa ce au fost pusi in tava, se mai lasa acoperiti, tot la loc caldut, pana se mai ridica putin si apoi se dau la cuptor.
Cand sunt rumeniti, se scot din cuptor si se ung cu albus batut spuma (cu furculita) si se presara zahar tos. Se mai lasa apoi la cuptor pana cand sunt copti. Se incearca cu o scobitoare sau cu un bat pentru frigarui.
Umplutura poate fi din nuca macinata, nuca maruntita, cacao, stafide, rahat. Puteti sa puneti cat de multa umplutura pentru ca va iesi cu atat mai bun.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolataCozonac trandafirCozonac de Dresa (stollen)Cozonac cu nucaCozonac pufosCozonac cu migdale si aluneCozonac moldovenescCozonac cu rahatCozonac cu vanilieCozonac cu macCozonac cu cacaoCozonac bicolorCozonacReteta de cozonacCozonac crapat