Sunteti in categorie: Gastronomie

Retete de Craciun: Rulada cu ciocolata

reteta rulada de ciocolata, Retete de Craciun, retete pentru craciun, desert masa de craciun
Daca te-ai plictisit de atatea retete conventionale pentru Craciun, avem placerea sa iti facem o propunere: pentru masa de Craciun, un destert fastuos: rulada cu ciocolata.

Ingrediente pentru rulada de Craciun
Pentru sirop:
100 ml apa, 50 g zahar pudra, 2 linguri cogniac

Pentru pandispan:
3 oua, 140 g zahar pudra, 1 lingurita esenta de vanilie, 80 g faina, 1 lingurita de drojdie instant, 2 linguri de apa

Pentru crema:
200 g unt, 2 oua, 200 g zahar pudra, 3 linguri cacao, 2 linguri cogniac (sau esenta de brandy)

Pentru glazura:
100 g ciocolata neagra, 75 g frisca lichida (smantana degresata), 25 g zahar pudra

Cum se prepara rulada de Craciun
Apa si zaharul se pun la fiert; dupa primul clocot se trage deoparte. Cand s-a racit adaugam cognacul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, se dauaga drojdia dizolvata in apa, apoi vanilia si faina. La sfarsit, amestecand foarte incet, adaugam albusurile batute spuma. Se da la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade (intr-o tava acoperita cu hartie cerata) in jur de 15 minute. Se scoate din tava pe o carpa umezita si se ruleaza cu tot cu carpa. Se lasa asa pana se raceste. Pentru crema, se freaca untul. Ouale se bat cu zaharul pudra, in bain marie, pana se ingroasa si se lasa la racit.
Cand s-a racit se ametesca incet in unt, apoi se adauga cacao si la sfarsit, cognacul. Pentru o glazura fina-fina, se fierb ingredientele in bain marie.
Cum montam prajitura: desfacem rulada, insiropam, punem crema si rulam la loc. Imbracam in glazura si dam la rece.

 

Sursa: Retete de Craciun: Rulada cu ciocolata